UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-06-27 14:32

Kis pálya a nagy falon túl

A kínai Csengtuban rendezik meg az U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokságot, amelyre rendkívül fiatal magyar fiú- és leányválogatott utazott el. Utóbbi az első, előbbi a harmadik helyet foglalja el az előzetes rangsorban.

Lakner Gábor Az immár olimpiai sportágnak számító 3x3-as kosárlabdában az U18-as világbajnoksággal kezdődik a nyári versenydömping. A tornának Kína nyolcadik legnagyobb városa, Csengtu ad otthont szerdától vasárnapig, a mezőnyt húsz-húsz fiú- és leányválogatott alkotja. A magyar csapat mindkét nemben szerepel Szecsuán tartomány fővárosában, mi több, a leányválogatott az első, a fiúcsapat pedig a harmadik kiemelt az országok rangsorában.

Csengtu
Csengtu
Az U18-as válogatottak azonban már javában készülnek a nagypályás Európa-bajnokságra, a lányokra ráadásul előbb még az U19-es világbajnokság is vár. Emiatt mindkét nemben fiatal csapat utazott el Kínába, így az előző évi együttesekhez képest teljesen új nevekkel szembesülünk a csapatlistán. A fiúválogatottat Csík Richárd (16, Vasas Akadémia), Hargitai Krisztián (18, Budapesti Honvéd), Pálinkás Tibor (17, Kecskeméti TE) és Takács Milán (16, Alba Fehérvár) alkotja. A mieink ellenfele a csoportkörben, ahonnan az első két helyezett jut tovább, Szlovénia, Kína, Törökország és a Koreai Köztársaság lesz. A fiúk két mérkőzést csütörtökön, kettőt pedig szombaton játszanak, továbbjutás esetén vasárnap is pályára lépnek. A leánycsapat még a fiúkénál is fiatalabb, két tizenhat és két tizenhét éves kosaras veszt részt a világbajnokságon. A csapatban az idén Balogh Júlia (16, Soproni Darazsak Akadémia), Jáhni Zsófia (17, Szegedi KE), Révész Boróka (17, Kecskeméti KC) és Tóth Orsolya (16, Vasas Akadémia) szerepel. A magyarok ellenfele a csoportban az Egyesült Államok, Svájc, Ausztrália és Japán lesz. A lányok szintén csütörtökön és szombaton játszanak két-két mérkőzést, továbbjutás esetén vasárnap folytatják. (A fiúk és a lányok versengésében is két-két csoportban szerdán és pénteken, két-két ötösben pedig csütörtökön és szombaton rendezik a csoportkört.) A csapatverseny mellett a hagyományos egyéni versenyszámokat is megrendezik, a legjobb zsákolókat, a legtechnikásabb játékosokat és a legpontosabban célzó kosarasokat is díjazzák Kínában. A helyszín egészen impozáns lesz, az alkalmi pályát ugyanis a világ legnagyobb épülete, a 2013-ban megnyitott Új Évszázad Világközpont előtt állították fel a szervezők. A magyar csapat törölt repülőjárat miatt kalandos úton, két turnusban érkezett meg Csengtuba, a probléma az amszterdami átszálláskor keletkezett. Vereb József technikai vezetőtől megtudtuk, összesen 48 órásra nyúlt az időjárási nehézségekkel is tarkított utazás, de a magyar játékosok kedden már a vb-helyszínen edzettek. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Az Új Évszázad Világközpont A közép-kínai Szecsuán tartomány székhelyén álló rekordépület 500 méter hosszú, 400 méter széles és 100 méter magas. Az alapterülete 1,7 millió négyzetméter, vagyis a magyar Országház alapterületének százszorosa. A méreteket jól szemlélteti, hogy abban 20 sydneyi operaház, az amerikai Pentagonból pedig három is elférne. A világ legnagyobb egyedülálló épülete címet magáénak tudható komplexum egész kerületet foglal el a 14 millió lakosú Csengtuban.