UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-06-23 22:57

Kis híján tökéletes

A belgrádi ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság második napján folytatódtak az elő- és középfutamok, amelyeken a magyar egységek 200, 500, illetve 1000 méteren voltak érdekeltek. A 20 éves Györgyjakab Máté, illetve az ifjúsági ötszázas kvartett kivételével mindenkinek sikerült az A döntőbe vagy az elődöntőbe jutás. Szombat délelőtt az 1000 méteres finálékkal folytatódik a program.

Leiner SomaÚjabb hosszú, de sikeres napon vannak túl fiatal versenyzőink Szerbiában, ahol összesen 63 futammal folytatódott az ifjúsági és U23-as kontinensviadal. Ritka volt az a táv, ahol nem állt rajthoz magyar egység, az pedig még kevésbé volt jellemző, hogy valakitől idő előtt kellett búcsút vennünk. A nap legpechesebb versenyzője díjat bízvást megítélhetjük Györgyjakab Máténak, aki az U23-as mezőny 1000 méteres középfutamában szállt vízre. Esélyeshez méltóan kezdett, Dónusz Éva szövetségi kapitány szerint „uralta a pályát”, ám a növényzet közbeszólt, és Máté a kajakjára akadt hínár következtében képtelen volt kormányozni, így nem sikerült továbbjutó helyre érkeznie. A nap másik, csalódást keltő eredménye az ifjúsági négyesünkhöz köthető, amely 500 méteren a hatodik helyen végzett, több mint fél másodperccel lecsúszva a döntőt érő, harmadik pozíciótól. A kapitány szerint azonban nem kell szégyenkezniük az eredmény miatt, mert „azt hozták amit tudnak, a végén szétestek, nem tudtak már indítani”. A negatív élmények szerencsére itt véget is értek, a sportág magyar szerelmesei számtalan sikernek örülhettek déli szomszédunk fővárosában. Bár futamgyőzelmeket – szám szerint négyet - csupán a fiatalabbak képviselői szállítottak, de az U23-as csapatnak sem kellett szégyenkeznie: mindkét korosztályban tizenegy továbbjutót regisztrálhattunk.

A KSI versenyzője, Gazsó Dorka a világbajnoki címet követően Európa csúcsára is felérhet. Forrás: ksi.hu
A KSI versenyzője, Gazsó Dorka a világbajnoki címet követően Európa csúcsára is felérhet. Forrás: ksi.hu
A négy futamgyőzelem természetesen azonnali döntőbe jutást ért egységeinknek, két alkalommal ez a legjobb idővel sikerült. A legmeggyőzőbb teljesítményt a tavaly ifjúsági világbajnoki címet szerzett Gazsó Alida Dóra és a kenus Zombori Dominik nyújtotta, akik 500 méteren utasítottak mindenkit maguk mögé, és természetesen esélyesként várják a vasárnapi finálét. Óriási csata várható fiúk fél kilométeres versenyén, hiszen a legjobb hatot alig két másodperc választja el egymástól. A Bálint Gergő és Csokor Erik alkotta kettős ugyan megnyerte a délelőtti középdöntőjét, minden bizonnyal bravúr kell majd az aranyhoz, hiszen az ukrán duó öt tizeddel jobb időt lapátolt a mieinknél. A nap végére jutott első hely a 200 méteres előfutamokon is, Orosz Adrienn ezzel a győzelemmel, és a negyedik idővel kvalifikálta magát a döntőbe. Az idősebbek is kiváló eredményeket értek el – öt alkalommal is a harmadik legjobb idővel jutottak tovább, míg a Dóri Bence, Lelovics Dávid páros második hellyel biztosította a helyét a fináléban, ahol az olasz kettőssel vívnak vélhetően óriási küzdelmet a dobogó legfelső fokáért. Szombat délelőtt már az 1000 méteres döntőket rendezik, ráadásul több számban is éremeséllyel állnak rajthoz versenyzőink. Az U23-as korosztályban a döntőben mutatkozik be a férfi 1000 méteres négyesünk, de éremeséllyel rajtolhat a Koleszár Mátyás, Németh Viktor kajakpáros, Mihalik Sára egyesben, a Racskó Fruzsina, Malcsiner Eszter kajak kettes és kis szerencsével a kenus Dóri Bence is felléphet a dobogóra. Az ifjúságiak versenyében a kajakos Varga Ádám az idén egyéniben csillogtathatja meg tudását, de Kőhalmi Emesének egyesben, a Bíben Karina, Bakó Olga kajak párosnak, valamint a Szőke Attila, Slihoczki Ádám kenu kettesnek is főszerep juthat. A döntők reggel kilenckor kezdődnek. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.