UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-06-16 09:04

Tőrhöz csalt fiatalok

Taroltak a vidéki műhelyek a vívóutánpótlás fiatalabbjainak országos bajnokságain, s közülük is kiemelkedtek a kunszentmiklósiak, akik a fiúk mezőnyében újonc csapatban és serdülő egyéniben is győzni tudtak. A siker titkáról a korábban a Budapesti Honvédban vívó vezetőedzővel, Szabó Istvánnal beszélgettünk.

Bruckner Vince Szokatlan, hogy vidéki műhelyek versenyzői viszik a prímet az utánpótláskorú vívók országos bajnokságain. Az újonc- és serdülőtőrözők legrangosabb hazai viadalán azonban éppen ez történt: a vártnál több aranyérmet szereztek a kisebb klubok versenyzői, közülük is kiemelkedtek a kunszentmiklósiak, akik mindkét korosztályban szereztek egy-egy aranyérmet, sőt, februárban a kadetbajnokságon is első hellyel büszkélkedhettek. Mindhárom győzelemben szerepet vállalt a még újonckorú Szemes Gergő, aki – érdekes módon – a saját korosztályában „csak” csapatban, a nála idősebbek, a serdülők, illetve a kadetek között viszont egyéniben szerezte meg a bajnoki címet. De a klub vezetőedzőjét, a korábban a Budapesti Honvédban vívó Szabó Istvánt nem érte váratlanul versenyzői remek szereplése.

A kis szakosztály nagy büszkesége, Szemes Gergő edzőjével, a műhely lelkével, Szabó Istvánnal
A kis szakosztály nagy büszkesége, Szemes Gergő edzőjével, a műhely lelkével, Szabó Istvánnal
„Mindenképpen számítottam Gergő kiemelkedő teljesítményére, elvégre a kadetkorosztályban már válogatott kerettag, több nemzetközi viadalon szerepelt kiválóan. Ugyanakkor az egész csapat dicséretet érdemel, sok versenyzőnk vívott remekül a versenyeken, ezt mutatja az újoncok között szerzett győzelmünk és a serdülők mezőnyében elért ezüstérmünk, ráadásul ott is hajszálra voltunk a végső sikertől.” A remek eredmények értékét tovább növeli, hogy igencsak mostoha körülmények között készülnek a versenyzők. A kunszentmiklósi sportcsarnok emeleti részén alakítottak ki pástokat gumiszőnyegből, amelyek a szabvány szerinti 14 helyett csupán tíz méter hosszúak. „Ha a budapesti műhelyekhez hasonlítjuk magunkat, akkor valóban szerények a lehetőségeink, összehasonlíthatatlanok az itteni gyerekek körülményei a fővárosi fiatalokéval. Elenyésző mértékű támogatáshoz tudunk hozzájutni, de talán ezzel is példát mutatunk arra, hogy nehézségek közepette  is lehet eredményes munkát végezni.” A nagyobb klubokhoz képest természetesen kevesebb fiatallal foglalkoznak Kunszentmiklóson a kizárólag tőrözőkre szakosodott szakosztályban, amely többnyire helyi gyerekekre épít. „Jelenleg tizenkét-tizenhárom gyereket edzünk nyolctól tizennégy éves korig, s túlnyomó többségük a településről jár edzésekre. Nekünk az a fontos , hogy a helyi fiatalok lehetőséget kapjanak, és országosan is sikeresekké váljanak.” A már húsz éve a városba költözött, korábban Budapesten vívó Szabó István valóságos családi vállalkozást vezet a vívóklubban: „A feleségemmel, Szabó Krisztinával irányítjuk a szakosztályt már hat éve, én felelek a szakmai munkáért, ő pedig a gyerekek fizikai és mentális felkészítéséért.” S amennyiben rajtuk múlik, ne legyen kétségünk, hamarosan újabb Szemes Gergőkkel találkozhatunk Kunszentmiklóson. Meg persze a világversenyeken. További korosztályos híreink VÍVÁSBAN sportági aloldalunkon.