UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2017-06-24 11:04

Megérkezett az EYOF-láng

Amíg a budapestiek többsége az igazak álmát aludta, addig több mint 17 ezren vettek részt az Olimpia Éjszakáján. Dunán szállított EYOF-láng a Parlament díszfényeiben, zumba a kivilágított Hősök terén, forró jóga a Városliget hatalmas fái között, futók az Andrássy úton – izgalmas és látványos programokban nem volt hiány.

UP-info Több mint 17 ezren vettek részt az Olimpia Éjszakáján, a Városligetben, amely este kilenckor, rövid megnyitó ünnepséggel kezdődött. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a közönséget. Ezt követően szó szerint befutott a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) hivatalos lángja: Kuczora Csenge és Merkovszki Pál ifjú kézilabdázók vezetésével tíz szerencsés kiválasztott résztvevő a Hősök terén futhatott keresztül, hogy aztán a színpadon adja át szimbolikusan Fábián Lászlónak, a Magyar Olimpiai Bizottság megbízott főtitkárának, a magyar EYOF-delegáció csapatvezetőjének a fáklyát. A négy évtizedes múltra visszatekintő Olimpiai Ötpróba fergeteges zumbaórával kezdte a hangulat fokozását: Angyal András és csapata több ezer embert táncoltatott meg, miközben a Városliget és környéke is egyre inkább benépesült sportolni vágyókkal. Hatalmas tollascsaták, korfballmeccsek, ugrókötelező gyerekek, „forgózó” asztaliteniszezők – mindenki megtalálta a hozzá illő mozgásformát. A Műcsarnok előtt Hugooval, az EYOF-kakassal és a már említett lánggal készíthettek közös fotót a látogatók, majd a fáklya folytatta útját az Újpesti-öbölbe. A lángot onnan 24 kivilágított sárkányhajón több mint ötszáz evezős – köztük két olimpiai bajnok, a kajakos Kammerer Zoltán és a vízilabdázó Gergely István – vitte egészen a Lágymányosi-öbölig.

Jó hangulatban telt az éjszaka Forrás: olimpiaiotproba.hu
Jó hangulatban telt az éjszaka Forrás: olimpiaiotproba.hu
A rendezvényközpontban sem hagyott alább a hangulat: a városligeti csónakázó tavon mind a négy sárkányhajó folyamatosan telt házzal szelte a köröket, az 56-osok terén pedig rengeteg fitneszező mozgott egyszerre a dinamikus ütemekre. Aki viszont kis nyugalomra vágyott, annak sem kellett messzire mennie: a ligeti fák sűrűjében elhelyezett matracokon a forró jóga gyakorlatai közben a megfáradt izmok is ellazulhattak. Jól is jött a pihenő a 17 kilométeres városi kerékpártúra után – a futás előtt. Utóbbi két sportágban Olimpiai Ötpróba-pontokat is gyűjthettek a rajthoz állók: a kerékpározásért egy, míg a futás két hosszabb távjáért (6,7 és 10,7 km) egy, illetve két pont járt. A bringások a Petőfi-hídon húztak át a a Duna fölött, majd a Lánchídon tértek vissza a pesti oldalra, míg a futók egy vagy két ligetkör után a fényárban úszó Andrássy úton végighaladva, az Oktogont megkerülve jutottak el a Vajdahunyad vára bejáratánál található célig. A nyár legnagyobb sportfesztiválján összesen 17 500-an mozogtak hajnal 4 óráig szervezett keretek között és próbálták ki a 15 sportágat. Az Olimpiai Ötpróba-mozgalom azonban korántsem ért véget: a 2020-as tokiói olimpiáig tartó program idei eseménynaptárából még több mint 30 rendezvény van hátra, amelyeken lehetőség nyílik az Ötpróba-pontok gyarapítására.

Április 9-től december 3-ig 58 eseménnyel várja a mozogni vágyókat a megújult Olimpiai ötpróba-mozgalom, amely a következő évekbre, 2020 nyaráig kínál programokat. A legnagyobb és legnépszerűbb szabadidősport-esemény csaknem negyvenéves múltra tekint vissza, 1978-ban indult útjára.