UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-06-22 13:43

Újabb arany a cél

A júniusi, Olaszországban megrendezett ifjúsági soft Európa-bajnokságon már negyedik utánpótlás-kontinensbajnoki címét szerezte a 16 éves dartsos, Czipó Vivien. A szezon ugyanakkor a nyár kezdetével nem ér véget, sőt a legnagyobb megméretés, a júliusi steel Európa-bajnokság még előtte áll, amelyen hasonlóan kiemelkedő teljesítményt szeretne nyújtani; erre készül jelenleg is a tolnai edzőtáborban.

Bruckner Vince A 16 éves dartsos, Czipó Vivien már a negyedik korosztályos Európa-bajnoki címét nyerte, legutóbb az Olaszországban megrendezett ifjúsági soft kontinensviadalon állhatott a dobogó tetejére. Az ígéretes játékossal az utánpótlás-válogatott tolnai edzőtáborában beszélgettünk. – Mennyire ért váratlanul a soft Európa-bajnoki győzelem? Számítottál rá? – Természetesen nagyon örültem neki, igyekeztem a legjobbamat nyújtani, a saját játékomra koncentráltam. Csak utólag mondták az edzőim, hogy ők már hónapokkal ezelőtt úgy gondolták, megnyerem a versenyt. Még szerencse, hogy ezt nem közölték velem előre. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, a döntő elég szoros volt, 2-0-ra is vezetett az ellenfelem, de sikerült feljavulnom, és ennek köszönhetően fordítanom. – A steel szakág lényegesen népszerűbb, nem volt szokatlan, hogy ezúttal soft versenyen indultál? – Dehogynem! Igazság szerint három éve nem vettem részt ilyen jellegű viadalon, ami azt is jelenti, hogy akkor játszottam soft nyilakkal utoljára. Eleinte furcsa volt, de szerencsére gyorsan belerázódtam.

Czipó Vivien a svédországi steel Eb-n is aranyérmet szerezne Fotó: Evert Zomer
Czipó Vivien a svédországi steel Eb-n is aranyérmet szerezne Fotó: Evert Zomer
– És most sincs megállás, ugyanis következik a főverseny, a júliusi steel Európa-bajnokság. Oda milyen célokkal utazol? – Először is tisztességgel fel kell készülni, végigcsinálni az edzésprogramot, amit elterveztünk. A versenyen pedig a legjobb játékomat akarom nyújtani, akkor elégedett leszek. Persze nem titok, nagyon szeretnék már a steel szakágban is egyéni Európa-bajnoki címet szerezni. – A felkészülés pedig jelenleg is zajlik, most épp Tolnán gyakoroltok. Hogyan telik az edzőtábor? – Remek körülmények között készülhetünk, három napra érkeztünk ide. Napi két edzésünk van, de közte sem unatkozunk, nagyon kellemesen telik az idő. – Az Eb előtt is indultok még versenyeken. Ilyenkor fontos, hogy formában maradjatok? – Így van, nagyon fontos és jó, hogy a fő megméretés előtt tudunk még versenyezni. Az edzés és a gyakorlás csak az egyik része a sikeres felkészülésnek, a játék és a versenyhelyzet legalább annyira fontos. A bécsi Világ Kupa-versenyen pedig hozzánk hasonlóan válogatott ellenfelekkel játszunk, az jó erőfelmérő lesz, kiderül, hogy hol tartunk jelenleg. – Mennyi edzés szükséges ahhoz, hogy valaki nemzetközi szinten is sikeres legyen a sportágban? – Változó az edzés mennyisége, van amikor csak másfél órát, de olyan is előfordul, hogy öt és fél órát gyakorlunk. Ez attól függ, milyen feladatok vannak a napi programban. – Láthatóan nagyon sok időt elvesz a darts. Minek a hatására kezdted el egyáltalán a sportágat? – Tízéves korom óta játszom, korábban karatéztam és röplabdáztam is. Székesfehérváron két osztálytársam folyton mondta, hogy menjek el velük dartsozni, eleinte nem akartam, de a sokadik felszólításnak már engedtem, utólag pedig örülök, hogy így alakult. – A darts hazánkban is egyre népszerűbb, a legfontosabb versenyeket közvetítik is. Ki a példaképed az élmezőnyből? – Nem is kérdés, Phil Taylor a kedvencem. Remek sportember, aki rengeteg energiát fektetett a dartsba, nyert tizenhat világbajnoki címet, és ennek ellenére is a földön tudott maradni, igazi példakép. További korosztályos hírek DARTSBAN a sportági aloldalunkon.