UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-06-26 16:28

Dortmundi húszak

A három fogásnemben húsz magyar birkózó lép szőnyegre keddtől vasárnapig a junior Európa-bajnokságon. A korosztályváltáson átesett válogatottunk rendkívül fiatal, de így is több éremesélyes versenyzőnk szerepel Dortmundban.

Lakner Gábor A junior birkózó Európa-bajnokságnak az idén Dortmund ad otthont, a németországi rendezés pedig a tapasztalatok alapján garanciát jelent a megfelelő körülményekre; legutóbb 2011-ben felnőtt Eb-nek adott otthont a város. Kedden és szerdán a szabadfogásúak veszik birtokba a Helmut Körnig Halle három szőnyegét, csütörtökön és pénteken a női birkózók versenye zajlik, szombaton és vasárnap pedig a kötöttfogásúak zárják a sort. A legnépesebb magyar csapatot az utolsóként bemutatkozó kötöttfogás alkotja, nyolc versenyzővel, a szabadfogás hét, a női birkózás öt sportolóval képviselteti magát a kontinensviadalon.

ersek_robert
ersek_robert
Szabadfogásban a társaság életkorát tekintve vegyes a kép, hiszen utolsó- és elsőéves juniorversenyző is szerepel a kadetektől fellépő Európa-bajnokunk, Bánkuti Zsolt vezette csapatban. Két birkózónk egyértelműen esélyes az éremre: a csepeli Vida Csaba tavaly bronzérmes lett a junior Eb-n, az ESMTK-s Tóth Bendegúz pedig az idei U23-as kontinensviadalon nyert ezüstöt, a szakvezetés bennük bízik a leginkább. A leánycsapat ugyanakkor kifejezetten fiatal, két kadetkorú birkózó – a kecskeméti Bognár Erika és az újpesti Nagy Bernadett – is szőnyegre lép, ráadásul a szintén a lila-fehéreket képviselő Dollák Tamara is csupán elsőéves junior. A most debütáló Martin Gábor által irányított csapatból többen is éremközelbe érhetnek, de a fiataloknak elsősorban a rutinszerzés a feladatuk. A másik két fogásnemmel ellentétben továbbra is a régi kapitány, Lévai Zoltán vezette kötöttfogás szinte teljes generációváltáson esett át, a többek között Almási Ferenc, Torba Erik, Lévai Zoltán, Losonczi Ottó és Papp Bertalan által fémjelzett korosztály kilépett a felnőttmezőnybe, hogy az U23-asban azért még zsilipeljen. A rutint a két (már a Honvédot erősítő) versenyző, az éremszerzésre leginkább esélyes Érsek Róbert és Árvai Márk képviseli. A ferencvárosi Gégény Dominik is a mezőny elejére várható, hiszen ő már a válogatókon is komoly konkurenciával szembesült, de Kismóni Móricot és Lévai Tamást is megelőzte.
A színhely a dortmundi Helmut Körnig-sportcsarnok
A színhely a dortmundi Helmut Körnig-sportcsarnok
Komáromi Tibor, a szövetség szakmai alelnöke holnapunknak elmondta: a korosztályváltás miatt most szerényebbek az igényei, mint az elmúlt évek juniorversenyein, de éremben és pontszerző helyezésben egyaránt bízik mind a három fogásnemben. A fiatalok közül többen a kadetmezőnyben már bebizonyították, hogy képesek az éremszerzésre világversenyen, de a juniorok közé beleerősödni azért nem megy egyik pillanatról a másikra. Az első lépéseket most tehetik meg. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

JUNIOR BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, DORTMUND A magyarok programja Kedd-szerda: szabadfogás Kedd. 60 kg: Egyed Balázs (Kanizsai BSE), 74 kg: Szél Balázs (Orosházi SBK), 96 kg: Szurovszki Patrik (Pénzügyőr SE) Szerda. 55 kg: Román Tamás (Kecskeméti TE), 66 kg: Vida Csaba (Csepeli BC), 84 kg: Tóth Bendegúz (ESMTK), 120 kg: Atkári Tamás (ESMTK) Csütörtök-péntek: női birkózás Csütörtök. 51 kg: Váncza Ivett (Budapesti Honvéd SE), 59 kg: Bognár Erika (Kecskeméti TE) Péntek. 48 kg: Réczi Bianka (Tatabányai SC), 55 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE), 72 kg: Nagy Bernadett (Újpesti TE) Szombat-vasárnap: kötöttfogás Szombat. 50 kg: Pásztor Richárd (Balkány SE), 60 kg: Váncza István (FTC), 74 kg: Gégény Dominik (FTC), 96 kg: Érsek Róbert (Budapesti Honvéd SE) Vasárnap. 55 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 66 kg: Árvai Márk (Budapesti Honvéd SE), 84 kg: Kismóni Botond (Dorogi NC), 120 kg: Szabados Márton (FTC)