UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-06-25 13:33

Sikeres EYOF-főpróba

Számos kiemelkedő teljesítménnyel is tesztelték az úszóversenyek győri EYOF-helyszínét a serdülő országos bajnokságon. A szervezők és a versenyzők elégedettek voltak a tapasztaltakkal.

Bruckner Vince Nemzetközi mércével is minőségi körülmények között, az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztiválra való felkészülés jegyében, a júliusban kezdődő viadal tesztversenyeként rendezték meg az úszók országos serdülőbajnokságát Győrben, az Aqua Sportközpontban. A versenyen pontosan úgy zajlott minden, ahogyan az a majdani fesztiválon is történik: megegyeztek a számok és a lebonyolítási sorrend is. Az ötnapos bajnokságon összesen harminc számban hirdettek győztest. A bajnokság versenyigazgatója, Petrov Iván az utolsó napon elégedetten értékelte a látottakat: „Nagyszerű érzés volt látni, hogy négyszázhatvan versenyző érkezett Győrbe. Korábban problémát okozott a serdülőkorosztályban, hogy túl kevés a versenyző, de azt most láthatóan nem mondhatjuk el. Remek futamokat láttunk, a legtöbb számban hatalmas küzdelem folyt mindvégig. Akadt olyan szám, amelyben az első három helyezettet mindössze két századmásodperc választotta el.” A legnagyobb küzdelem pedig valóban, jó eséllyel a 100 méteres gyorsúszásban volt: az első helyen holtverseny alakult ki, ezért Szabados Bence (Egri Úszó Klub) és Mátrai Roland (Balaton UK Veszprém) osztozott az aranyérmen, míg a harmadik helyen végzett Gallyassy Szilárd (Budafóka SE) is csak két századra maradt el a bajnoki címtől. A 15 éves Szabados Bence egyébként – a rövid pályás világbajnok, Szabados Béla fia – Amerikában készül, élete első magyarországi versenyén van túl, amelyen amellett, hogy 100 gyorson aranyérmes lett, 50 m gyorson is begyűjtötte az elsőséget, valamint a 4x100 méteren győztes mix váltónak is a tagja volt. Szombati futamai után elégedetten értékelte első hazai megméretését: „Mivel ez volt, az első itthoni versenyem nem tudtam, mire számítsak, előzetesen nem volt különösebb célom. Viszont nagyon örülök, hogy így alakult, büszke vagyok az eredményeimre.”

Nagy Réka hat számot nyert a serdülő országos bajnokságon
Nagy Réka hat számot nyert a serdülő országos bajnokságon
Szintén kiemelkedőt nyújtott a BVSC-Zugló versenyzője, Nagy Réka. A 14 éves versenyző hét számban szerzett aranyérmet (100 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 100 m mell, 200 m mell, 200 m vegyes, 400 m vegyes). Amellett, hogy nagyon örült kiemelkedő eredményeinek, már az EYOF-ra való felkészülésnek fogta fel a versenyt, mivel ott is szeretne dobogóra állni: „Reméltem, hogy ilyen jól tudok szerepelni a bajnokságon, boldog vagyok, hogy sok számban tudtam az első helyen végezni. Most már viszont az EYOF-ra koncentrálok, onnan is mindenképpen éremmel térnék haza.” Nem lehet szó nélkül elmenni a Budafóka SE versenyzőinek a teljesítménye mellett sem: a 14 fiúszámból nyolcban megszerezték az aranyérmet. Közülük is kiemelkedett Zombori Gábor, aki öt számban nyert aranyat (200 m gyors, 100 m hát, 200 m vegyes, 400 m vegyes, 4x100 m gyorsváltó). Összességében tehát kiváló rendezvényt produkáltak a szervezők és a versenyzők, láthatóan Győr és a magyar csapat is készen áll a július 23-án kezdődő EYOF-ra. Részletes eredmények: ITT. További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.