UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-06-16 14:57

Argentin dupla a birkózószőnyegen

Akárhogy nézzük: igazi szenzáció, hogy Agustin Alejandro Destribats a kötött- és a szabadfogás 60 kg-os súlycsoportjában is aranyérmet szerzett Argentínának a pánamerikai juniorbajnokságon, Limában. A legtöbb érmet (17) természetesen az Egyesült Államok fiatal birkózói nyerték.

Szekeres István Három versenyző duplázott a pánamerikai juniorbajnokságon a perui fővárosban, Limában, vagyis győzött a kötött- és a szabadfogásban is: az Egyesült Államok csapatának két tagja, Brandon Kaylor (50 kg), Anthony Cassioppi (120 kg)…

Destribats, az argentin duplázó
Destribats, az argentin duplázó
És egy argentin! Nevezetesen Agustin Alejandro Destribats a 60 kg-ban. Negyedik volt az ifjúsági olimpián, és tavaly már nyert pánamerikai juniorbajnoki címet szabadfogásban. Most mindkét fogásnemben az ugyancsak dupla indulásra lehetőséget kapott USA-ifjú, Dalton Young volt a legerősebb vetélytársa. A kötöttfogásban a negyeddöntő küldte őket együtt a szőnyegre, 4-4 lett az eredmény, és az valamelyik mutató – talán az utolsó akció – révén Destribats győzelmét jelentette. A szabadfogású fináléban az argentin kétséget sem hagyott a végeredményt illetően, 5-0-ra verte az amerikait. A döntőig vezető úton nagyon elkalapálta a vetélytársakat, kétszer nyert technikai tussal, egyszer 14-6-ra, míg a kötöttfogású döntőben 8-2-es álláskor fektette két vállra a mexikói Agvilart. Természetesen az Egyesült Államok birkózói szerezték a legtöbb érmet, a lehetséges huszonnégyből tizenhetet: 8 aranyat, 3 ezüstöt, 6 bronzot. Ami persze nem csoda. Csak kevesen tudják, a magyar sportbarátok többsége pedig talán nem is sejti, hogy az olimpiák történetében a birkózás legtöbb érmét az Egyesült Államok versenyzői nyerték, hogy az ország fiataljainak a körében a birkózás a hatodik legnépszerűbb sportág, hogy a középiskolai bajnokságokban indulók száma megközelíti a háromszázezret, és hogy az egyetemi birkózóklubokban harminckétezren művelik a sportágat. És még azt is hozzátehetjük, hogy legendás nevelőműhelyek egész sora működik a hatalmas országban. De ha ekkora a választék, miért dupláznak a férfiversenyzők? Mert az Egyesült Államokban nincs szakosítás, a felnőttkorra persze eldől, hogy ki melyik fogásnemben a jobb, és akkor már elenyésző a duplázók száma. A földrész másik birkózóhatalma, Kanada (amelynek szabadfogásban és női birkózásban is van olimpiai bajnoka, utóbbiban nem is egy, világbajnoki címe pedig tíznél több) Limában tizenegy érmet szerzett (5, 5, 1). Még kötöttfogásban is nyert aranyat, a 74 kg-os John Yeats révén. Akár kontinenselső is lehetett volna Kuba, de csupán a női válogatottját küldte el a pánamerikai juniorbajnokságra, így „csak” két arany- és egy bronzéremmel zárt. A két győztese közül az 55 kg-os Lienna Montero már tavaly bronzérmes volt a felnőtt-kontinensbajnokságon. A három kiemelkedő mögött nagy a versenyfutás. Sok a feltörekvő ország, és nem is sikertelen. Ha Kanada 11 érmet nyert Limában, ahhoz már nagyon közel áll Ecuador és Kolumbia (9-9), Brazília (8) és a házigazda Peru (7). Argentína Destribats két aranyérme mellett három bronzot is szerzett, és ami igazán nem mellékes – mindhárom fogásnemből egyet.
Az indiai származású, amerikai Nishan Preet Singh Randhawa győzött a szabadfogás 96 kilósai között Fotók: internet
Az indiai származású, amerikai Nishan Preet Singh Randhawa győzött a szabadfogás 96 kilósai között Fotók: internet
A pánamerikai juniorbajnokságon 16 ország indított versenyzőt, a megszokott szereplők közül ezúttal hiányzott El Salvador, amelynek a versenyzői pedig 2005 és 2013 között hat első helyet szereztek a versengésben. A huszonnégy bajnoki cím nyolc országba került. Az Egyesült Államokat (8 arany) Kanada (5), majd Argentína, Dominika, Kuba, Peru, Venezuela (2-2) követi. Brazília egy kontinensbajnoki címet tudhat magáénak, a kötöttfogású Jailson de Briton Ramos (66 kg) jóvoltából, aki néhány hete a pánamerikai felnőttbajnokságon ezüstöt nyert. Az élmezőny bővülésében már juniorkorban is lehetett szerepe annak a brazíliai edzőközpontnak, amelyet a latin-amerikai térség felzárkóztatására hozott létre a világszövetség korábbi elnöke, a svájci Raphaël Martinetti.  

PÁNAMERIKAI JUNIORBAJNOKSÁG, LIMA A bajnokok Kötöttfogás. 13 ország, 56 induló. 50 kg: Brandon Kaylor (Egyesült Államok). 55 kg: Maikol Josefa (Dominika). 60 kg: Agustin Alejandro Destribats (Argentína). 66 kg: Joilson de Brito Ramos (Brazília). 74 kg: John Yeats (Kanada). 84 kg: Carlos Espinoza (Peru). 96 kg: Haydn Loyd Maley (Egyesült Államok). 120 kg: Anthony Cassioppi (Egyesült Államok) Női birkózás. 14 ország, 52 induló. 44 kg: Alexia Seal (Kanada). 48 kg: Nadia Trujillano (Peru). 51 kg: Adrianny Castillo (Venezuela). 55 kg: Lienna Montero (Kuba). 59 kg: Emma Patricia Bruntil (Egyesült Államok). 63 kg: Nicole Kasia Depa (Kanada). 67 kg: Jayden Leigh Laurent (Egyesült Államok). 72 kg: Mabelkis Capote (Kuba) Szabadfogás. 15 ország, 67 induló. 50 kg: Brandon Kaylor (Egyesült Államok). 55 kg: Alexander Fernandez (Dominika). 60 kg: Agustin Alejandro Destribats (Argentína). 66 kg: Anthony Montero (Venezuela). 74 kg: Manson Edward McDaniel (Egyesült Államok). 84 kg: Alexander Moore (Kanada). 96 kg: Nishan Randhawa (Egyesült Államok). 120 kg: Anthony Cassioppi (Egyesült Államok)

Ezen a hétvégén Ázsia juniorbajnoksága zajlik a tajvani (tajpeji) Tajcsungban, június 27-én kezdődik Európa versenye Dortmundban. A kontinensbajnokok csúcstalálkozója, a világbajnokság augusztus 1-6. között kerül sorra a finnországi Tamperében. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.