UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-06-14 18:27

Kettős siker

Az ifjúsági sakkválogatott kétszer is legyőzte a szlovákokat a Szenicén lebonyolított barátságos mérkőzéseken. A magyar csapat összesítésben 9,5-6,5-re bizonyult jobbnak ellenfelénél.

L. G. Szlovákiában járt az ifjúsági sakkválogatott, amely barátságos mérkőzésen két nap alatt kétszer is összecsapott a házigazda korosztályos együttesével. Tavaly Mátraházán találkoztak a felek, a magyar csapat most viszonozta a látogatást. Szenicén – táblasorrendben – Krstulovic Alex, Karácsonyi Gellért, Pribelszky Bence, Borhy Marcell, Kovács Judit, Juhász Ágoston, Tancsa Tamás és Márkus Molli Amina ült asztalhoz. A két mérkőzésen kívül villámtornák és előadások is színesítették a programot, sőt még focimeccset is játszottak a sakkozók. Utóbbi 2-2-es döntetlennel zárult, Kocsis Judit félpályáról lőtt gólját biztosan sokáig emlegetik a résztvevők.

Ifjúsági sakkválogatott Szenice
Ifjúsági sakkválogatott Szenice
Az első csapatmérkőzés szoros játékot hozott, melyben a magyar válogatott egyetlen ponttal bizonyult jobbnak: 4,5-3,5-re nyertek a mieink. A második összecsapás egyértelműbb volt, a magyarok már 4-0-ra vezettek, a végeredmény 5-3 lett a vendégek javára. Összesítésben válogatottunk 9,5-6,5-re bizonyult jobbnak ellenfelénél. A látottakat Vidéki Sándor, a szövetség ifjúsági bizottságának tagja így foglalta össze a chess.hu-n: „Úgy érzem, megérdemelt győzelmet arattunk a két nap alapján, és nagyjából a papírformát hoztuk. Az Élő-pontszám alapján az első három táblán a hazai csapat volt az erősebb, de Alex az első táblán szépen játszott és másfél pontot szerzett a jól bevált – világossal nyerni, sötéttel remizni – recept alapján. Gellért is jól tartotta az egyik legígéretesebb szlovák fiút. Bencének a rossz időbeosztás miatt nem ment a játék. A hátsó öt táblán mi voltunk az erősebbek. Marci ezt igazolta a másfél ponttal, és szokásához híven magabiztosan, jól küzdött. Juditnak és Ágostonnak nem sikerült pluszba kerülnie, de Ágoston bátorsága elismerést érdemel. A győzelmet döntően a két U10-es fiatalnak köszönhetjük, hiszen az összes játszmájukat megnyerték. Tamás az egyik reménységünk, akinek a sakk ténylegesen az élete, kiváló taktikus. De a nagyobb előrelépéshez még érnie kell a villámkezű fiúnak. A másik tehetséges versenyzőnk, Molli éppen az ellenkező alkat. Korához képest nagyon érett, nyugodt, remek pozíciós játékos. Egyetlen nagyobb hiba nélkül játszotta végig a két játszmát. Fiataljaink remekül küzdöttek és mindent megtettek a sikerért, ráadásul csapatként is megállták a helyüket.” A tervek szerint a válogatott találkozók folytatódnak, a felkészülési mérkőzésekbe pedig a hazai szövetség igyekszik bevonni a lengyel és a cseh ifjúsági válogatottat is. Akkor akár már a sakkozók is megrendezhetnék az Olimpiai Reménységek Versenyét, amely más sportágakban a visegrádi négyek, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia korosztályos megméretése.