UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-06-20 09:04

Négyet egy csapásra

Igazán zsúfolt idényt zárt a 17 éves Kuczora Csenge, aki a Vasas kézilabdacsapatával két osztályban négy bajnoki címet szerzett. Edzője, Kovács Péter ódákat zeng róla, s komolyan számít rá szeptembertől az felnőtt NB I-ben.

reb „Hadd emeljem ki a korosztályos válogatott Kuczora Csengét, aki a legnagyobb tehetségek egyike, neki muszáj remek játékossá válnia, mert minden adottsága megvan hozzá” – ha valakit Kovács Péter, az elmúlt évszázad legjobb magyar kézilabdázójának választott edző így dicsér, az tudhat valamit. S Kuczora Csenge tényleg tud. A dinamikus balátlövő két éve, 15 évesen már részt vett a szkopjei U17-es Európa-bajnokságon, s a keret legfiatalabbjaként bronzérmet szerzett a magyar válogatottal.

kezilabda02
kezilabda02
„Vagány, kedves, csupaszív játékos – jellemzi korábbi edzője, Komjáti Zsuzsa a tanítványt, akit szivacskézilabdás kora óta ismer. – Helyes, kis szőke, kék szemű lány volt, és már akkor kimagaslott a többiek közül. Kicsit a termetével, de főleg a tudásával. Vérében van a kézilabda, és már akkor mindenki csodájára járt a dobótechnikájának.” Bár Kuczorát az elmúlt években több patinás klub is szerette volna leigazolni, ő sosem hagyta ott az Angyalföldi SI-t, illetve később a Vasast. „Az elsődleges szempont az iskola volt, a Vasasban kézilabdázva magántanulónak sem kell lennem – kezdi Csenge. – Másrészt, mindig is szerettem a társaságot, olyan edzőim voltak, akiktől sokat tanulhattam. A legutóbbi idényben pedig Kovács Péter érkezett a csapathoz; kíváncsi voltam, a keze alatt hogyan, miben tudok fejlődni.” Kovács az évad közben Csík Jánostól vette át a sokkal szebb napokat látott, az első osztályba nyolc év szünet után visszakerült Vasas irányítását, s szívesen foglalkoztatta a fiatalokat. Ugyan Csenge nem volt alapember a csapatban, kivette a részét az élvonalba jutásból. Összességében pedig négy bajnokságban szerepelt, s aranyérmet szerzett az NB II-es és az NB I-es junior-, illetve felnőttsorozatban is. „Nagyon-nagyon húzós volt az évad, előfordult, hogy egy nap alatt két-három meccset játszottam – folytatja a 17 éves kézilabdázó. – Nem is tudtam mindig maximálisan összpontosítani, rengeteget számított, hogy az utánpótlásedzőm, Varga Márta sokat segített, biztatott, lelkileg megerősített. Szeretném, ha jövőre az élvonalban még többet játszhatnék, bár nagyon örültem már az idei perceknek is, igyekszem igazolni Kovács Péter bizalmát. Igaz, megint kemény évem lesz, mert a sportolás mellett érettségizem is.” Túl hosszú vakációval nem pihenhet rá a fárasztónak ígérkező idényre, hiszen az U17-es válogatott már június 26-án megkezdi a felkészülést a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra és az azt követő U17-es Európa-bajnokságra. A szövetségi edző, Bohus Beáta szintén jó véleménnyel van Kuczoráról, aki bár megállná a helyét az U19-es válogatottban is, a fiatalabbak között szánnak neki kulcsszerepet. „Hallottam, hogy már szinte az összes jegy elkelt a győri meccsekre… Szó se róla, érdekes lesz, hiszen az NB I B-ben kevés a néző, itt meg több ezer szurkoló, ráadásul a családtagok és a barátok előtt játszhatunk. Szeretnénk minél jobban szerepelni, nagyon jó a csapatunk, szerintem bármit elérhetünk” – zárja gondolatait Kuczora. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportágai aloldalon.