UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-06-29 17:16

Nagy csapat

Több mint ígéretesnek nevezi Dónusz Éva utánpótlás-kapitány a magyar kajak-kenu utánpótlását a legutóbbi világesemény alapján. Mint ismert, a fiatalok hét arany-, tizenegy ezüst- és négy bronzérmet szereztek a belgrádi ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon.

reb „Mondhatjuk” - hagyja ránk mosolyogva a „menetből lenyomták a mezőnyt a magyarok” kijelentést Dónusz Éva kajak-kenu utánpótlás-kapitány. Nehezen fogalmazhatnánk meg másképpen a hétvégén, a belgrádi ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon látottakat, hiszen a küldöttség hét arany-, tizenegy ezüst- és négy bronzérmet szerzett a szerb fővárosban. Tette mindezt úgy, hogy menedzselési szempontok miatt az U23-asok között 21 év alatti versenyzők indulhattak, míg az ifjúságiak között legfeljebb egy olimpiai számot vállalhattak az érintettek. Ebben amúgy változott a felfogás, hiszen tavaly az ifjúságiak között – ugyancsak menedzselési szempontok miatt – a második vonal szerepelt. Dónusz elmondása szerint Hüttner Csaba felnőttkapitány határozta meg így ősszel a szakmai felfogást.

orosz_adrienn
orosz_adrienn
Ráadásként egyik korosztály sem készült rá különösebben az Eb-re, az U23-asok például nem sokkal az esemény előtt még felnőttválogatón szerepeltek. „Több mint biztató, amit láttunk, erős az utánpótlásunk, és a legjobbak mögött mindig megmutatják magukat azok, akikre az elkövetkező években számíthatunk” – értékelt Dónusz. Egy éve hat arany-, tíz ezüst- és három bronzérmet hozott haza a magyar küldöttség a korosztályos Eb-ről, így a mostani produkció felülmúlja az akkorit. A kapitány külön is méltatta a 2016-os Olimpiai Reménységek Versenyén is taroló Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenukettőst, illetve dicsérte a Biben Karina, Bakó Olga kajakduót, és elmondta: nem várták a győzelmet az Erős Patrik, Kós Benedek kajakpárostól. Elismerte Orosz Adrienn sprinttávon aratott győzelmét is „Igazából nincs olyan, akit ne dicsérhetnék, mindenki nagy kedvvel és elszántsággal hajtott.”

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD Az éremtáblázat: 1. MAGYARORSZÁG ( 7 arany, 11 ezüst, 4 bronz) 2. Ukrajna (7 arany, 2 ezüst, 1 bronz) 3. Oroszország (6 arany, 3 ezüst, 9 bronz)

A sportági szereplők maximalizmusára jellemző, hogy a 22 dobogós helyezést hozó Európa-bajnokságot követően is szó esik arról, miben kell javulni. „A csapahajókban még várhatók változások, a fiú és leány ifjúsági kajakosok mezőnyében is. Az U23-as egységekről Hüttner Csaba felnőttkapitánnyal kell egyeztetnem, hogy kiknek engedi meg a korosztályos vébészereplést.” Dónusz szerint könnyen elképzelhető, hogy a K–1 1000 m-n indulni akaró Kopasz Bálint eljut a korosztályos vb-re, Pitestibe, ahogy Balaska Márk, Birkás Balázs, Tótka Sándor, Mozgi Milán vagy Nádas Bence is szerepelhet az U23-as mezőnyben. Korábbi cikkeink az Európa-bajnokságról: 1. nap: Biztató kezdés a belgrádi „lavórban” 2. nap: Kis híján tökéletes 3. nap: Kilenc érem, négy arany a belgrádi Eb-ről 4. nap: Változatlanul a csúcson További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.