UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-07-18 12:45

Rajt negatív csúccsal

Megkezdődött a labdarúgó NB I új bajnoki éve, azzal együtt pedig a fiatalszabály újabb esztendeje. Az első fordulóban kevés csapat alkalmazta: a mezőny fele, vagyis hat együttes egyetlen percre sem küldött pályára 21 éven aluli játékost.

Mezei Sándor A pályára lépett ifjak számában és a nekik szánt játékpercekben is rosszabb mutatókat produkált a labdarúgó NB I rajtján a fiatalszabály az előző bajnokság adataihoz képest. Mondjuk ki bátran: negatív rekord született! Szerintünk ez elég nagy baj, noha nem tragédia. Minden klub menedzsmentje ugyanis maga dönti el, hogy – ráadásul elég szép summa ellenében – mélyvízbe dob-e fiatalokat, vagy pedig – mert futja a büdzséből – a piacról szerez be profikat. Mi a honlapunk küldetésének megfelelően a fiatalok pártján állunk. És a rossz rajt ellenére változatlanul, folyamatosan figyeljük a szerepeltetésüket. AmI az első fordulót illeti, a legtöbb fiatal a Honvéd–Haladás-mérkőzésen kapott lehetőséget. A tavalyi bajnok kezdőcsapatában ketten léptek pályára. Herjeczki Kristóf (19) debütált, és az egész meccset végigjátszotta. A csatár előtt a 46. és a 78. percben is lehetősége nyílt a gólszerzésre, de a világklasszis Király Gábor mindkét próbálkozását hárította. Tömösvári Bence (19) az előző szezonban háromszor szerepelt a Honvédban, a szezonnyitó mérkőzésen, csereként, 33 percet töltött a pályán. A szombathelyiek együttesben Kiss Bence (18) és az U 21-es válogatott Tóth Máté (19) végig pályán volt. Ők már a tavalyi szezonban is a Haladás-játékosok voltak.

Padlóra került a Vasas Diósgyőrben, noha a fiataljai helyt álltak Forrás: vasasfc.hu
Padlóra került a Vasas Diósgyőrben, noha a fiataljai helyt álltak Forrás: vasasfc.hu
A Vasas–DVTK-meccsen is sok fiatal lépett pályára. Az előző szezonban a Vasas rendelkezett a legfiatalabb játékosállománnyal. A csapat átlagéletkora 25,29 év volt. Azzal Európában a 72. helyen állt a klub a svájci Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) 100-as listáján. A nyitó fordulóban három fiatal szerepelt, Kleisz Márk (19) és Murka Benedek (19) végigjátszotta a mérkőzést. A 69. percben Kleiszt szöktették a jobb oldalon, gyönyörű csellel indult a kapu felé, a 16-oson belül a középre gurított labdájára Kulcsár érkezett, a lövését azonban a kapus hárította. A 84. percben Murka Benedek is megvillant, felívelt labdát küldött kapásból a jobb alsó felé, de az néhány centivel elkerülte a kaput. Szivacski Donát (20) a kezdőcsapatban kapott helyet, de az első 45 perc után lecserélték; ő a tavalyi bemutatkozása óta 31 mérkőzésen szerepelt. A Diósgyőr a kiesés ellen küzdött, és most, az új bajnokságban vélhetően a meghatározó játékosok mellé fiatalokat is kíván a csapatba építeni. A csatár Óvári Zsolt (20) mindenesetre kezdőként végigjátszotta az első meccset. Az NB I-es újonc Balmazújvárosban a középpályás Haris Attila (20) kezdőként kapott lehetőséget a Videoton ellen, és 90 percet töltött a pályán. A nyáron erősen átalakult Újpestben a szélsőhátvéd Szűcs Kristóf (20), aki tavaly 8 mérkőzésen lépett pályára, most kilencven perc játéklehetőséget kapott. Az FTC idén is mozgalmas átigazolási szezont tudhat maga mögött. Több válogatott és nemzetközileg jegyzett játékos érkezett. Három fiatalt neveztek az első mérkőzésre. Az U17-es válogatott kapus Varga Ádám (18), az előző bajnokságban már bemutatkozott Kundrák Norbert (18) és Csernik Kornél (19) azonban nem kapott szerepet a Puskás Akadémia ellen. Az előző évi NB II-es bajnokcsapat, a Puskás egyértelmű célja a bennmaradás. Ennek megfelelően Felcsúton is nagy volt a jövés-menés nyáron. Rengeteg külföldi és rutinos magyar érkezett, viszont sok fiatal távozott. A szezon első meccsére nem neveztek 21 évnél fiatalabb játékost. A Debrecen, a Mezőkövesd, a Paks, a Videoton, a Puskás Akadémia és az FTC csapata nem élt a „fiatalszabály” adta lehetőségekkel.

A FIATALSZABÁLY ADATAI A 2017/18-AS BAJNOKSÁGBAN 1. forduló. 6 csapatban 10 játékos 799 percet játszott. A LEGTÖBBET JÁTSZOTTAK 1. Kleisz Márk (Vasas), Murka Benedek (Vasas), Herjeczki Kristóf (Budapest Honvéd), Kiss Bence (Haladás), Tóth Máté (Haladás), Szűcs Kristóf (Újpest), Óvári Zsolt (DVTK), Haris Attila (Balmazújváros) 90 perc, 2. Szivacski Donát (Vasas) 46 perc, 3. Tömösvári Bálint (Budapest Honvéd) 33 perc GÓLSZERZŐ MÉG NEM VOLT

Egyéb korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.