UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-07-16 16:41

Kötelező, kiütéssel

Két vereséget követően megszerezte első győzelmét U20-as férfiválogatottunk a B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. Nem is tehetett másképp Forray Gábor együttese, hiszen a csoport leggyengébb csapatával, Moldovával találkozott a romániai kontinensviadal harmadik játéknapján.

Leiner Soma A papírformának megfelelően két vereséggel kezdte a B-divíziós, U20-as Európa-bajnokságot férfi kosárlabda-válogatottunk. Bár a portugálok ellen közel állt Forray Gábor együttese a bravúrhoz, végül a hosszabbításban alulmaradt a torna nyitónapján, majd a végső győzelemre is esélyes horvátoktól szenvedett relatíve sima vereséget. Így az álom, azaz a legjobb nyolc közé jutás távolinak tűnt két napot követően, ennek ellenére a csoport harmadik helye reális célkitűzés lehet a megfiatalított magyar csapatnak, amely Moldova ellen kezdhette meg a felzárkózást a D csoportban. A találkozónak abszolút esélyesként vágott a legnehezebb mérkőzésein immár túljutott gárda. Tekintve, hogy az aktuális ellenfél az írektől és koszovóiaktól is alapos verést kapott, nyugodtan sorolhattuk a mérkőzést a kötelező győzelem kategóriába.

Nem volt kérdés, melyik együttes nyeri a találkozót Forrás: FIBA
Nem volt kérdés, melyik együttes nyeri a találkozót Forrás: FIBA
A fehérmezes moldovaiak azonban nem feltartott kézzel érkeztek. Oleg Pravdiuk fiai motiváltan, agresszíven kezdték a találkozót, és elhúztak öt ponttal, míg a mieink kapkodva, pontatlanul játszottak. Az első negyed végére helyreállt a világ rendje, és fordított a Forray-együttes: 15-8 volt az állás a javunkra tíz perc játékot követően. A második etap már teljesen a válogatottunk szája íze szerint alakult, sikerült a hárompontos százalékot is feljebb tornászni, noha a az ellenfél még mindig jobban dobott kintről – harmincegy százalék a huszonöttel szemben – a lényeg az eredményjelzőn volt: pirosban játszó fiataljaink több, mint kétszer annyi pontot szerezve, 39-19-re vezettek a félidőben. A nagyszünetet követően tovább nőtt a különbség, a mérkőzés előrehaladtával egyre inkább látszott: nincs egy súlycsoportban a két együttes. Tegyük hozzá, ellenfelünk alig mutatott ellenállást, így a mieinknél a cserék is szóhoz, illetve pontokhoz juthattak. Bátran és eredményesen dobtak fiataljaink kintről is, persze ebben a vetélytárs is partner volt... Bár volt közte ötven is, végül Márton Ádám zsákolása állította be a 91-42-es végeredményt. A magyar csapat legeredményesebbje a 17 pontos Németh Ákos volt, aki nyolc kísérletből ötször ért el triplát. Az U20-as férfiválogatott így versenyben maradt a harmadik helyért folyó küzdelemben, kedden Koszovó csapata ellen lép pályára.

FÉRFI U20-AS, B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, NAGYVÁRAD Csoportmérkőzés Moldova–Magyarország 42-91 (8-15, 11-24, 8-28, 15-24) Magyarország: Kerpel-Fronius 2, Kucsora 13/9, Németh Á. 17/15, Demeter 5, Pápai -. Csere: Buzás 3, Doktor 5/3, Fülöp 3, Buzsáki 15/15, Márton 9, Filipovics 8, Krnjajszki 11/3.

 További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.