UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-07-04 19:57

Történelmi aranygyűjtemény

Az aranyérmek számát tekintve minden idők legsikeresebb ifjúsági Európa-bajnokságán vannak túl fiatal úszóink, tizenegy alkalommal állhattak fel a dobogó legfelső fokára Netánjában. A tehetséges és összetartó csapatból szinte mindenki képviselheti hazánkat az indianapolisi korosztályos világbajnokságon, de a legjobbakat, köztük a hat aranyat szerző Késely Ajnát, illetve a junior világcsúcsot úszó Milák Kristófot a budapesti vizes vébén is láthatjuk.

Leiner Soma Huszonegy sikerre éhes fiatal úszó utazott Izraelbe, az ifjúsági Európa-bajnokságra, a minimális cél az összes versenyzőnknek a finálé volt. Annak tükrében, hogy a magyar szövetség által meghatározott kvalifikációs szintidők rendkívül erősek voltak (az előző évi kontinensviadal nyolcadik legjobb időit kellett teljesíteni), nem csoda, hogy mindenki esélyesként ugrott a medencébe. Ilyen sikeres szereplésre azonban senki nem számított, a mieink messze felülmúlták a tavalyi, Hódmezővásárhelyen nyújtott teljesítményüket, és az az érmek számán is meglátszott: tizenegy arany mellett nyolc ezüstöt és két bronzot szereztek a magyar fiatalok Netánjában, ezzel az éremtáblázat második helyén végeztek Oroszország mögött. Természetesen Sós Csaba szövetségi kapitány is elégedetten értékelt honlapunknak: „Sikeres Európa-bajnokságon vagyunk túl, elég a dobogós helyezések számát megnézni, sosem gyűjtöttünk még ennyi aranyat ifjúsági kontinensviadalon. Külön öröm, hogy három váltónk is elsőként végzett, úgy is, hogy reggel mások úsztak, mint este. Ennek is köszönhető, hogy két kivétellel mindenki éremmel érkezett haza. A helyezésekben nem volt meglepetés, a húzóemberek hozták a tőlük elvártat, bizonyították, hogy már most képesek lehetnek a felnőttmezőnyben is kiemelkedőt nyújtani.”

Kedden, hajnalban értek haza fiatal úszóink Izraelből Forrás: MÚSZ
Kedden, hajnalban értek haza fiatal úszóink Izraelből Forrás: MÚSZ
Húzóemberekből pedig volt bőven, elég, ha a Kőbánya SC 15 éves versenyzőjét, Késely Ajnát említjük. Egyértelműen kijelenthető, hogy a kontinensviadalt megelőzően vele szemben volt a legkomolyabb várakozás, de ezt nem teherként élte meg. Ahol elindult, ott nyert, és a hat aranyérmével a küldöttség legeredményesebb tagja lett. Kétszáztól ezerötszázig az összes gyorsúszószámot behúzta, váltóban is kétszer lett győztes, illetve két korosztályos Eb-csúcsot is felállított. A teljesítménye történelmi, egy magyar sem szerzett ennyi érmet ifjúsági úszóként. Hozzá hasonlóan Milák Kristóf is feltűnt már az egy évvel ezelőtti kontinensviadalon (aranyérmet szerzett 200 m pillangón), így tőle is kiugró sikerekre lehetett számítani. Nem is okozott csalódást az érdi versenyző, ezúttal is megnyerte kétszázat, méghozzá juniorvilágcsúccsal. Csak érdekességképpen: a riói olimpián az 1:53.79-ces idő negyedik helyet ért volna, fél másodperccel sem maradt volna le a győztes Michael Phelpstől. Tagja volt a vegyes gyorsváltónak is, amellyel szintén felállhatott a dobogó legfelső fokára 4x100 méteren. Két ezüstöt is hozzátett a kollekcióhoz: száz, illetve ötven pillén is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Németh Nándor és Holló Balázs is remekelt, előbbi az egyik legnépszerűbb, utóbbi pedig a „legmagyarabb” számban győzött. Az országos bajnokságon felnőttrekordot repesztő Németh a kontinensviadalon is megnyerte a 100 méteres gyorsot, majd a váltóval is aranyérmes lett, míg Holló Balázs 400 vegyesen nem talált legyőzőre. Ezen a távon még egy aranyat regisztrálhattunk, ugyanis Kalmár Ákos is magabiztosan nyert gyorson. A kontinensbajnokok közül valószínűleg négyen kapnak lehetőséget bizonyításra a budapesti vizes világbajnokságon, Sós Csaba a felnőttek között is sokat vár a versenyzőitől. „Késely Ajnát mindenképpen a döntőbe várom, de a 100 méteren induló Milák Kristófot is képesnek tartom arra, hogy meglepetést okozzon. Németh Nándor minden bizonnyal gyorsváltóban indul, amelyet így szintén a fináléba remélek, míg Kalmár Ákos is lehetőséget kaphat, rászolgált, nagyon sokat lépett előre, de ez egyelőre nem biztos.” A korosztály nagy részének az indianapolisi ifjúsági világbajnokság lesz a következő állomás, amelyre a jelenleginél leheletnyivel szűkebb keret utazik. A kapitány bizakodó, hogy a fiatalok ismét olyat tesznek, amire eddig senki sem volt képes: aranyat nyernek ifjúsági vébén. Ha így lesz, nem lepődünk meg. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.