UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-06-21 09:00

Háromtusa, két arany

Balczó András és Vörös Zsuzsanna hazájában az öttusa kiemelt figyelmet élvez, természetesen akkor is, ha utánpótlássikerekről van szó. Megérdemli az érdeklődést a kétszeres háromtusabajnok, Dallos Lilla (15) is, akinek a nagy álma – mi más? – az olimpiai arany megszerzése.

Kovács Máté A cseh nyílt bajnokságon egyéniben és mix váltóban is a dobogó legfelső fokára állhatott a tizenöt esztendős, kétszeres háromtusabajnok Dallos Lilla, a Budapesti Honvéd versenyzője. „Elsőként értem célba, leírhatatlan érzés volt, életemben először szólt nekem a magyar himnusz, ami óriási motivációt ad.”

Lilla a cseh dobogó tetején
Lilla a cseh dobogó tetején
Az edzője, Kovács Tamás érdeklődésünkre elmondta: Lilla nem számított komoly eredményre, ugyanis az egy évvel idősebbek között szerepelt. A szakember így látja a sikert: „Különleges teljesítmény volt. Sejtettük, hogy jó eredmény van benne, bár a kiemelkedően jó vívásával mindenkit meglepett”. A kombinált versenyszámban (futás és lövészet) is remekelt. Úszásban kell még sokat fejlődnie, ahogyan maga Lilla is érzékeli: „Még jó pár másodperc bennem van”. A sport mai világában, főleg a fiatalok körében nem az öttusa az első és legközkedveltebb sportág. Adódik a kérdés, egy fiatal lány miért ilyen, embert próbáló, s talán éppen ezért nagyszerű sport mellett teszi le a voksát. Mondhatni, a bátyja hatására kezdett öttusázni, ugyanis nyaranta mindig vele utazott: „Kislányként sokat jártam öttusa-edzőtáborokba, és az edzők mindig mondták, hogy kezdjek bele, ügyes vagyok. Négy éve lehetett, amikor megfogadtam, hogy ebben a sportágban szeretnék kiteljesedni. A mai napig nem tudom, miért az öttusát választottam, de sohasem bántam meg.” Semmi meglepő nincs benne, hogy ő is sportoló lett, hiszen szülei is élsportolók voltak; az édesanyja profi kosárlabdázó, az édesapja pedig tízpróbázó. Kovács Tamás szerint a tanítványa óriási akaraterővel bír, maximálisan össze tudja egyeztetni a tanulmányait az edzésekkel. A leány legnagyobb álma, mint minden fiatal sportolónak, az olimpiai arany megszerzése. Egészen rövid távon az elsődleges célkitűzés az ifjúsági Európa-bajnokság, június 30-tól a bulgáriai Pazardzsikban, ahol a háromtusa nemzetközi mezőnyében szeretne eredményt elérni, valamint sikeresen szerepelni az ifjúsági olimpiai júliusi selejtezőjén. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalon.