UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-06-20 16:08

Epizódszerepben

A Csehországban zajló felnőtt női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörében többnyire epizódszerepet kaptak az U20-as játékosok, csupán egy-egy orosz és szlovák fiatal számított stabil csapattagnak. A magyar válogatott húszéves kosarasa, Dubei Debóra eddig egyszer lépett parkettára.

L. G. A nyolcaddöntőkkel folytatódik a felnőtt női kosárlabda Európa-bajnokság Csehországban, a magyar válogatott kedden este 20.30-kor az olaszok ellen lép parkettára a nyolc közé jutásért. A csoportkör után szemügyre vesszük, mennyi lehetőséget kaptak az utánpótláskorú játékosok a kontinensviadal első szakaszában.

Dubei Debóra felnőtt Eb
Dubei Debóra felnőtt Eb
Kezdjük a magyar válogatottal, amelynek keretében egyetlen fiatal, a húszéves Dubei Debóra szerepel. A soproniak játékosa az első két csoportmérkőzésen nem lépett parkettára, az utolsó fordulóban azonban lehetőséget kapott a bizonyításra. Az ukránok ellen 86-70-re elveszített találkozón 12,5 perc alatt 2 pontot, 3 lepattanót és 2 asszisztot jegyzett. A többi együttes is inkább a rutinra támaszkodik, háromnál több U20-as játékos egyik válogatottban sem kapott helyet. A fehérorosz Janina Inkina (19) három mérkőzésen 8,5 percet töltött a pályán átlagban, a belga Serena-Lynn Geldof (20) pedig egyszer sem lépett pályára. A magyarok által elbúcsúztatott cseh válogatottan Veronika Vorackova (17) egy mérkőzésen tíz percet kapott, de annak az összecsapásnak már nem volt tétje. A franciák fiatalja, Alexia Chartereau (18) mindhárom csoportmeccsen játszott, átlagban 7 perc jutott neki. A spanyol Maria Conde (20) két meccsen összesen játszott 8 percet, az ukrán Olga Jackovec (19) ugyanannyi találkozón 5 percet töltött a parkettán. A görögök, a lettek, az oroszok és a szlovének keretében egyaránt két-két fiatal szerepel. A görög Eleanna Krisztinakinek (20) két meccsen 13 perc, Mariella Fasulának (19) három mérkőzésen 7, 1 perc jutott átlagban. A lett fiatalok ennél is kevesebbet „játszottak”: Paula Strautmane (20) és Anna Dreimane (19) egy-egy percet kapott fejenként. Az orosz Rajsza Muszina (19) kétszer három percet töltött a parkettán, csapattársa, Marija Vadejeva (18) azonban meghatározó kosarasnak számított. A Dinamo Kurszk játékosa a három csoportmérkőzésen 26,8 percet játszott átlagban, 12,3 pontos és 9,3 lepattanós teljesítménye megsüvegelendő. A szlovák válogatott vitte a legtöbb U20-as játékost az Európa-bajnokságra, egészen pontosan hármat. Közülük Nicola Kovaciková (18) és Rebeka Mikulasiková (17) csak az utolsó csoportmérkőzésen került pályára 13, illetve 8 perc erejéig. Veronika Remenarová (20) ugyanakkor az orosz Marija Vadejeva mellett a másik olyan játékos, aki több lehetőséget kapott a kontinensviadalon a fiatalok közül. Három mérkőzésen 18 perc az átlaga, pontból és lepattanóból pedig egyaránt 3,7. A felsorolásból nem véletlenül maradt ki Olaszország, Montenegró, Szerbia és Törökország, ezek az országoknak a szövetségi kapitányai ugyanis egyetlen, 1997. január elseje után született játékost sem neveztek az Európa-bajnokságra. A jövő egészen biztosan a fiataloké, de a jelenben még úgy fest, leginkább a tapasztalat számít.