UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-06-24 16:02

Szilágyi Áron nyomában

Pusztai Liza bevonult a magyar vívás történelmébe a Tbilisziben szerzett Európa-bajnoki bronzérmével: ő a legfiatalabb versenyző, aki érmet tudott szerezni felnőttek világversenyén. A BVSC-Zugló 16 éves vívója egyelőre a közelgő eseményekre koncentrál, de nem titok: a tokiói játékokon mindenképpen pástra lépne.

Bruckner Vince A tbiliszi felnőtt Európa-bajnokságon női kard egyéniben bronzérmet szerzett, sporttörténelmet írt, 16 éves Pusztai Lizával beszélgettünk. A BVSC-Zugló fiatal vívója nem pihen sokat, már a júliusi lipcsei világbajnokságra készül. – Tizenhat évesen nem szokás dobogóra állni felnőttek között, világversenyen. Hogy élted meg az Európa-bajnoki harmadik helyet? – Természetesen nagyon örültem neki. Nem nagyon számítottam rá, hogy ilyen eredményt elérhetek, hatalmas meglepetés, kétségkívül pályafutásom eddigi legjobb eredménye.

Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban Forrás: jochapress.hu
Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban Forrás: jochapress.hu
– Ahogy haladt előre a verseny átfutott a fejeden, hogy óriási meglepetésre ilyen fiatalon akár érmet is szerezhetsz? – A nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben titkon azért már bíztam benne, hogy összejöhet a dobogó, de amennyire lehetett, próbáltam a saját asszóimra koncentrálni, és a legjobb tudásom szerint vívni. – Itthon hogy fogadták a hatalmas sikert? – Nagyon jólesett, hogy amikor már a verseny közben rengetegen szurkoltak nekem itthonról, sokat jelentett a támogatás. Amikor pedig hazajöttem, szintén nagyon sokan gratuláltak. – A nagy sikerek ellenére, legalábbis utólag nem volt mindig egyértelmű, hogy vívni fogsz. Több sportágat kipróbáltál mielőtt kardozni kezdtél... – Így van, korábban tornáztam, úsztam, teniszeztem, de azok nem tetszettek meg. A vívásról pedig rögtön éreztem, hogy nekem itt a helyem, azután már nem volt kérdés, melyik sportágat válasszam. Milyen a kapcsolatod az edzőiddel? – Két edzőm van a BVSC-Zuglóban, Bódy István és a fia, Bódy Benjámin. Egészen kicsi korom óta ők foglalkoznak velem, nagyon szeretek velük együtt dolgozni, rengeteget tanultam tőlük. – Meglepődve olvastam, hogy Cristiano Ronaldo a példaképed. Miért? – Nagyon régóta követem a focit, és a Real Madridnak szurkolok. Ronaldo meg ugye ott játszik, és mindig nagyon szimpatikus volt a játékfelfogása és a rengeteg munka, amelyet elvégzett. Az összes könyvét olvastam, nagyon tetszettek. – A vívók közül kire nézel fel a leginkább? – Ki mást is mondhatnék, mint Szilágyi Áront. Jelenleg az ország első számú kardvívója, a két olimpiai bajnoki címe önmagáért beszél. Talán abban egy kicsit hasonlítunk is, hogy ennyi idősen neki is hasonló eredményei voltak. Remélem, továbbra is tudom követni. – Ezt akár már a júliusi felnőttvébén is elkezdheted. Milyen célokkal utazol Lipcsébe? – Nincs konkrét célom egyelőre, minél jobb eredményt szeretnék elérni. A világbajnokságon ugye még erősebb a mezőny mint, az Eb-n, remélem hasonlóan jó napot fogok ki ott is. – A távolabbi cél pedig az olimpia? – Igen, Tokióba mindenképpen szeretnék eljutni, de addig még rengeteg idő és munka áll előttem. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.