UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2017-07-11 12:59

András Csaba érmekért utazik Portugáliába

Úgy tűnik, hogy az elmúlt két évhez képest idén újra láthatunk magyar versenyzőt a dobogó tetején. A portugáliai Guimaraesben július 14-én rajtol a a serdülő- és ifjúsági asztaliteniszezők Európa-bajnoksága, többek között András Csabával, aki gyakorlatilag minden számban éremesélyesnek számít.

Bruckner Vince Ahogy az már megszokott, az idén is július közepén rendezik az asztaliteniszezők serdülő és ifjúsági Európa-bajnokságát, ezúttal a portugáliai Guimaraesben. S nagyon tűnik, hogy két év szünet után ismét szerezhet aranyérmet magyar versenyző, mivel András Csaba gyakorlatilag mind a négy versenyszámban a legjobbak közé tartozik.

András Csaba a guimaresi Eb-n is esélyesnek számít Forrás: MOATSZ
András Csaba a guimaresi Eb-n is esélyesnek számít Forrás: MOATSZ
A BVSC-Zugló 15 éves játékosa egész évben remek formában játszott, a legtöbb nemzetközi bajnokságról, amelyen elindult, éremmel tért haza. Szintén biztató lehet a tavalyi szereplés, amikor (az egy évvel idősebbek között) Juhász Patrikkal alkotott kettősük az elődöntőig menetelt a csapatversenyen. A serdülőkorú játékos alig várja, hogy kezdődjön a viadal: „Régóta készülünk már erre a versenyre, mivel most vagyok utolsó éves serdülő, sok év munkája van már bennem. Igyekszem nem túlgörcsölni, szeretném a legjobbamat nyújtani, amivel reményeim szerint sikerül elérni a kitűzött célokat.” Márpedig komoly tervei vannak az Eb-n negyedik helyen kiemelt versenyzőnek, egyéniben mindenképpen eljutna a kiemelésének megfelelő fázisig, az elődöntőig. „Az utóbbi versenyeken kicsit visszaestem a nemzetközi rangsorban, ezért kétséges volt a kiemelésem, de mivel így alakult, az utolsó négyig mindenképpen szeretnék eljutni, ugyanakkor maradéktalanul elégedett csak a döntővel lennék.” A felkészülést Mátraházán és a budapesti Marczibányi téri csarnokban végző játékos idén Both Olivér oldalán küzdhet a csapatversenyeken. Nyilvánvaló, hogy a borzasztóan sűrű nemzetközi élmezőnyben nem lesz könnyű megismételni a tavalyi bravúrt, amely a franciák negyeddöntőbeli legyőzésében csúcsosodott ki – arra korábban nagyon régen volt példa bármelyik korosztályban. Az „új” összetételű csapatot – amely az idén a lengyelekkel, a svédekkel és a dánokkal került egy négyesbe – azonban nem kell félteni. Az elmúlt évadban többször is bizonyított az immár klubtárskettős, hogy bárkivel felveheti a versenyt Európában. „Biztosan nehéz lesz hasonlóan szerepelni, mint tavaly, ugyanakkor Olivérrel rengeteget fejlődtünk az elmúlt évben, a párost is sokkal jobban játsszuk. Bizakodó vagyok, szerintem újra elérhető a bronz.” Vérmes reményei lehetnek párosban is; ott Both, illetve a vegyes párosban a román Elena Zaharia oldalán küzdhet a minél fényesebb éremért. „Mindkét páros versenyszámtól sokat várok, Olivérrel a pillanatnyi forma dönthet, nagyon sűrű a mezőny, kicsi a különbség a duók között, nehéz bármit jósolni. Vegyes párosban kicsit más a helyzet, mivel abszolút az európai élmezőnyhöz tartozó partnerem van. Úgy gondolom, amennyiben sikerül kihoznunk a legjobbunkat, a végjátékban a helyünk.” A fiatalok egyébként remek körülmények között készülhetnek az Európa-bajnokságra, minden adott a sikeres szerepléshez. „Mind Mátraházán, mind Budapesten remek környezetben, kiváló, felnőtt edzőpartnerekkel készülhettünk az idén, ezen biztosan nem múlik.” Vitsek Iván szövetségi kapitány vezetésével indul a serdülő-fiúcsapat az Eb-re, amely az elmúlt évekhez képest valóban több számban esélyes. Kérdés, hogy a játékosok át tudják-e menteni az egész éves, kitűnő formájukat a portugáliai viadalra. Az előjelek és András Csaba elhivatottsága mindenesetre bizakodásra ad okot. További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.