UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-06-15 17:25

Debi nagy kalandja

Egy utánpótláskorú játékossal, az U20-as válogatottban is számításba vett Dubei Debórával a keretében kezdi meg szereplését a felnőtt női Európa-bajnokságon a magyar csapat. Az első ellenfél péntek este a bombaerős spanyol együttes lesz.

L. G. Pénteken feldobják a labdát Csehországban, ahol egészen jövő vasárnapig meg sem állnak a kontinens legjobb felnőtt női kosárlabda-válogatottjai. Az Európa-bajnokság tizenhat résztvevője között a magyar csapat is ott van, a tizenkettes keretben pedig helyet kapott az utánpótláskorú Dubei Debóra is. Az Uniqa Sopron húszéves bedobójára Cziczás László is számít az U20-as válogatottban, aki így várhatóan két Eb-n is parkettára léphet a nyáron.

Dubei U18 2015
Dubei U18 2015
Dubei Debóra részese volt az Európa-bajnoki szereplés kivívásának, honlapunknak adott nyilatkozatában pedig hatalmas élménynek nevezte az akkori sikert. „Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen fiatalon bekerültem a csapatra. A társak rendkívül segítőkészek voltak, rendkívül jó szellemű társaság jött össze, működött köztünk a kémia. Nagyon jól éreztem magamat minden egyes percben, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy többször is pályára léptem, és részem volt az Európa-bajnoki szereplés kivívásában. Ezekre az élményekre örökké emlékszem." Akkor még csupán reménykedett benne, hogy helyet kap az Európa-bajnoki keretben, de a felkészülés alatt végzett munkája meggyőzte arról Stefan Svitek szövetségi kapitányt, hogy őt is el kell vinnie Csehországba. Egészen a múlt hét végéig tizenhat játékos készült a válogatottban, a mester csak a szlovákok elleni két edzőmérkőzést követően nevezte meg a tizenkét utazó kosarast. Végül Szamosi Amadea, Horváth Bernadett, Nagy Dóra és Katona Szidónia maradt ki – Debi pedig maradt, így készülhet élete első felnőtt Európa-bajnokságára. A magyar válogatott az A csoportban szerepel, Hradec Královéban a bombaerős spanyolok, a házigazda csehek és az ukránok lesznek az ellenfelek. A csoportgyőztesek automatikusan bejutnak a negyeddöntőbe, míg a második és harmadik helyezettek keresztjátékot vívnak a negyeddöntőbe jutásért. A csoportok utolsó helyezettjeinek gyorsan véget ér a kontinensviadal, a magyar csapat márpedig erről az opcióról hallani sem akar. A válogatott háza táján mindenki abban bízik, hogy jól sikerült a formaidőzítés, és az Európa-bajnokságon viszontlátjuk a szlovákok elleni utolsó két felkészülési meccsen mutatott, nagyszerű játékot.

FELNŐTT NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSEHORSZÁG A magyar válogatott csoportmérkőzései (Hradec Králove) Péntek, 20.30  óra: Magyarország–Spanyolország Szombat, 18: Csehország–Magyarország Hétfő, 12.30: Magyarország–Ukrajna