UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-06-22 15:46

Három a kanadai igazság

Tarolt az Edmonton Oilers 20 éves csatára, Connor McDavid az NHL csütörtök hajnali díjátadóján, amelyen a mögöttünk hagyott évad legjobbjai vették át az elismeréseket. Három alkalommal szólították színpadra az ifjú kanadait – mind közül a legszebben az MVP-cím csillog.

Leiner Soma Az első, de minden bizonnyal nem az utolsó alkalommal nyerte el az alapszakasz legértékesebb játékosának járó Hart-trófeát Connor McDavid az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). Csak a Pittsburgh Penguins kapitánya, Sidney Crosby és a legendás Wayne Gretzky volt fiatalabb, mikor kitüntették a rangos elismeréssel. Ám nem csupán a legértékesebb, a legeredményesebb is a fiatal center lett – kereken száz pontot ért el, 30 góllal és 70 assziszttal segítette playoff-szerepléshez az Edmonton Oilerst. Teljesítményével társai elismerését is kivívta, a liga játékosai szerint is ő vitte a prímet, így tette teljessé a triplázást a Las Vegas-i gálán.

Connor McDavid mindent vitt Las Vegasban. Forrás: jegkorongblog.hu
Connor McDavid mindent vitt Las Vegasban. Forrás: jegkorongblog.hu
Az egyéni sikerek mellett csapata játékával is elégedett lehet az ontariói születésű jégkorongozó, hiszen az Edmonton tizenegy év elteltével jutott ismét rájátszásba, ahol a San Jose Sharks várt rá. A kanadai csapat négy győzelmének köszönhetően továbbjutott a nyolc közé, ahol az Anaheim Ducks együttesével nézett szembe, és bár nyert három alkalommal, végül a kaliforniai csapat jutott tovább. A két párharc alatt nyújtott kiváló szereplésből McDavid is kivette a részét – tizenhárom találkozón kilenc ponttal zárt. Házon belül már októberben elismerték a munkáját, ugyanis az NHL történetének legfiatalabb csapatkapitánya lett. „Megtisztelő érzés, hiszen rengeteg vezéregyéniség van az öltözőben, és hogy én képviselhetem a srácokat, fantasztikus érzés. Nem teherként gondolok rá, mert támogatnak és mellettem vannak.” A két évvel ezelőtti draft első választottja volt az akkor 18 éves csatár, első szezonja jól indult, de kulcscsonttörés miatt 37 találkozót kihagyni kényszerült, így mindössze 45 mérkőzésen játszott. Ezeken 48 pontot szerzett, az igazi áttörés tehát váratott magára. Ám amekkora átoknak tűnt a sérülése, annyit profitált belőle, és ezt edzője is megerősítette. „Miután felépült, megmutatta, hogy képes a csapat élére állni. Magabiztos volt, kiválóan kommunikált a többiekkel, számomra egyértelmű volt, neki kell vezetnie az együttest.” A csapat és McDavid is magasra tette a lécet a mögöttünk hagyott évadban, de ha a kanadai center hasonló ütemben fejlődik a következő szezonban is, nem lehet kérdés, hogy ismét a rájátszásban köszönthetjük az Edmonton Oilerst. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.