UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-06-22 20:13

Bronzok Budváról

Az öt magyar résztvevőből ketten is dobogóra állhattak a Budván megrendezett korcsoportos rapid- és villámsakk Európa-bajnokságon. Rapidsakkban az U8-as fiúk között Földes Márton, az U14-es lányok mezőnyében Majoros Rózsa végzett a harmadik helyen, az U12-es lányok küzdelmében Hegedűs Lucát a Buchholz-számítás fosztotta meg az éremtől.

L. G. Keddtől csütörtökig a montenegrói turizmus központjában, Budván rendezték meg a korcsoportos rapid- és villámsakk Európa-bajnokságot. A versenyen mindössze öten képviselték a magyar színeket: az U8-as fiúk között Földes Márton, az U14-es fiúk mezőnyében Kovácsy Barnabás és Hegedűs Dominik, míg az U12-es lányok között Hegedűs Luca, az U14-es lányok versengésében pedig Majoros Rózsa mérette meg magát.

Majoros Rózsa
Majoros Rózsa
Az első két napon a rapidsakk egyéni versenyét, majd a második nap délutánján a rapid csapatversenyt bonyolították le a szervezők. A magyar fiatalok tavaly decemberben az Újvidéken megrendezett kontinensviadalon három egyéni érmet nyertek, idén pedig a kis létszám ellenére is sikerült begyűjteniük két újabbat. Az U8-as fiúk között Földes Márton hat pontot szerezve állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Mérlege öt győzelem, két remi és két vereség volt, így ugyanannyi ponttal zárt, mint az orosz Timur Jonal, de a Buchholz-számítás a magyar versenyzőnek kedvezett, köszönhetően annak is, hogy kettejük csatáját a második fordulóban Földes Márton nyerte. Az U14-es fiúk között Hegedűs Dominik 5,5 ponttal a nyolcadik, Kovácsy Barnabás 5 ponttal a tizennegyedik helyen zárt, vagyis mindketten a harmincnyolc fős mezőny első felében végeztek. A tavaly egyaránt érmet nyerő, két leányversenyző közül ezúttal az idén már az U14-esekhez felkerülő Majoros Rózsa ismételte meg a bravúrját. Akárcsak tavaly az U12-esek között, az idén is bronzérmet akasztottak a nyakába. Mérlege öt győzelem, két remi és két vereség, a begyűjtött hat ponttal pedig felfért a dobogóra. Másik érmesünkhöz hasonlóan Buchholz-számítással előzte meg ugyanannyi pontot gyűjtő riválisát, a szlovén Nusa Hercogot, akit nem mellesleg a hetedik fordulóban le is győzött. Az U12-esek között tavaly ezüstérmes, és a korosztályban maradó Hegedűs Lucának be kellett érnie a hetedik hellyel, hiába szenvedett csak egyetlen vereséget. A másodiktól a hetedik helyezettig bezárólag mindenki egyaránt hat pontot gyűjtött, de a kétszer is nekünk kedvező Buchholz-számításból ezúttal a magyar lány jött ki a legrosszabbul. A rapid csapatversenyben csupán egyetlen együttes indítására volt lehetősége a maroknyi küldöttségnek, amely az U14-esek között három győzelemmel, egy remivel és három vereséggel a nyolcadik helyen zárt. Az utolsó napra, a villámversenyre csupán egyetlen magyar maradt, Kovácsy Barnabás a 69 fős mezőnyben a 26. helyen végzett, miután öt győzelemmel és négy vereséggel öt pontot gyűjtött. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.