UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-07-06 11:52

Svájcból az NHL-be

Történelmet írt a 18 éves Nico Hischier, ugyanis előtte nem drafoltak egyetlen svájci jégkorongozót sem első helyen az észak-amerikai profiligában. A New Yersey Devils által kiválasztott center a korát meghazudtoló fizikai adottságokkal és technikai képzettséggel rendelkezik, így nem lenne nagy meglepetés, ha már a következő évben az NHL meghatározó játékosai közé tartozna.

Leiner Soma Alekszandr Ovecskin, Ilja Kovalcsuk – csak két név a hét európai játékosé közül, akit első helyen választottak az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). Illusztris társaságba került tehát a natersi születésű Nico Hischier, aki az előző szezont a Halifax Mooseheads együttesében, a Quebec állambeli junior első osztályban töltötte. Abban a ligában, ahol korunk egyik legjobbját, Sidney Crosbyt is felfedezték. Természetesen minden Svájcban kezdődött, mégpedig a második vonalban szereplő EHC Visp utánpótláscsapatában. Az első edzésére az édesanyja vitte el, ugyanis a szülővárosában nem volt lehetősége hokizni. Hamar kiderült, hogy kiemelkedik a többiek közül, és sokra hivatott a sportágban. Habár tizenkét éves koráig labdarúgó-karrier is lebegett Nico szeme előtt, végül a bátyja hatására a jégkorongot választotta. Nem volt meglepő, amikor az idősebb testvért követve ő is északra költözött; az élvonalbeli SC Bern kínált lehetőséget arra, hogy a legmagasabb szinten játszhasson az U17-es, illetve az U20-as mezőnyben. Arra talán senki nem számított, hogy a felnőttek között is hamar megállja a helyét. Visszakerült oda, ahol minden elkezdődött – a fővárosiak játékosaként kölcsönben újra a Visp gárdáját erősítette a 2015-16-os szezon kezdetén, ahol bemutatkozhatott a másodosztályban. Az élet azonban úgy hozta, hogy már a szezon első felében vissza kellett utaznia Bernbe: a rengeteg sérült miatt Hischierre is szükség volt. Végül tizenöt meccsen jutott szóhoz, egy gólt szerzett.

Nico Hischier hamar a Halifax meghatározó játékosává vált Forrás: oilersnation.com
Nico Hischier hamar a Halifax meghatározó játékosává vált Forrás: oilersnation.com
Ekkor már tagja volt hazája utánpótlás-válogatottainak, kulcsember az U18-as, majd az U20-as világbajnokságon, így nem volt meglepő, hogy a tengerentúlon is felfigyeltek a teljesítményére. A kanadai válogatón végül a hatodik helyen kelt el az akkor 17 éves éves center, a Halifax Mooseheads csapott le rá. A menedzser, Cam Russel már korábban felfigyelt rá, így tudta, mire számíthat az ifjú hokistól. „Izgatottak vagyunk, hogy ilyen kaliberű játékost tudtunk szerződtetni. Támadásban és védekezésben is erős, illetve kiváló vezetői képességekkel rendelkezik.” A teljesítménye azonban vélhetően még az edzője várakozásait is felülmúlta, ugyanis Hischier 38 góllal, illetve 48 assziszttal zárta a mögöttünk hagyott szezont, megdöntve ezzel az összes újoncrekordot a quebeci ifjúsági ligában. Természetesen a szezon legjobb igazolásának is őt választották. A következő lépcsőfok pedig a jéghegy csúcsa, az NHL lesz, a kérdés, tud-e az eddigieknél is nagyobb fejlődést mutatni a svájci reménység, hiszen sem a svájci élvonal, sem a kanadai juniorbajnokság nem mérhető az észak-amerikai profi liga színvonalához. Az adottságai megvannak, tőle függ, milyen hamar hódítja meg New Yersey városát. Egyéb korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.