UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-06-15 11:24

Rajt homokon

A nyári hangulathoz illően a homokon kezdődik el a kézilabdázók idei utánpótlás-világeseményeinek sora: az U17-es fiú- és leányválogatott péntektől vasárnapig Zágrábban méreti meg magát a korosztály Európa-bajnokságán. A rajt előtt kikérdeztük a két szövetségi edzőt, illetve minden fontos, a kontinensviadallal kapcsolatos információt közlünk.

reb Igencsak hektikusan zajlott a fiústrandkézilabda-válogatott felkészülése a zágrábi Eb-re, hiszen az együttes május közepén kezdte meg a munkát, ám előfordult, hogy csak egy napos összetartásra volt lehetőség. „Megvolt a kilenc-tízfős mag, ám szinte sosem dolgozhattam a teljes társasággal – jegyzi meg Penszki Gergely szövetségi edző. – Néhányan diákolimpiára, mások serdülő vagy kiemelt serdülő bajnoki meccsekre készültek, így szinte nagyobb gondot jelentett összevadászni a keretet, mint aztán szűkíteni.”

strandkezi_fiuk
strandkezi_fiuk
A csapat Zágrábban mindjárt erős ellenféllel, a tavalyi U16-os Európa-bajnokságon ezüstérmes Portugáliával kezd, majd még a nyitónapon következik Lengyelország. A fiúválogatott egy éve egyébként a kilencedik helyen zárt Nazaréban, s bár most a felkészülés nem volt ideális, komoly célokkal futnak ki a homokra a fiúk. „Sportolókról beszélünk, aki nem azt mondja, hogy nyerni akar, az hazudik – mondja Penszki. – Nem lehet úgy világversenyen szerepelni, hogy ne a legjobb eredményre törekedj. Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy nem az első hely a realitás. Nekem nagy álmom hallani a Himnuszt, márpedig azt az elődöntőtől kezdve, a legjobb négy között játsszák el a meccsek előtt. Egyébként is az a fontos, hogy úgy kézilabdázzunk, hogy bármit is érünk el, elégedettek tudjunk lenni vele. A három csoportból az első kettő, illetve a két legjobb harmadik helyezett jut a negyeddöntőbe, onnantól kieséses rendszerben zajlik a verseny.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB, CSOPORTBEOSZTÁS, FIÚK A-csoport: Spanyolország, Németország, Svájc, Ukrajna, Szerbia B-csoport: Portugália, Lengyelország, Magyarország, Bulgária, Szlovákia C-csoport: Olaszország, Oroszország, Hollandia, Horvátország, Románia A magyar válogatott csoportmérkőzései: június 16., péntek: Portugália–Magyarország 11.30; Magyarország–Lengyelország 17.00 június 17., szombat: Magyarország–Bulgária 10.30; Szlovákia–Magyarország 12.45 Június 17.: negyeddöntők, a 9-12. helyért, a 13-15. helyért Június 18.: elődöntők, döntő, a 3. helyért, az 5. helyért, a 7. helyért A magyar fiú válogatott kerete: Fenyvesi Marcell (Veszprém), Gubicza Csaba (Balatonfüred), Gyimesi Benedek (Elektromos SE), Hornyák Bence (Veszprém), Marczika Barnabás (Szeged), Matuszka Balázs (Budaörs), Melnichuk Viktor (Veszprém), Simon Krtistóf (PLER), Székely István (PLER), Tóth Benedek (Veszprém). Szövetségi edző: Penszki Gergely. Edző: Tuba Kovács Ervin

Míg kollégájának inkább a válogatás, Pinizsi Zoltánnak, a lányok szövetségi edzőjének jobbára a keretszűkítés okozott gondot, hiszen a felkészülés hajrájában igencsak összeérett a társaság.
strandkezi_lanyok
strandkezi_lanyok
„Remekül dolgoztak a lányok, elszántak, ügyesek, összetartóak, szerintem minden esélyünk megvan az éremszerzésre, és akár arra is, hogy az első hely legyen a miénk” – jegyzi meg a szakember. Az egy évvel ezelőtti U17-es Eb-n ötödik magyar csapat már a csoportkörben találkozik az Eb-címvédő Hollandiával. A lányoknak extra jelentőséggel is bír az Európa-bajnokság: nyilván nem degradálják felkészülési versennyé azt a mauritiusi U17-es világbajnokság felé vezető úton, ám a kontinensviadal nagyon hasznos tapasztalatokkal szolgálhat az ifjúsági olimpiai kvalifikáció megszerzésére lehetőséget adó vb-re. A lányok küzdelmében a lebonyolítás szerint a csoportok első négy helyezettje kerül a negyeddöntőbe. A mérkőzéseket az EHF hivatalos YouTube-csatornáján közvetítik. A leányok felkészüléséről a honlapunk által készített, M4 Sporton látható Jövünk! utánpótlás-magazinba forgattunk riportot. További hírek (STRAND)KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB, CSOPORTBEOSZTÁS, LEÁNYOK A-csoport: Hollandia, Magyarország, Németország, Lengyelország, Románia, Ukrajna B-csoport: Spanyolország, Portugália, Horvátország, Oroszország, Svájc, Litvánia A magyar válogatott csoportmérkőzései: június 16., péntek: Magyarország–Románia, 10; Lengyelország–Magyarország, 13.15; Magyarország–Németország 15.30 június 17., szombat: Magyarország–Ukrajna 9; Hollandia–Magyarország 11.15 Június 17.: negyeddöntők, a 9-12. helyért Június 18.: elődöntők, döntő, a 3. helyért, az 5. helyért, a 7. helyért A magyar leány válogatott kerete: Benzsay Rebeka (Szentendre), Braun Csenge (Dunaújváros), Fodor Neszta (Dunaújváros), Gajdos Dorottya Fanni (Szentendre), Hadfi Gréta (Salgótarján), Király Réka (Érd), Léránt Sára (Szentendre), Pintér Klaudia (KSI), Vitovszki Veronika (Szentendre), Wágner Virág (Érd). Szövetségi edző: Pinizsi Zoltán. Edző: Győri Ágnes