UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-07-05 15:58

Versenyképes alapok

Mozgalmas napokon vannak túl ifjú öttusázóink, Barcelonában junior-, Pazardzsikban pedig az U17-es Európa-bajnokságot rendeztek. Az ifjúságiak négy, a juniorok egy éremmel térhettek haza, a szövetségi kapitányok szerint nem okozott csalódást egyik válogatott se. Noha van még hova fejlődni.

Leiner Soma Az ifjúsági B, azaz az U17-es Európa-bajnokságra tizenkét magyar fiatal és Szloboda József szövetségi kapitány utazott Bulgáriába, komoly célokkal. A nyitó napon rögtön kiugró sikereket értek el öttusázóink, Viczián Bence ugyanis első, Kovács Eszter pedig harmadik helyen végzett egyéniben, de csapatban is két érmet szereztek a mieink: a leányok aranyat, a fiúk ezüstöt. Az egy napos pihenőt követően a váltókkal zárult a viadal, ahol a jó úszást gyengébb lövészet követte, így a fiú-, a leány-, illetve mix kettősünk is az ötödik helyen zárt. A szerencse sem szegődött a mieink mellé, hiszen Viczián Bence táblája elromlott, így lőállást kellett váltania, az pedig rányomta a bélyegét a végeredményre, pedig Horváth Barnabással együtt végig éremért harcoltak.

Mind a három váltó ötödik lett Bulgáriában Fotó: Szloboda József
Mind a három váltó ötödik lett Bulgáriában Fotó: Szloboda József
„Az első nap teljesítményével nagyon elégedett vagyok, az összes versenyző kitett magáért, abszolút megfelelt a célkitűzéseknek. Kisebb csalódottságot a váltók miatt érzek, mert szerettem volna tőlük is legalább egy dobogós helyezést. A fizikai részek nagyon jól sikerültek, a lövészetben viszont komoly gondjaink akadtak, így a következő feladat ez lesz, hogy ebben a számban próbáljunk előrelépni. Összességében elégedett vagyok, hiszen érmeket szereztünk egyéniben és csapatban is” – értékelt Szloboda József. A juniorküldöttség hét női és hat férfi versenyzővel utazott a katalán fővárosba a válogatott két kapitánya, Kállai Ákos és Martinek János vezetésével. A szakvezetők dobogós helyezésekben bíztak, csapatban mindenképpen, de arra egyéniben is megvolt az esély. A női kvalifikáció az alacsony létszám miatt elmaradt, így Barta Luca, Gulyás Michelle, Simon Sarolta és Strobl Anita a döntőben kezdte meg szereplését. A korábbi évekhez képest jóval fiatalabb keret kiválóan úszott, de a páston is szép eredmények születtek, pedig vívásban szoktak gondjaink lenni. A lovardában viszont az egész versenyen csak gondokkal kellett szembenézni, a legtöbb pontot ott buktuk el. Noha Simon Saroltának így is megvolt az esélye, hogy dobogóra álljon, de kombináltban lehajrázták, a negyedik helyen zárt. A jó eredménye viszont létfontosságú volt a csapatnak, hiszen annak köszönhetően szerzett bronzérmet Barta Lucával és Strobl Anitával, akik szintén kitettek magukért. Váltóban szintén a lovaglás okozott fejtörést a Palkovics Karolina és Varga Eszter alkotta kettősnek, amely az ott elhullajtott pontok miatt az ötödik helyen zárt. Bár kicsit erősebb szereplésben bízott, Kállai Ákos női szövetségi kapitány mégis elégedetten értékelte a lányok teljesítményét:
Vívásban első, összetettben negyedik lett Simon Sarolta Forrás: MÖSZ
Vívásban első, összetettben negyedik lett Simon Sarolta Forrás: MÖSZ
„Érmekből többet vártam, de ha a mutatott teljesítményt, a versenyzők felfogását nézem, maradéktalanul elégedett vagyok. Borzasztóan erős a mezőny, de ha azt nézzük, hogy a lovaglást leszámítva mit nyújtottunk, közel voltunk az aranyérmekhez is. Egyéniben ketten is a legjobb tízbe kerültek, ami nagyon biztató, hiszen a lányok fejlődni fognak, ha kiküszöbölik a hibákat, és megtartják ezt a kiváló attitűdöt, még jobb eredményeket fognak elérni.” A férfiaknál változatos csapat indult az egyéni kvalifikáción, amelyet a céloknak megfelelően mindenki teljesített, így Szép Balázs, Bereczki Richárd, Kardos Bence és Regős Gergely is a fináléba jutott. Ahol aztán nagyon közel került az éremhez Kardos Bence, hiszen a kombináltig a második helyen állt összetettben, ott azonban maga alatt teljesített, így visszacsúszott a tizenharmadikra. A legjobb magyar eredményt így Regős Gergely szállította, akinek a jó szereplése az ifjúsági olimpia óta váratott magára, de ezúttal kiegyensúlyozottan versenyzett, és a hatodik helyen végzett. Csapatban a negyedik pozíciót csípte meg a Szép, Regős, Kardos alkotta hármas, míg váltóban Tomaschof Soma és Regős Gergely hatodik lett.
Regős Gergely nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt férfi versenyzőink közül Forrás: MÖSZ
Regős Gergely nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt férfi versenyzőink közül Forrás: MÖSZ
„Többet vártam, főleg a csapatéremben bíztam – értékelt Martinek János –, egységben az erő alapon, de egyéniben is képesnek tartottam a srácokat arra, hogy dobogóra álljanak. Sajnos, Bereczki Richárd alulmúlta magát, nem tudott a mezőny első felében végezni, Szép Balázs a három-négy évvel idősebbek közt olyan teljesítményt nyújtott, ami becsületére vált. Kardos Bence és Regős Gergely éremért harcolt, előbbinek mentálisan előre kell lépnie, hogy legközelebb a végén is a legjobbak között legyen, mert kiváló versenyző. Nagyon örültem Regős teljesítményének, aki a legrutinosabb volt a csapatban, abszolút úgy versenyzett, ahogy vártuk. Sajnos, valahol mindig elcsúsztunk, de tapasztalatszerzésnek kiváló volt ez az Európa-bajnokság. ” A kontinensviadal záró napján Farkas Martin és Zs. Tóth Anna indult a mix váltók versenyén, bár edzőik szerint több volt bennük, végül három pont és húsz méter döntött, a negyedik helyen végeztek. Mindkét mester véleménye szerint a vívás és a kombinált az a két szám, ahol eldőlnek az érmes helyezések, hiszen ott lehet a legtöbb pontot szerezni, míg úszásban és lovaglásban inkább csak bukni lehet, nem nyerni. Abban szintúgy egyetértettek, hogy az augusztusi székesfehérvári junior-világbajnokságon, hazai környezetben szeretnék dobogón látni a versenyzőiket. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.