UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-07-15 21:35

A pont az i-n

Története során először nyert U19-es Európa-bajnokságot Anglia, a kiélezett fináléban Portugália fiataljait múlta felül Keith Downing együttese. Talán soha nem zárt ilyen sikeres nyarat az angol utánpótlás, hiszen a szigetország négy korosztályos válogatottja is érmet szerzett világversenyen.

Leiner Soma A torna két legjobb csapata jutott a grúziai U19-es labdarúgó Európa-bajnokság fináléjába, írtuk az elődöntőket követően. Véleményünket megerősítették a csapatok, hiszen mind az angolok, mind a portugálok kiválóan játszottak a kontinensviadal fináléjában – a kérdés az volt, melyikük nyeri el első alkalommal a korosztály Európa-bajnoki címét. Nem szívbajos a szigetországiak szövetségi kapitánya, Keith Downing, hiszen a csapat házi gólkirályát, Ben Breretont csupán a kispadra nevezte, a helyére Lukas Nmecha került, aki a csehek ellen csereként beállva szerzett parádés gólt sarokkal, és nyerte meg az elődöntőt Angliának. A portugálok mestere viszont a „győztes csapaton ne változtass”-elv alapján megmaradt a hollandokat egy góllal legyűrő együttesnél. Le sem tagadhatták volna a csapatok, hogy döntőt játszanak, a mérkőzés első félideje ismerkedéssel telt, egyik fél sem kockáztatott többet a kelleténél. Helyzetekig az egész tornán meggyőzően futballozó angolok jutottak el, de vagy határozatlanok voltak a kapu előtt, vagy a portugálok blokkoltak önfeláldozóan.

Lukas Nmecha újra az egekben: a csehek elleni elődöntőt követően ismét győztes gólt szerzett Forrás: Facebook
Lukas Nmecha újra az egekben: a csehek elleni elődöntőt követően ismét győztes gólt szerzett Forrás: Facebook
A második játékrész teljesen más képet mutatott, az angolok az első perctől kezdve magukhoz ragadták a kezdeményezést, minek eredményeképpen az 50. percben előnyhöz jutottak: Mount szabadrúgása a kapufát találta telibe, de a kipattanót befejelte az Aston Villa bekkje, Easah Suliman. Egyből cserélt Sousa mester, és megélénkült a portugál támadójáték a kapott gól hatására. Az egyenlítés ettől függetlenül is derült égből villámcsapásként érkezett, mikor Conte kósza beadását Sterling a saját kapujába ügyetlenkedte. Megfogta a találat a Keith Downing fiait, akik talán először a torna folyamán elvesztették a kontrollt az aktuális mérkőzésük felett. A portugálok megérezték a vérszagot, sorra alakították ki a helyzeteket, de újabb gólt nem tudtak szerezni. Nem úgy az angolok: kapitális hibát követően Mount vezette rá a hátvédekre a labdát, majd önzetlenül tálalt Nmecha elé, aki közelről nem hibázott. A Manchester City csatára meghálálta a bizalmat, újabb fontos gólt szerzett. Erre már nem volt válaszuk a luzitánoknak, Anglia története során először lett Európa-bajnok az U19-es korosztályban, és megkoronázta az ország utánpótlásfutballjának nyarát. Először az U17-es csapat lett Eb-második, majd az U20-asok világbajnokságot nyertek, míg az U21-es kontinensviadalon az elődöntőig meneteltek a háromoroszlánosok. A több éve dívó, hangzatos kritikákra, miszerint az angol utánpótlás haldoklik, éles választ adtak az idén sikert sikerre halmozó válogatottak. A kérdés csak az, hogy ezek a generációk meddig juthatnak, sikerre vihetik-e az ország felnőttfutballját is. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.