UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-06-22 09:02

Sümegi elsők

Első, de reményei szerint nem az utolsó bajnoki címét nyerte a Sümegi Röplabda Egyesület júniusban. A klub a fiú gyermekcsapata révén érte el a történelmi sikert annak ellenére, hogy messze nem tartozik a legtehetősebbek közé a sportágban. Az edzők és a játékosok egyaránt a kiváló csapategységet emelik ki a győzelem kulcsaként, mi pedig megnéztük, valóban olyan jó-e az összhang, ahogy állítják.

Majer Dániel Történelmet írt a Sümegi Röplabda Egyesület, miután fiúcsapatával június elején megnyerte az országos gyermekbajnokság hatos döntőjét, megszerezve a város első bajnoki aranyérmét a sportágban. Ez már önmagában is szép teljesítmény, de ha hozzátesszük, hogy a sümegiek jóval szerényebb körülmények között, kevesebb pénzből készülnek, mint a legtöbb riválisuk, még inkább elismerésre méltó az elsőségük.

Festői környezetben készülnek a röplabdázók Sümegen
Festői környezetben készülnek a röplabdázók Sümegen
Az utcán sehol egy lélek, a Ramasetter Vince Testnevelési Általános Iskolában már tombol a nyári szünet. Az intézménnyel szomszédos Piactér kihalt, a betört ablakok, romos falak előre jelzik: bizony, nem a röplabdázás fellegvárába érkezett az idelátogató. A tornaterem sümegi várra néző bejáratán belépve aztán már abban sem vagyunk biztosak, hogy jó helyen járunk, amikor megpillantjuk a parketten nagy körben ülő, éppen a bemelegítés utáni nyújtást végző csapatot. Bajnoki cím ide vagy oda, a Sümegi RE fiataljai továbbra is edzenek, hiszen hátra van még a szezonból a diákolimpia, amelyet – a gyermekbajnokság után – szintén meg akarnak nyerni. A csapatot a magánéletben is párt alkotó Pető Tamara és Kaposi Tamás tréningezi. Egyiküknek sem ez a egyedüli elfoglaltsága, ugyanis mindketten aktív NB I-es játékosok, előbbi a Haladásban, utóbbi a Sümegben röplabdázik. „Már három-négy éve mindig bejutunk a gyermekbajnokság hatos döntőjébe, úgyhogy az idén már a fináléba jutást tűztük ki célul – mondja Kaposi. – Az alapszakaszban huszonegy meccset játszottunk és mindössze egyszer kaptunk ki. A hatos döntőben sikerült a két legerősebb együttessel, a Kecskeméttel és a Szolnokkal egy csoportba kerülnünk. Előbbit legyőztük, de annyira elfáradtak a srácok, hogy utóbbitól kikaptunk, a középdöntőben a Pénzügyőr elleni győzelemmel azonban így is a négy közé jutottunk. Az elődöntőben ismét a Kecskemét jött, amelyet nagy csatában, kettő-egyes hátrányból felállva vertünk meg.”
A gyermekcsapat tagjai edzőjüket, Pető Tamarát dobálják a levegőbe a győzelem után Forrás: Sümeg Röplabda Egyesület Facebook
A gyermekcsapat tagjai edzőjüket, Pető Tamarát dobálják a levegőbe a győzelem után Forrás: Sümeg Röplabda Egyesület Facebook
Abban az edzők és a játékosok is egyetértettek, hogy a Kecskemét elleni győzelem volt a kulcs, a döntőben a Szolnokot már viszonylag simán, 3-0-ra intézte el a csapat és hódította el a bajnoki címet. Ahogy már említettük, az anyagiak és a felkészülési körülmények nem a legjobbak Sümegen, ennek ellenére összejött a győzelem. De vajon mi a titok? „Nagyon összetartó a csapatunk, soha nem adjuk fel vesztes helyzetben sem. Edzésszámban pedig szerintem tartjuk azt a szintet, amit a többiek. A szezont heti hét tréninggel kezdtük, reggel is edzettünk. Igaz, a rossz idő beköszöntével ez valamelyest csökkent, ugyanis a focistáknak be kellett jönniük a terembe. Épül egy kézilabdacsarnok az uszoda mellett, ha minden a tervek szerint halad, jövőre át is adják. Egyelőre csak annyit tudok, hogy a kézisek mellett a röplabdázóknak is jut benne hely. Reméljük, így is lesz.” Kaposi Tamás és Pető Tamara egyébként mondhatni a teljes utánpótlásért felel, a gyermekcsapatén túl a serdülők, a juniorok és az ifjúságiak felkészítését is ők végzik. Az utánpótlásedzések délután zajlanak, majd este jön a felnőttegyüttes gyakorlása, rendesen be kell tehát osztaniuk az idejüket. Amennyire megterhelő, a fiataloknak annyira hasznos, hogy az edzőjük aktív játékos is egyben. „Szinte mindig eljövök megnézni az élvonalbeli csapat meccseit pár csapattársammal. A felnőttek már nagyon látványosan játszanak, így ilyenkor láthatjuk, idővel hova is lehet eljutni” – mondja a hatos döntő legjobb védekező játékosának, azaz liberójának választott Sümegi Norbert.
A bajnokcsapat Forrás: Sümeg Röplabda Egyesület Facebook
A bajnokcsapat Forrás: Sümeg Röplabda Egyesület Facebook
Iván Gergő, a hatos döntő legértékesebb játékosa betekintést nyújt a Kaposi Tamás által a csapat erősségének számító egységbe, amelynek köszönhetően többek között a Kecskemétet is legyőzték. „Szinte az egész csapat egy iskolába, sőt, gyakorlatilag egy osztályba jár. A hatos döntőben már nincs rossz csapat, nagyjából bárki nyerhet. Szerintem azért mi győztünk, mert összetartóbb társaság vagyunk a többinél és szinte sosem veszekszünk. Amikor valamelyikünk hibázik, nem piszkáljuk, hanem biztatjuk, hogy minél hamarabb felejtse el azt a pontot, és a következőre koncentráljon. A pályán kívül is jóban vagyunk, előfordul, hogy együtt elmegyünk pizzázni, vagy csak szimplán sétálunk az utcán és beszélgetünk. A bajnoki címünk nagy visszhangot váltott ki Sümegen, hiszen mi nyertünk először ilyet a sportágban. Ez kis város, de agyon szeretek itt játszani, mivel mindenki inkább hobbiként tekint a röplabdára, szívből játszunk és nem azt nézzük, hogy a későbbiekben ezzel majd pénzt keressünk.” Ahogy már említettük, még nem ért véget a szezon Sümegen, a csapat július 21-én szerdán utazik Debrecenbe, hogy részt vegyen a négynapos diákolimpián. „A múltban többször előfordult, hogy lenéztek minket, mint kisvárosi csapatot, az utóbbi időben azonban többen meglepődtek a teljesítményünk láttán. Remélem, hogy a diákolimpián már minket is favoritként kezelnek, ennek megfelelően a célunk nem is lehet más, mint a döntőbe jutás” - mondja zárásként Kaposi Tamás. További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.