UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-06-19 14:37

Korai kontinensviadal

Az idén a téli szünet helyett a nyári szünet első napjaiban rendezik meg a korcsoportos rapid- és villámsakk Európa-bajnokságot. A váltás miatt jóval kevesebben neveztek a kontinensviadalra, a magyar színeket is csupán öt sakkozó képviseli a montenegrói Budván.

L. G. Keddtől csütörtökig a montenegrói Budván rendezik meg a korcsoportos rapid- és villámsakk Európa-bajnokságot. Az időpontot egészen meglepőnek számít, hiszen a versenyt egészen tavalyig az év utolsó napjaiban, karácsony és szilveszter között bonyolították le. Hogy miért kellett változtatni a jól bevált időponton, nem tudni, mindenesetre a létszámon az látszik, nem jött be a szervezők számítása: jóval kevesebben neveztek a szokottnál. Úgy fest, a téli szünet vonzóbb a gyerekeknek és szüleiknek is, mint a nyári szünet első napjai.

Hegedűs Luca
Hegedűs Luca
Az időpont a magyar sakkozóknak sem ideális, hiszen a hazai szövetség péntektől Balatonlellén rendezi meg az ország egyik legnagyobb létszámú utánpótlásversenyét, a korcsoportos ob-t. A játék hagyományos változatának országos bajnokságát nyolc napon keresztül bonyolítják le a jól bevált somogyi helyszínen. Vélhetően ezért is képviselik csupán öten a magyar színeket a montenegrói Európa-bajnokságon. A háromnapos versenyen az U8-as fiúk között Földes Márton, az U14-es fiúk között Kovácsy Barnabás és Hegedűs Dominik, míg az U12-es lányok között Hegedűs Luca, az U14-es lányok között pedig Majoros Rózsa méreti meg magát. Földes Márton huszonnégy, míg a két U14-es fiú harminckét fős mezőnyben versenyez, Hegedüs Lucának huszonhat, Majoros Rózsának pedig mindössze tizennégy sakkozóból álló mezőnyben kell bizonyítania. Kedden és szerdán rendezik meg a rapidversenyt, a kilencfordulós viadal után a legjobb tizenhat sakkozó korosztályonként úgynevezett szuperdöntőt játszik, egyenes kieséses rendszerrel. Csütörtökön következik a villámverseny, valamint a rapid csapatbajnokság, ahol a maroknyi magyar fiatal mindössze egyetlen együttest alkothat. A legutóbbi Európa-bajnokságból kiindulva szép reményeink lehetnek a kis létszám ellenére is. Tavaly decemberben az Újvidéken megrendezett kontinensviadalon az U12-es lányok között Hegedűs Luca ezüstérmet, Majoros Rózsa pedig bronzérmet nyert rapidsakkban. Luca maradt ugyanabban a korosztályban, Rózsa pedig eggyel feljebb lépett, de ott is jó esélye van, hiszen hatodik kiemeltként játszik. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.