UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-06-22 11:21

Irány a Balaton!

A hazai sakkszövetség a jól bevált helyszínen, Balatonlellén rendezi meg a korcsoportos országos bajnokságot. Hat korosztályban több mint kétszázötven fiatal méri össze tudását nyolc napon át a Balaton partján.

L. G. Péntektől nyolc napon át Balatonlelle lesz az ország sakkfővárosa, a hazai szövetség ugyanis a jól bevált somogyi helyszínen rendezi meg a korcsoportos országos bajnokságot. A fiúk és a lányok is hat korosztályban – U8, U10, U12, U14, U16 és U18 – mérhetik össze tudásukat. Az alsó három korcsoport versenyét a helyi iskolában, a felső háromét pedig a művelődési házban bonyolítják le.

A helyszín Fotó: MSSZ
A helyszín Fotó: MSSZ
Az előnevezések alapján több mint kétszázötven fiatal érkezik a Balaton déli partjára, a legnépesebb az U12-es fiúk mezőnye lesz, ahol ötvenen ülnek asztalhoz. Azokban a korcsoportokban, ahol legalább húszan szerepelnek, kilencfordulós lesz az országos bajnokság, a húsz fő alattiakban pedig hét fordulót rendeznek. A nagy létszámú korcsoportok pénteken kezdenek, a kisebbek szombaton, és amíg az előbbiekre hétfőn dupla forduló vár, addig az utóbbiakra csak szimpla. Így minden csoport ugyanakkor, jövő pénteken fejezi be a versenyt. „Azt gondolom, ez nagyon szép létszám, mondhatni, most már megszokott, hogy ennyien szerepelnek a nagyobb hazai utánpótlásversenyeken. A legjobbak is eljönnek az országos bajnokságra, izgalmas partikra van tehát kilátás. A helyszín a megszokott, Balatonlelle az elmúlt években nagyszerű házigazda volt, így minden adott a jó versenyzéshez” – mondja Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke. A tét nem kicsi, a győztesek ugyanis választhatnak, hogy a korcsoportos világ- vagy Európa-bajnokságon szeretnének részt venni, a második helyezettek pedig szintén kiléphetnek a nemzetközi porondra. A kontinensviadalt az idén a romániai Mamaiában rendezik meg, az alsó három korcsoport világbajnokságának Brazília, a felső hároménak pedig Uruguay ad otthont. A verseny alakulását az interneten is nyomon lehet követni, a tervek szerint a szövetség hatvan tábláról ad élő közvetítést.