UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-06-22 21:23

Biztató kezdés a belgrádi „lavórban”

Remekül kezdtek magyar kajak-kenusok a Belgrádban zajló ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon, az első napon valamennyi egység továbbjutott az előfutamából. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány elégedett a versenyzőivel, a pályával már nem egészen.

Várkonyi ZsoltCsütörtökön reggel az ezer és az ötszáz méteres előfutamokkal megkezdődött az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokság Belgrádban. Az ifjúságiak között összesen tizenhat, míg az idősebbek mezőnyében tizennégy magyar egységnek szurkolhatunk.

Varga Ádám a magyar keret egyik nagy esélyese - Forrás: MKKSZ
Varga Ádám a magyar keret egyik nagy esélyese - Forrás: MKKSZ
„A minimális elvárás, hogy versenyzőink minden számban döntőbe kerüljenek" - mondta szerdán honlapunknak Dónusz Éva utánpótlás-kapitány. Úgy tűnik, nem kért lehetetlent: a várakozásoknak megfelelően a magyar fiatalok repülőrajtot vettek a nyitónapon. Az egyik nagy esélyesnek tartott, 17 éves Varga Ádám 500 és 1000 méteren is első helyen végzett K-1-ben, ezzel máris döntőbe került. A Szőke Attila, Slihoczki Ádám kenu kettes szintén elsőként ért célba mind 1000, mind 500 méteren, várhatják tehát a finálét. Az U23-as válogatottból mindkét távon megnyerte futamát a Koleszár Mátyás, Németh Viktor kajakpáros, azaz ők is a döntőben tudhatják magukat. A szintén U23-as Racskó Fruzsina és Malcsiner Eszter K-2 1000 méteren szállt vízre, és ért célba elsőként. Biben Karina és Bakó Olga K-2 1000 méteren mutatkozott be az ifjúságiak között, őket sem tudta megelőzni senki. Dónusz Éva az eredményeknek megfelelően elégedett az első nappal, bár a körülményekben azért talált kivetnivalót. „A pályára lehet egy kis panaszunk, a versenyzőkre nem. A víz lötyög, mint a lavórban, ennek például Dóri Bence Balázs itta meg a levét a délelőtt során, hiszen az egyes pálya mellett két méterrel melegített a fél mezőny. Láttunk több biztató produkciót is, Varga Ádámnak kemény ellenfelei vannak, de ki sem kellett eveznie magát az első helyekhez, és imponáló versenyzéssel, technikával nyert mindkét távon a Szőke Attila, Slihoczki Ádám kenupáros is” – értékelt az utánpótlás-kapitány a szövetség honlapján. Remélhetőleg magyar válogatottra továbbra sem lehet panasza, és minél több medáliával térnek haza a fiatalok Belgrádból. Pénteken a középfutamok és a 200 méteres előfutamok következnek, a hét végén pedig már az éremszerzés lesz a tét. Az első nap összes eredményét itt, beharangozónkat pedig itt találja. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.