UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-06-21 15:31

Oxford: nem középiskolás fokon

Gyerekkorában az Arsenal szurkolója volt, mégis a Tottenham Hotspur akadémiáján nevelkedett egészen 2011-ig, 12 évesen kapta meg az első igazi lehetőséget, amikor csatlakozott a West Ham U13-as csapatához. Reece Oxfordot, a 18 esztendős jamaicai származású angol bekket a szigetországi futball legnagyobb ígéretei között jegyzik. Jelenleg is a Kalapácsosok állományának tagja, de most egy évre a Mönchengladbach együtteséhez került kölcsönbe.

Kovács Máté Oxfordot már egészen fiatalon óriási tehetségnek tartották. A későbbi hátvéd támadóként kezdte pályafutását a Tottenhamnél. A West Ham United csapatának vezetését a fiú érkezésével egy időben, 2011-ben átvevő Sam Allardyce (későbbi angol szövetségi kapitány) azonnal meglátta benne kivételes tehetséget. Annak több oka is volt, hogy a mester védőt faragott a csatárból: jó fizikuma, remek labdaérzéke és néhány, vezéregyéniséghez méltó adottsága jelezte, hogy Reece nem mindennapi gyöngyszem. Allardyce állítása szerint a srác hasonló tulajdonságokkal büszkélkedett, mint a szintén West Ham-nevelésű – később a Manchester United  csapatkapitányi karszalagját viselő, 81-szeres válogatott – Rio Ferdinand.

Reece Oxford
Reece Oxford
Az első igazi áttörés a 2014/15-ös szezonban következett be. Ekkor Oxford már rendszeresen a felnőttcsapattal edzett, de még az U21-esek között szerepelt – ott is a legfiatalabb játékosként... A csapatba ritkán került be, ám – kiváló képességeinek köszönhetően – számos nagy szigetországi csapat érdeklődését felkeltette: a Chelsea, az Arsenal és a Manchester United is megkereste. Ő a csábító ajánlatok ellenére mégis jelenlegi klubja mellett tette le a voksát, és 2015 januárjában hosszú távú profi szerződést írt alá. Október először július 2-án mutatkozott be tétmeccsen az (andorrai!) FC Lusitanos ellen 3-0-ra megnyert Európa Liga-selejtezőn. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb játékosa a londoni klubban. Augusztusban, az Arsenal elleni bajnoki nyitányon Slaven Bilic tréner a kezdőcsapatba jelölte, s ezzel – 16 évesen és 198 naposan – ő lett a Premier League történetének második legfiatalabb játékosa. Oxford káprázatos teljesítménnyel járult hozzá a 2-0-s sikerhez, mindössze egyszer adta el a labdát, és 95 százalékos pontossággal passzolt. Az évadban még további hat alkalommal volt kezdőjátékos, tizenötször ült le a padra, valamint további két Európa-liga selejtezőn is pályára lépett. A 2015/16-os szezon számára a felnőttcsapatba kerülés kivívásáról szólt, de számos alkalommal játszott az U21-esek között is csapatkapitányként. A következő idény már nem járt ennyi örömmel a tinédzsernek; egyszer sem kapott kezdőként bizalmat Bilictől (nyolcszor csere volt), ráadásul októberben bokasérülést szenvedett. Ennek ellenére december 16-án – éppen a 18. születésnapján– négy és fél éves szerződést kötöttek vele a Kalapácsosok, igaz, az idény második felét a Reading csapatánál töltötte kölcsönben. Oxford az összes korosztályos válogatottban szerepelt (összesen 31 alkalommal), s persze tagja volt a két évvel ezelőtti U17-es világbajnokságon a negyeddöntőig jutó angol nemzeti csapatnak. Most – fejlődése és a több játéklehetőség érdekében – egy évig a Bundesligába, a Mönchenglabach csapatához kerül kölcsönbe. A jelek szerint a hazájában rendre „csodagyereknek” nevezett fiúnak még rögös és döcögős utat kell bejárnia addig, amíg alapemberré válik a Premier Leauge-ben. További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalon.