UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-06-21 17:02

Negatív japán csoda

Szinte hihetetlen: a női birkózásban megközelíthetetlenül világelső Japán leányai aranyérem nélkül térnek haza a tajvani junior Ázsia-bajnokságról. A legtöbb dobogós helyezést, tizenötöt Üzbegisztán versenyzői szerezték, mégis a tizennégy érmet, közte nyolc aranyat begyűjtő Irán volt a legeredményesebb.

Szekeres István Japánban nyilván történelmi mélypontnak értékelik a női csapat szereplését a junior Ázsia-bajnokságon, hiszen a leányok a tajvani Tajcsungban nem nyertek egyetlen aranyérmet sem. A nyolc bajnoki címből Kína négyet, India, Kazahsztán, Kirgizisztán és Mongólia egyet-egyet szerzett meg.

Jing Liang nyerte a négy kínai arany egyikét, a döntőben 6-5-re győzve le a japán Ucsidzsót
Jing Liang nyerte a négy kínai arany egyikét, a döntőben 6-5-re győzve le a japán Ucsidzsót
Az okok feltárása természetesen a japán szakemberekre vár. Mi kettőt találtunk. Az első kevésbé lényeges, mármint az, hogy nem a legerősebb gárdát küldték a kontinensbajnokságra, hiszen nem is szokták, azon általában a következő évek bajnokjelöltjeit tesztelik. Az elmúlt öt évben, vagyis 2012-15 között így is 18 aranyat szedtek össze a lehetséges negyvenből. Ezzel szemben a fő eseményként kezelt világbajnokságokon huszonegyet. Tavaly az Ázsia-bajnokságon három első helyet szereztek, szemben az öt kínaival, mígnem a vébén hatot, szemben a nulla kínaival. A másik, általunk vélt ok az, hogy nem sikerült a formaidőzítés. Hat érmet, négy ezüstöt és két bronzot ugyanis így is nyertek, és a fogásnem pontversenyében a második helyen végeztek. Ezzel szemben… A döntők közül a 48 kg-ban Csihiro Szavada 4-2-re kapott ki, az 51 kg-os Csiszaki Hori és az 55 kilós Tomoha Ucsidzso egyaránt 6-5-re, míg a 63 kg-ban Miszuzu Enomito 5-3-ra vesztette el a finálét. Vagyis nagyon szoros küzdelemben – úgy, hogy a hajrában nem sikerült érvényre juttatni a legendás japán küzdőszellemet, amely az éles forma ikertestvére. Tizennyolc ország küldte el a versenyzőit a kontinensbajnokságra, és közülük tizenkettő nyert érmet. Hat ország tudhat magáénak kétszámjegyűt: Üzbegisztán 15, Irán 14, India 13, Kazahsztán és Kína 12-12, Kirgizisztán 10 dobogós helyezést ért el. (Japán hét éremmel zárt, közte szabadfogású arannyal, a 66 kg-os Rjoma Anraku révén.) Nem kis meglepetésre egyedül Indiának van junior Ázsia-bajnoka mindhárom fogásnemben. Maga az indiai siker nem meglepetés, hiszen az országnak ősi gyökerű és nagyon gazdag a birkózókultúrája, más kérdés, hogy évtizedeken át a sportban is elszigeteltség jellemezte: nem vett részt világversenyeken. A kontinensbajnokság legsikeresebb szereplője, Irán azért is nem szerezhetett aranyat mindhárom szakágban, mert a női birkózást – vallási okokból – nem vállalja. (Más kérdés, hogy nem sportöltözetű leányaik edzését videók is megmutatják. Lehet, hogy közel a frontáttörés?) A két férfiszakágban egyaránt hét érmet nyertek a legjobbjai Tajcsungban, a kötöttfogásúak 5 aranyat és két ezüstöt (a nyolc súlycsoportban), míg a szabadfogásban 3 arany, 2 ezüst, 2 bronz alkotja a gyűjteményüket.
Szejdilla Tazajev Türkmenisztán első junior Ázsia-bajnoka Fotók: unitedworldwrestling.org
Szejdilla Tazajev Türkmenisztán első junior Ázsia-bajnoka Fotók: unitedworldwrestling.org
Sporttörténelmet írt Türkmenisztán. A kötöttfogás 60 kg-os súlycsoportjában a tavalyi juniorvébé bronzérmese, Szajdilla Tazajev kőkemény csatában, 8-7-re verte a döntőben az iráni Abdevalit, és megszerezte hazája első junior-kontinensbajnoki aranyát. A második utánpótlás-diadalát, pontosabban az elsőt Sorat Hodajevnek az 1994-ben (!), a kötöttfogás 65 kg-os súlycsoportjában szerzett serdülő-világbajnoki aranyérme után. Ez a példa is azt mutatja, hogy évről évre szélesedik és erősödik a világ korosztályos élmezőnye (is). És persze, azt is, hogy az augusztus 1-jén kezdődő, finnországi juniorvébé nekünk sem lesz lakodalmi menet… Azt azonban előre, bárkivel lefogadom, hogy Tamperében a japán női birkózók minimum három aranyérmet nyernek.

JUNIOR ÁZSIA-BAJNOKSÁG, TAJCSUNG (TAJVAN) A bajnokok Kötöttfogás. 14 ország, 84 induló. 50 kg: Poja Dad Marz (Irán). 55 kg: Mohammad Rezaei (Irán). 60 kg: Szejdilla Tazajev (Türkmenisztán). 66 kg: Amin Kavi Janinezsad (Irán). 74 kg: Akzsol Mahmudov (Kirgizisztán). 84 kg: Mehdi Balihamzede (Irán). 96 kg: Temur Mamadzsanov (Üzbegisztán). 120 kg: Amirmohammad Hadzsipurgandzsi (Irán) Pontverseny: 1. Irán 71 pont, 2. Kazahsztán 58, 3. India 55 Női birkózás. 14 ország, 77 induló. 44 kg: Yumei Chen (Kína). 48 kg: Jiang Zhu (Kína). 51 kg: Pudzsa Gelot (India). 55 kg: Jing Liang (Kína). 59 kg: Jing Jiang (Kína). 63 kg: Ajna Tyemirtaszova (Kazahsztán). 67 kg: Mirim Zsumanazarova (Kirgizisztán). 72 kg: Cecenbajar Bjambadorzs (Mongólia) Pontverseny: 1. Kína 73 pont, 2. Japán 56, 3. India 52 Szabadfogás. 18 ország, 91 induló. 50 kg: Naszanbujan Narmandah (Mongólia). 55 kg: Dzsahongimirza Turobov (Üzbegisztán). 60 kg: Sarvan Sarvan (India). 66 kg: Rjoma Anraku (Japán). 74 kg: Mohammad Mottaginia (Irán). 84 kg: Ahmad Juszef Bazrighale (Irán). 96 kg: Danial Sariatinia (Irán). 120 kg: Haszanboj Rahimov (Üzbegisztán) Pontverseny: 1. Irán 69 pont, 2. Üzbegisztán 67, 3. Kazahsztán 53

A pánamerikai juniorbajnokság összefoglalója ITT található. A korosztály Európa-bajnokságát a jövő héten rendezik meg Dortmundban. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.