UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-07-20 13:05

Ceglédi kihívás

A Cegléd élvonalbeli női kosárlabdacsapata bejelentette, hogy szerződtette korosztálya egyik legígéretesebb játékosát, Lelik Rékát. Az U19-es világbajnokságra készülő kosarasra élete eddigi legnagyobb kihívása vár az új edzője szerint.

Lakner GáborLelik Rékát aligha kell bemutatni a magyar kosárlabdázás híveinek, hiszen az 1999-es születésű játékos a korosztályának egyik legígéretesebb képviselője, és nem csak itthon tartozik a közvetlen elithez. Erről tanúskodik többek között, hogy tavaly az U18-as A divíziós Európa-bajnokság All Star-csapatába választották, vagyis a szakma a torna öt legjobb kosarasa közé sorolta.

U18 leány Eb magyar-szerb 2
U18 leány Eb magyar-szerb 2
Az előző évadot a nevelőegyesülete, a Csata DSE és a BEAC között létrejött, és a jelek szerint egy évet megélt együttműködési megállapodás alapján az élvonalbeli BEAC-ban töltötte. Az NB I/A alapszakaszában 17 mérkőzésen 22,1 percet átlagolt, mely idő alatt 8,7 pont, 3,1 lepattanó és 2,5 gólpassz került a neve mellé. Az alsóházi rájátszás négy találkozóján 23,3 perc alatt 10,5 pont, 2,8 lepattanó és 2,8 gólpassz lett az átlaga. A BEAC és a Csata közös juniorcsapatával bajnoki címet nyert, a nyolcas döntőben természetesen csapata egyik vezére volt. A 18 éves, több poszton is bevethető játékos még a szezon végén jelezte, hogy egy évad után távozik a BEAC-tól, a héten pedig az is hivatalossá vált, hol folytatja pályafutását. A jelenleg már Udinében, az U19-es világbajnokság helyszínén tartózkodó Réka az előző bajnokság bronzérmeséhez, az Európa Kupa-induló Ceglédhez szerződött. Az év meglepetéscsapatában többek között válogatottbeli társával, Kányási Veronikával is együtt játszhat. „Lelik Réka a korosztályának egyik legnagyobb tehetsége, nagyon örülök, hogy nálunk folytatja, kifejezetten szerettem volna a csapatunkban tudni – mondja honlapunknak a ceglédiek mestere, Cziczás László. – Új fejezet kezdődik az életében, proficsapatba kerül, ahol válogatott játékosokkal és légiósokkkal kell megküzdenie a játéklehetőségért. Komoly kihívás előtt áll, de az eddig látottak alapján képes lesz megfelelni.” Cegléden nem feltétlenül irányítóként számítanak Rékára, akihez egyébként – saját bevallása szerint is – közelebb áll a hátvédposzt. A szakvezető elmondta, amolyan Jolly Joker lesz a csapatban: ahol éppen szükség lesz rá, ott szerepel a külső posztokon. „Hogy Réka mennyi időt tölt a pályán, egyedül rajta múlik. Nálam senkinek sincsenek előjogai, legyen szó rutinos vagy fiatal játékosról, kizárólag a teljesítmény számít. A szintén tizennyolc éves Kányási Veronika a harmadik helyért vívott párharc mindent eldöntő mérkőzésén is harmincöt percet játszott, pedig a rájátszásban már nem védte őt a fiatalok szereplését előíró szabály. Kivívta magának a lehetőséget, és ugyanez mindenkinek adott a következő évadban is.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Mesteri szavak „Lelik Réka olyan potenciális tehetség, aki a női mezőnyben egyedülálló. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel alig néhányan. Ebből következően nem látok felső határt, a legmenőbb spanyol, orosz, francia élvonalbeli játékosok szintjére juthat el, ha úgy fejlődik a következő három-négy évben, ahogy azt megterveztük” – mondja korábbi játékosáról Tursics Sándor, a Csata DSE vezetőedzője. Ha Kányási Veronika fejlődését nézzük, akkor Lelik Réka is jó kezekbe került.