UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-06-22 17:22

Veszprémi hősök az utánpótlásért

Klasszisjátékosoktól tanulhatnak a fiatal veszprémi kézilabdázók, az egyaránt visszavonuló Pérez Carlos, Gulyás Péter és Iváncsik Gergő is az utánpótlással foglalkozó szakmai stáb tagjaként neveli a jövő játékosait.

Kovács Máté Sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint Pérez Carlos újra a Veszprém csapatát erősíti. A negyvenöt éves, Csárlinak becézett világválogatott kézilabdázó azonban már nem játszani tér vissza sikerei helyszínére, hanem az utánpótlással foglalkozó edzői stáb tagja lesz, méghozzá korábbi klubtársaival, a szintén visszavonuló Gulyás Péterrel és Iváncsik Gergővel egyetemben.

A szurkolók örömére Pérez edzőként tér vissza. Forrás: hajramagyarok.hu
A szurkolók örömére Pérez edzőként tér vissza. Forrás: hajramagyarok.hu
Veretes névsor, a három kézilabdázó összesen több mint négyszáz mérkőzést játszott a magyar válogatottban. Az új feladatkört tekintve a trió legrutinosabb tagjának Gulyás Péter számít, aki még aktív játékosként vágott bele az edzősködésbe. A jobbszélső honlapunknak elmondta, jó lesz újra együtt dolgozni korábbi csapattársaival. „Ahogy a pályán, úgy azon túl is remekül tudunk együttműködni, mindenki eredményességre törekszik, a célunk a gyerekek fejlődése és fejlesztése lesz. Én már régebb óta foglalkozom ezzel, Geri is tartott egyszer-kétszer edzést a fiataloknak. Csárlinak még nem volt ilyenben része, de szerintem nem lesz ezzel probléma, amikor megkerestük, nagyon boldog volt, és elkötelezettnek tűnt." A kubai-magyar balátlövőt katari klubja, az al-Samal vezetősége marasztalta, és játékosedzőként számított volna rá a későbbiekben. Ennek ellenére ő úgy gondolta, sokkal megtisztelőbb feladat, ha magyar fiatalokat, tizenéveseket edzhet korábbi csapatánál. Az utánpótlás-nevelés filozófiájáról Gulyás elmondta, hogy a jó eredmények mellett a későbbi komoly pályafutást tartja a legfőbb szempontnak.
ivaguly629 (1)
ivaguly629 (1)
„A legfontosabb, hogy a fiatalok szeressék a sportot és élvezzek is, a későbbiekben szeretnénk őket egyre inkább a cél felé orientálni. Embert, kézilabdázót és jó tanulót igyekszünk nevelni az ifjakból, e perspektívák mentén próbálunk haladni.” Mivel a Veszprém már „kinőtte” a hazai bajnokságot, és igazi sztárcsapattá avanzsált, felvetődik a kérdés, mennyire kapnak lehetőséget a saját nevelésű játékosok, és hogyan sikerül őket beépíteni a csapatba. „Hárman már bemutatkoztak a felnőttválogatottban is a mi juniorjaink közül, így szerintem jó úton járunk. Kilenc-tíz játékos a SEHA-ligában és az NB I-ben is kapott már lehetőséget, úgy gondolom, ennek meglesz a gyümölcse a magyar kézilabdában” - mondja Gulyás, aki szerint a jó edző titka a türelemben rejlik. Az új felállásban Gulyás Péter a korosztályos csapatok szakmai vezetője, Iváncsik Gergő a serdülők és a fiatalabbak edzője lesz, Pérez Carlosra pedig az egyéni képzésben számítanak. A fiataloknak biztosan nagy élményt jelent, hogy válogatott játékosoktól tanulhatják el a szakma fortélyait, többen ráadásul idoljaikkal dolgozhatnak együtt nap mint nap. Közéjük tartozhat a már felnőttválogatott Ligetvári Patrik is, a húszéves balátlövőnek ugyanis bevallottan Pérez a példaképe. Amennyiben Csárli képezi tovább veszprémi és válogatottbeli utódát, nagy baj nem lehet. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.