UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-07-13 18:28

Angol-portugál finálé

A grúziai U19-es labdarúgó Európa-bajnokságon angol-portugál finálét rendeznek szombaton; az eddig látottak alapján nem kérdés, hogy ez a két válogatott kiemelkedett a többi közül. Tetszetős és eredményes futballal, veretlenül abszolválták eddigi négy mérkőzésüket, a végén azonban csak egyikük örülhet.

Leiner Soma Rég nem látott utánpótlássikereket hoznak a nyári labdarúgótornák Angliának: a szigetországiak megnyerték az U20-as világbajnokságot, majd az U21-es Európa-bajnokságon a négy közé jutottak. A grúziai U19-es kontinensviadalon is komoly esélyekkel léptek pályára, ezt a csoportmérkőzések során hamar igazolták: mind a három találkozót magabiztosan nyerte Keith Downing együttese. Összesen egy gólt kaptak, azt is a Németország ellen aratott 4-1-es győzelem során.

A csehek ellen Lukas Nmecha gólja döntött a ráadásban Forrás: The Sun
A csehek ellen Lukas Nmecha gólja döntött a ráadásban Forrás: The Sun
Minden okuk megvolt tehát a bizakodásra a Csehország ellen elődöntő előtt, amely a Háromoroszlánosok szája íze szerint kezdődött. Noha az első játékrészben nem sikerült betalálni, a kapitány Jay Dasilva kapufával jelezte az egyértelmű angol fölényt. De hiába, úgy tűnt, ezúttal ez kevés lesz, főleg hogy az egész tornán masszív futballt bemutató csehek feljavultak a második félidőre. Egészen a 93. percig azt hihettük, nem lesz döntés, ám ekkor a Tottenham fiatalja, Marcus Edwards kiváló egyéni megoldásait követően a Manchester City növendéke, Lukas Nmecha parádés sarkazással eldöntötte a továbbjutást. Tegyük hozzá: két cserejátékos hozta össze a nem mindennapi találatot. Hasonlóan sima útja volt az elődöntőig Portugáliának, noha az első meccsen rögtön kiállítással és szűk győzelemmel indítottak a házigazda grúzok ellen, és az utolsó meccsen döntetlenre végeztek a svédekkel szemben. Valójában egy pillanatig sem forgott veszélyben a továbbjutásuk, de tegyük hozzá, hiába játszottak jobban minden meccsen ellenfelüknél, az összes találkozón csupán egy góllal tudták felülmúlni aktuális riválisukat. Nem volt ez másképp a hollandok elleni elődöntőn sem, ahol az első meccsen piros lapot begyűjtő Gedson Fernandes kapusról becsorgó lövése döntött. Nem kérdés tehát, hogy a két legerősebb, legjobb futballt játszó csapat jutott a fináléba, a mérleg nyelve talán Anglia felé billen, hiszen ha leheletnyivel is, de meggyőzőbb teljesítményt nyújtottak, mint a luzitánok. De a döntők mindig megjósolhatatlanok, jó példa erre az U21-es Európa-bajnokság, ahol a spanyolok hengereltek az egész tornán, majd vereséget szenvedtek a németektől a fináléban. Grúziában nem is olyan színvonalú mérkőzéseket láthatunk, mint U21-es vagy felnőttszinten, minőségi, élvezhető találkozókat játszanak a válogatottak. Ha csak a portugálokat nézzük, ez nem meglepő, hiszen olyan játékosok lépnek pályára a nemzeti csapatban, akik már bemutatkozhattak hazájuk első osztályában, elég a házi gólkirály Rui Pedrót említeni, aki a Porto színeiben győztes gólt szerzett a Braga elleni derbin az előző idényben. De az angoloknak sincs okuk szégyenkezni: habár sok kritika éri a szigetországi utánpótlást, most válogatottjaik csattanós választ adnak. Játékosaik többsége a Premier League 2-ben, azaz az U23-as első osztályban pallérozódik, de a torna góllövőlistáját vezető Ben Brereton, vagy a Liverpool által körbeudvarolt Ryan Sessegnon a felnőtt második vonalban fejlődik hétről-hétre. A kérdés tehát, hogy Anglia két elvesztett finálé után felül-e először Európa U19-es trónjára, vagy a portugál fiatalok megtréfálják Keith Downing önbizalomtól duzzadó csapatát. A választ szombaton, a grúziai Goriban kapjuk meg. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.