UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-06-18 16:28

Iskolás bajnok

Előbb nyert felnőtt-, mint ifjúsági olimpiát. A litván Ruta Meilutyte 17 is elmúlt, amikor győzött a nandzsingi ifjúsági játékokon, két évvel korábban azonban már a londoni olimpián is a 100 m-es mellúszás királynőjévé koronázták. A mindössze 15 évesen nyert aranyérem a vasárnapi retrórovatunk mostani témája.

reb Fiatal úszókról szólt a 2012-es londoni olimpia, hiszen akkor nyerte első ötkarikás aranyát Kathleen Ledecky (15), a honfitárs, a 17 éves Missy Franklin pedig négy győzelemmel térhetett haza az Egyesült Államokba. A harmadik tinédzsersztár a 100 m mellen első, litván Ruta Meilutyte, aki Ledecky után csupán két nappal, 1997. március 19-én látta meg a napvilágot Kaunasban. Meilutyte nem könnyű gyermekkorban kezdett úszni: csupán négyéves volt, amikor édesanyja autóbalesetben elhunyt. Édesapja mozgáskorlátozottak mellett dolgozott ápolóként, majd később Nagy-Britanniába költözött: Ruta 13 éves korában követte Plymouthba, azóta is Angliában készül.

meilutyte
meilutyte
A litván úszó tulajdonképpen az első jelentős sikerét aratta Londonban, hiszen korábban „csak” az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon győzött. A felnőttvilágbajnoki cím az 50 méteres (2013) és rövid pályás (2012) medencében, a felnőtt Eb-elsőség (2014), de még a junior-világbajnoki cím (2013) és az ifjúsági olimpiai diadal (2014) is csak később jött. Érdekesség, hogy 2014-ben a nandzsingi ifjúsági olimpiáról utazott át a berlini felnőtt Eb-re, és a jelentős időeltolódással mit sem törődve itt is, ott is győzött. No de, vissza 2012-höz, amiért is vasárnapi retrórovatunkban foglalkozunk Ruta Meilutytével. Hazájában már történelmet írt, hiszen ő lett az ország történetének legfiatalabb olimpikonja. Már a 100 m mellúszás előfutamban megdöntötte a litván országos csúcsot (1:05,56), majd a középdöntőben tovább javított a rekordon (1:05,21), amely immár új Európa-csúcsot is jelentett. A döntőben ugyan nem tudott rátenni egy lapáttal, ám a 1:05,47-es időeredmény aranyérmet ért.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Egyik kezét zsebre téve, ugyanakkor nagyot fújtatva lépett ki a last call roomból a friss Európa-rekorder, aki olyan klasszisokkal nézett farkasszemet élete első olimpiai döntőjében , mint az amerikai Rebecca Soni és Breeje Larson, a jamaicai Alia Atkinson, a dán Rikke Pedersen, az ausztrál Leisel Jones, a később doppingbotrányba keveredő orosz Julija Jefimova vagy a japán Szatomi Szukuzi. Nem könnyítette meg Meilutyte dolgát, hogy Larson idő előtt rajtolt, így új startot rendeltek el, s percekig szöszmötöltek a rendszerrel. A litván lányt azonban nem zavarta meg, remekül ugrott vízbe, s már a rajt után vezetett. Az első hosszon Atkinsonnal harcolt nagyot, a forduló után viszont fokozatosan növelte az előnyét. Soni aztán óriási hajrát nyitott, s majdnem utolérte a 15 éves riválist. Meilutyte azonban nem engedte ki a kezéből a győzelmet, s megnyerte a versenyt: nála fiatalabban még senki sem bizonyult a legjobbnak az olimpiákon 100 m mellen. A finálét ITT nézheti meg. A litván tinédzser hitte is, nem is, hogy második hazájában ötkarikás bajnok lett: felült a kötélre, ünnepelte és ünnepeltette magát, majd alig akart kijönni a vízből, mintha a pillanat varázsát szerette volna meghosszabbítani. Az elkövetkező évek a sikerek egész sorát hozták Meilutytének, s bár tavaly nem sikerült megvédenie olimpiai bajnoki címét Rióban, 20 évesen elmondhatja magáról, hogy már mindent megnyert a sportágban. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Hamza Yerlikaya Szilágyi Áron Max Verstappen Nagy Zsuzsanna Kirani James Martina Hingis Michael Phelps Flamótól Rippig Jana Kudrjavceva Mikaela Shiffrin