UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-06-21 19:19

Kék-fehér tizenegyes

Mamutmezőny, 128 csapat részvételével rendeztek U10-es nemzetközi labdarúgótornát Bécsben. A kétnapos viadalon nyolc magyar csapat indult, közülük az MTK Budapest szerepelt a legjobban; az aranyérmet a Chelsea szerezte meg.

Bruckner Vince A világ legnagyobbnak nevezett U10-es nemzetközi labdarúgótornáját tartották a hétvégén Bécsben. A Champions Trophy elnevezésű viadalon 128 együttes vett részt, köztük nyolc magyar garnitúra. A csapatokat nyolcfős csoportokba sorolták, amelyekből az első két helyezett jutott el a döntő végjátékba.

A magyar együttesek közül az MTK Budapest U10-es csapata szerepelt a legjobban az ausztriai tornán Forrás: mtkbudapest.hu
A magyar együttesek közül az MTK Budapest U10-es csapata szerepelt a legjobban az ausztriai tornán Forrás: mtkbudapest.hu
A tízévesnél nem idősebb gyerekeket a szervezők roppant nagy terhelésnek tették ki a kétnapos rendezvényen: az összes csapat – eredménytől függetlenül – tizenhárom mérkőzést játszott. Nemcsak a környékről, hanem egész Európából érkeztek együttesek a tornára, beleértve a kontinens vezető klubjait, például a Chelsea-t, a Liverpoolt, a Benficát vagy az Intert. A nyolc résztvevő magyar csapat közül négynek sikerült a kvalifikáció a harminckettes döntőbe: a Videotonnak, az MTK Budapestnek és a Sopronnak az első, az FTC-nek a második helyen. Az Újpest, a kecskeméti SC Hírös-Ép, a DVTK és a Haladás együttese nem jutott tovább. Fontos megemlíteni az MTK óriási bravúrját a csoportban: a kék-fehérek a PSG korosztályos csapatát múlták felül. A legjobb 32 között újabb csoportkör következett, kvartettjében az MTK és az FTC a második, a Videoton és a Sopron a negyedik helyen végzett. A négyesekből az első helyezettek a negyeddöntőbe jutottak, a másodikak pedig a 9–16. helyért folytatták a versengést. A helyosztók sem teltek magyar bravúrok nélkül, az MTK és a Ferencváros is legyőzte AS Roma fiataljai; előbbi a 11., utóbbi a 15. pozícióban fejezte be a küzdelmeket. A fehérváriak végül a 25., soproniak pedig a 31. helyet szerezték meg. A tornát a Chelsea nyerte a döntőben 1-0-ra felülmúlva a Benfica híresen jó utánpótláscsapatát, míg a bronzérmet a Juventus gyűjtötte be a Red Bull Leipzig ellen. Természetesen az ennyire fiatal korosztályban még nem az eredményességen, hanem a játéklehetőségen van a hangsúly, s ez az elv tökéletesen érvényesült az Ausztriában lejátszott rengeteg mérkőzéssel.

CHAMPIONS TROPHY, U10-ES NEMZETKÖZI LABDARÚGÓTORNA (BÉCS) 1. Chelsea (angol), 2. Benfica (portugál), 3. Juventus (olasz), 4. RB Leipzig (német), …11. MTK BUDAPEST, …15. FTC, …25. VIDEOTON, …31. SOPRON.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.