UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-06-21 16:31

Belgrádi vizeken

Csütörtökön kezdődik Belgrádban az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokság. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány rekordsebességgel állította össze a keretet, de így is sokat vár a fiataloktól.

Várkonyi Zsolt: Az olimpiai bajnok szakvezető, Dónusz Éva tisztes helytállást vár a magyar ifjúsági és U23-as küldöttségtől a csütörtökön kezdődő belgrádi Európa-bajnokságon. Az utánpótlás-kapitány szerint akadnak klasszisversenyzők is a keretben: a fiúk közül kiemelte például a KSI SE ifjúsági világ- és Európa-bajnokát, a mindössze 17 éves Varga Ádámot. „A minimális elvárás, hogy versenyzőink minden számban döntőbe kerüljenek, és ha lehet, dobogóra érjenek. Ha kijön a lépés, biztos vagyok benne, hogy eredményesek leszünk” – latolgatta az esélyeket a szakvezető.

Dónusz Évautánpótlás-kapitány
Dónusz Évautánpótlás-kapitány
Az idősebbek keretében jó néhány 21 éven aluli versenyző is helyet kapott – ez persze nem jelenti azt, hogy a korosztályuknál fiatalabbak egyben rutintalanok lennének, hiszen a mostani válogatott tagjai közül többen is rajthoz álltak a szegedi felnőtt Világ Kupa-viadalon. Dónusznak rekordsebességgel kellett összeállítania csapatát, kénytelen volt ugyanis alkalmazkodni a „nagyok” válogatójának eredményeihez. Mivel több U23-as  versenyző is bekerült a felnőtt Eb-keretbe, a Belgrádba utazó csapat véglegesítése még a napokban is zajlott. A verseny helyszínét – a sportolókhoz hasonlóan – Dónusz sem látta korábban, a pálya tehát az újdonság erejével hathat mindegyikükre. Magyar szempontból biztató lehet, hogy Belgrád adott otthont a hónap elején rendezett VK-viadalnak is, amelyen a most érintett korosztályból Balla Virág (22) ezüstérmet szerzett.
Varga Ádám a magyar keret egyik nagy esélyese - Forrás: MKKSZ
Varga Ádám a magyar keret egyik nagy esélyese - Forrás: MKKSZ
Dónus Évát az év elején választotta meg utánpótlás-kapitánynak a szövetség elnöksége. Eddigi tapasztalatairól így beszélt: „Összetett és sokrétű a feladat. Nagy felelősség, komoly döntésekkel. Van még mit tanulnom, ráadásul ez lesz az első közös világversenyünk.” Az Eb-n csütörtökön és pénteken az elő- és középfutamokat rendezik, szombaton és vasárnap pedig már az éremszerzés a tét. A csapat első fele kedden, a a második szerdán érkezett meg Belgrádba, úgyhogy már mindannyian javában készülnek az első tétre menő vízre szállásra.  

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG (BELGRÁD) A magyar csapat. Férfiak. Ifjúsági. 500 m. K–1: Varga Ádám. K–2: Bálint Gergő, Csokor Erik. K–4: Bálint Gergő, Radics Krisztián, Obert Ákos, Csokor Erik. C–1: Zombori Dominik. C–2: Slihoczki Ádám,  Szőke Attila. 1000 m. K–1: Varga Ádám. K–2: Erős Patrik, Kós Benedek. K–4: Nikodém Patrik, Karnok Marcell, Erős Patrik, Sós Benedek.  C–1: Adolf Balázs. C–2: Slihoczki Ádám, Szőke Attila. U23. 500 m. K–1: Gecse Márton. K–2: Koleszár Mátyás, Németh Viktor. K–4: Béke Kornél, Kuli István, Gecse Márton, Györgyjakab Máté. C–1: Fekete Ádám. C–2: Lelovics Dávid,  Dóri Bence. 1000 m. K–1: Györgyjakab Máté. K–2: Koleszár Mátyás, Németh Viktor. K–4: Gacsal Ákos, Gál Péter, Doba Richárd, Ceiner Bálint. C–1: Dóri Bence.  C–2: Krasznai Péter, Takács Mihály. Nők. Ifjúsági. 500 m. K–1: Gazsó Dóra. K–2: Biben Karina, Bakó Olga. K–4: Szendy Lilla, Gamsjager Lisa-Maria, Lazur Margaréta, Gábor Netta. C–1: Nagy Bianka. 1000 m. K–1: Kőhalmi Emese. K–2: Biben Karina, Bakó Olga.  U23. 500 m. K–1: Mihalik Sára. K–2: Racskó Fruzsina, Sólyom Dóra. C–1: Kisbán Zsófia. 1000 m. K–1: Mihalik Sára. K–2: Racskó Fruzsina, Malcsiner Eszter.