UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-07-04 09:26

Két arany, egy sóhaj

Sikeres junior-világbajnokságon vannak túl a sportlövők: két csapataranyat nyertek, és több pontszerző helyezést értek el. Elégedett a teljesítménnyel Kissné Oroszi Edit utánpótlás-kapitány is. Tőle kértünk értékelést a németországi Suhlban rendezett versenyről.

Sz. I. A suhli junior-világbajnokság magyar történéseit Kissné Oroszi Edit sportlövő-mesteredző, utánpótlás-kapitány így summázta: „Három éve rendezték az utolsó juniorvébét, akkor egyetlen pontszerző helyezést tudtunk felmutatni, most pedig hat számban jutottak döntőbe a fiataljaink, és két csapatunk is világbajnok lett.” Mi most három tényt emeltünk ki a versenyből, és azt kértük kapitány asszonytól, hogy kommentálja őket. 1. tény: juniorjaink két csapataranyat nyertek. „Hatvanhárom ország küldte el a versenyzőit a vébére, egyes számokban kilencven fölött is volt az indulók száma. Ebből a tömegből a nyolcas fináléig eljutni önmagában is teljesítmény. Ráadásul, ha mind a három versenyzőnk eljut, amint történt az a puskás férficsapatunkkal, azaz Vas Péterrel, Péni Istvánnal és Pekler Zoltánnal, az azért különlegességnek számít. Megnyerni az aranyat junior-világcsúccsal, harmincegy körrel megelőzni az ezüstérmes horvátokat, úgy gondolom, önmagáért beszél, és ez mindent elmond az utánpótlásunk erejéről, mert ez nem arról szól, hogy van egy szem kiválóságunk.”

Péni István és Kissné Oroszi Edit, tanítvány és mester
Péni István és Kissné Oroszi Edit, tanítvány és mester
2. tény: a legesélyesebb magyarnak, Péni Istvánnak nem sikerült egyéni érmet szereznie, noha az előzmények alapján az arany is bejöhetett volna. „Ezt nagyon sajnáltam, mi több, csalódott voltam. De nem történt tragédia, és hát csapataranya azért van. Istók azonban ezzel kilépett a juniorkorból, már nem érdemes visszafelé tekintgetni. Azt azért elmondom, hogy neki a tanulás és a sport egyaránt fontos, és mind a kettőben kiváló. Huszadikán szóbeli érettségije volt, kilencvenhét százalékos eredménnyel maturált, másnap indultunk a világbajnokságra. Egyetlen nap pihenője sem volt. Az alapversenyben – kötél idegekkel és nagy rutinnal – így is hozta magát, a döntőben azonban hiányzott az a pici plusz, amellyel sokkal előbb végezhetett volna a hatodik helynél, ezzel szemben bejött egy-egy apró hiba. Az érettségi lehetne rá magyarázat, de nem keresünk okokat. Ezt a korszakot ugyanis csakugyan lezártuk. Egy hónap múlva Európa-bajnokság következik Bakuban. Ott már a felnőttmezőnyben indul.”
Major Veronika
Major Veronika
3. tény: Major Veronika két ötödik helyezést ért el, de a légpisztolyos csapat vezéregyéniségeként világbajnok lett. „Fantasztikus az a lány! Futócélban mindent megnyert, amit csak lehet, de a fejébe fészkelte magát az ötkarika , és olimpiai számra váltott. Szinte hihetetlen, de alig néhány év alatt mostanra odáig jutott el, hogy légpisztollyal 10 méteren csapatvilágbajnok és egyéni ötödik, a pisztolyban 25 méteren ugyancsak egyéni ötödik lett. Ilyet csak az tud produkálni, aki nagyon tehetséges és nagyon motivált. Úgy gondolom, hogy a pisztolyos olimpiai számokban ő a jövő embere.” Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.