UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-07-17 07:56

Értékes ötödik hely

Fordulatos, izgalmas mérkőzésen győzte le az olaszokat, és szerezte meg U20-as női válogatottunk a portugáliai Európa-bajnokság ötödik helyét. A csapat a sorozatban csupán az arany- és az ezüstérmestől, a spanyol és a szlovén együttestől szenvedett vereséget, de legyőzte a negyedik helyen végzett franciákat is.

Sz. I. Az utolsó rohamra indult U20-as női válogatottunk vasárnap este a Pavilhao Municipal de Guifoes falai között a portugáliai Matosinhosban. A feladat nagy volt, a kitűnő olaszok legyőzése, a cél pedig jelentős, az ötödik hely megszerzése. A legjobb nyolc között a későbbi aranyérmes spanyol válogatott ellen elszenvedett vereség Európa második négyesébe helyezte a csapatot, és most ennek a kvartettnek az első helyét kellett elnyerni. A mérkőzés izgalmait az amúgy megszokott hullámzás okozta: mindkét csapatnak voltak szárnyaló és mélypontos mini periódusai, amelyek mentén az eredmény cikcakkban alakult, hol az egyik, hol a másik fél került néhány pont előnybe. De a cikcakk összességében felénk húzott. A 3. percben született az első kosár akcióból, az olaszok dobták. 3-2-re vezettek, de nem sokáig, mígnem Studer és Török triplája nyomán 15-8-cal itt volt az előny. Az olaszok legjobbja, Mariella Santucci azonnal visszatriplázott, de a negyedet végül – négy pont különbséggel – hozta a csapat. Egymást követte menny és pokol. Dubei Debóra a második negyed elején három triplát szórt sorozatban, kialakult az addigi legnagyobb, kilenc pontos különbség, 28-19. Csakhogy jött a gubanc… Az olaszok is elérték a 28-at, vagyis egyenlítettek, és meg sem álltak. A magyar hölgyek azzal segítették a virulásukat, hogy nagyon sokat hibáztak: maradt ki ziccer is, miközben távolról, téves irányzással elszórták a labdákat. Az első negyedben megszerzett négypontos előnyből öt pont hátrány lett a nagyszünetre, 31-36.

Nagy és jogos öröm Forrás: FIBA
Nagy és jogos öröm Forrás: FIBA
De itt a magyar csapat fekete periódusa le is zárult! A mérkőzés második fele már a magyarokról szólt. Igaz, a harmadik játékrész negyedik percének a közepén nőtt a legnagyobbra az olasz előny, 36-45… De két perc alatt fordult a kocka: Aho Nina két és Debóra egy triplájával 45-45 lett az eredmény, majd Studer büntetőjével már mi vezettünk. És a vezetést attól kezdve ki sem engedtük a kezünkből. A negyedik negyed negyedik percében már tíz pont volt az előny, 66-56. Hogy milyen motiváltan küzdött a csapat, arról a következő történéssor mindent elmond… Santucci „mesterkedéseivel” 66-62-re zárkóztak az olaszok, majd Studer kihagyott két büntetőt, de mielőtt baj lett volna, a mezőnyben ugyanő visszaszerezte a labdát, triplával zárta a partizánakcióját, és mielőtt az ellenfél ébredt volna, Török Ágnes kosara visszaállította a kilenc pontos difit, 71-62. Attól kezdve a magyar csapat azt tette, mint a sakkozó, aki győzelemig játssza a gyalogelőnyét. Az olaszok kétszer is feljöttek mínusz háromra, de az egész tornán remeklő Studer Ágnes és az ezúttal is szárnyaló Aho Nina profimód ment be a darálóba, faultoltatta magát, majd a büntetőket higgadtan értékesítette. 78-73 lett a vége, és a boldog magyar csapat megérdemelten ünnepelte a csakugyan nagyon értékes ötödik helyet.

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, MATOSINHOS (PORTUGÁLIA) Az 5. helyért Magyarország–Olaszország 78-73 (19-15, 12-21, 22-14, 25-23) Magyarország: Studer 15/6, Aho 18/6, Dubei 23/21, Török 15/3, Kuttor. Cs.: Kocsis, Bach 3, Kiss 4, Markó. Szövetségi edző: Cziczás László. A legeredményesebb olasz pontszerzők: Santucci 21, Keys 14, Andre 10 Bronzmérkőzés. Oroszország–Franciaország 80-59 (11-18, 26-16, 27-11, 16-14) Döntő. Spanyolország–Szlovénia 73-63 (20-15, 17-21, 17-11, 19-16) Európa-bajnok: Spanyolország, 2. Szlovénia, 3. Oroszország, 4. Franciaország, 5. Magyarország, 6. Olaszország

Amit az Eb-ről írtunk Beharangozó 1. nap 2. nap 3. nap 4. nap 5. nap 6. nap 7. nap További hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.