UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-06-30 20:35

Arany a nyitányon

Magyar szempontból nagyszerűen kezdődött az ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság Kaunasban. A nyitónapon Özbas Szofi aranyérmet nyert, Feczkó Csanád pedig, megismételve tavalyi szereplését, a második helyen végzett. Amellett három pontszerző helyezést is elértek versenyzőink.

L. G. A Kaunasban zajló ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság első napján tíz magyar versenyző lépett tatamira, közülük hárman sikerrel vették az első etapot, és az elődöntőbe jutottak. Közülük az 50 kg-os Feczkó Csanád és az 52 kg-ban szereplő Özbas Szofi remeklésében joggal reménykedhettünk, hiszen tavaly mindketten ezüstéremmel zárták a kontinensviadalt. A 60 kg-osok mezőnyében küzdő Szeredás Botond elődöntője azt követően már nem volt váratlan, hogy az Eb előtt beszélgettünk a keretedzőkkel. A fiúkat vezető Bíró Norbert ugyanis elmondta, Botond esetében az idén érett be az elvégzett rengeteg munka.

Feczkó Csanád Kaunas
Feczkó Csanád Kaunas
A dobogóra végül mégsem állhatott fel a Nippon Sport JC versenyzője, az elődöntőben az azeri Vuszal Ibrahimov ippont érően dobta el, a bronzéremért vívott harcban pedig a vigaszágról érkező másik azeri tréfálta meg a magyar fiatalt. Botond fél perc elteltével vazari értékű dobással előnybe került, de Davud Abaszli szinte azonnal válaszolt. A gyors egyenlítésnél is nagyobb bajt jelentett, hogy a vazari értékű dobást követően kibontakozó földharcban Botond fölött maradt, és addig ügyeskedett, amíg fojtással feladásra kényszerítette ellenfelét. Szeredás Botond így az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot. Feczkó Csanád az elődöntőben ugyanolyan magabiztosan küzdött, mint az azt megelőző két mérkőzésén. Aztán némi földharcot követően leborította magáról az örmény Jurij Izraelijant, és felállt, hogy folytassa a küzdelmet. Csakhogy a vezetőbíró jelezte, videózás következik. Hosszú percek után megszületett az ítélet: az örmény a hátára érkezett, ipponnal győzött a Miskolci VSC versenyzője. Izraelijan sportemberhez méltatlan módon fogadta a vereséget, hosszú ideig nem hagyta el a küzdőteret, sőt meghajolni sem volt hajlandó. Végül úgy kellett leterelni a tatamiról. A döntőben a verseny elsőszámú kiemeltje, az orosz Georgij Tretyakov volt Csanád ellenfele. A mérkőzés egyenlő erők küzdelmét hozta, négy perc alatt egyikük sem tudott pontot érő akciót végrehajtani. Jöhetett tehát a hosszabbítás, amelyben az orosz volt előnyben, hiszen a magyar fiút kétszer intették, a harmadik pedig már leléptetést ért volna. Így fáradhatatlanul mennie kellett előre, hogy aktívnak tűnjön. A ráadásban egyre-másra peregtek a percek, érvényes akciót azonban továbbra sem láthattunk. Aztán az egyre jobban fáradó magyar fiút 5 perc 33 másodperc elteltével Tretyakov lefojtotta, így ért véget az összesen kilenc és fél percnél is tovább tartó csata. Feczkó Csanád a tavalyi ezüstérme után újra a dobogó második fokára állhatott, aminek nem örült túlzottan. Néhány nap elteltével azonban talán már ő is értékeli a tényt, miszerint két éve a kontinens elitjébe tartozik korosztályában.
Zagreb, Croatia, March 10 - Szofi Ozbas (HUN), Ophelie Vellozzi (FRA) - Cadet European Cup 2017 (Photo © by Klaus Mueller. All rights reserved. Including image always credited to Klaus Mueller)
Zagreb, Croatia, March 10 - Szofi Ozbas (HUN), Ophelie Vellozzi (FRA) - Cadet European Cup 2017 (Photo © by Klaus Mueller. All rights reserved. Including image always credited to Klaus Mueller)
A ceglédi Özbas Szofi Feczkó Csanádhoz hasonlóan sikerrel vette az elődöntőt, ráadásul a harmadik mérkőzését nyerte ipponnal. Az osztrák Lisa Grabner és az olasz Federica Silveri után az orosz Natalja Jelkina sem bírta végig a négy percet a magyar versenyző ellen. A fináléban az izraeli Gefen Primo következett, aki ugyan lábon hordta ki a mérkőzést, de Szofi esélyt sem adott neki. A magyar cselgáncsozó vazari értékű dobásával előnybe került, amelyet aztán magabiztosan őrzött, ráadásul ellenfelének vigyáznia kellett a veszélyes kontrákra is. Primo bármit próbált, hatástalan maradt, így a gongszó pillanatában Özbas Szofi Európa-bajnok volt! A tavalyi második helyezés után csak egyetlen helyet lehetett javítani, ő pedig megcsinálta. A magyar csapatból még két lány végzett pontszerző helyen, méghozzá az egyaránt 44 kg-ban szereplő Kardos Tímea és Klein Dorina. Mindketten a negyeddöntőben szenvedték el első vereségüket, így a vigaszágon folytathatták. Ott az első siker után alulmaradtak – Tímea versenyének ippon értékű dobás, Dorináénak három intést követő leléptetés vetett véget –, így a hetedik helyen fejezték be a küzdelmet. A fiúk között Vida András és Naji Dávid, a lányok mezőnyében Harmath Eszter és Kármán Andrea helyezetlenül zárt. Az előbbi három versenyző egy, az utóbbi  két győzelmet könyvelhetett el. Folytatás szombaton, újabb nyolc súlycsoportban.

IFJÚSÁGI CSELGÁNCS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS A nap győztesei és a magyar helyezettek Fiúk 50 kg: Georgij Tretyakov (Oroszország), 2. Feczkó Csanád (Magyarország). 55 kg: Mihrac Akkus (Törökország), Vida András és Naji Dávid helyezetlen. 60 kg: Kazbek Nagucsev (Oroszország), 5. Szeredás Botond. 66 kg: Miheili Bahbahasvili (Grúzia), magyar induló nem volt Leányok 40 kg: Vuszala Karimova (Azerbajdzsán), Harmath Eszter helyezetlen. 44 kg: Ana Viktoria Puljiz (Horvátország), 7. Kardos Tímea és Klein Dorina. 48 kg: Mascha Ballhaus (Németország), Varga Brigitta helyezetlen. 52 kg: ÖZBAS SZOFI (MAGYARORSZÁG), Kármán Andrea helyezetlen