UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2017-07-23 23:50

EYOF-lángok fényében a vendéglátó város

Véget ért a hatéves várakozás: roppant látványos megnyitóval vette kezdetét az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrben. Hétfőtől tíz sportágban több mint két és félezer fiatal méri össze erejét a szombatig tartó viadalon. Egerszegi Krisztina gyújtotta meg EYOF-lángot.

Helyszíni tudósítónktól Szinte minden momentumból érződött: a győri szervezők szívüket-lelküket kitették az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyitányán, s komolyan gondolták, fiatalos, lendületes megnyitóval indítják el a hat éve várt eseményt (2011-ben nyerte el Győr a rendezés jogát). Az együtt-érzés élményéről 16 ezer LED-karkötő gondoskodott, amely az ezúttal óriási színpadként funkcionáló futballpályán zajló produkciókkal harmóniában vonta fényárba a lelátót. Egészen megkapó élmény volt, amikor a szívdobbanás ritmusára változva vonult végig a fény a közönségen.

Látványos megnyitó köszöntötte Európát Győrben Forrás: Krizsán Csaba/MTI
Látványos megnyitó köszöntötte Európát Győrben Forrás: Krizsán Csaba/MTI
A megnyitó első félórájában szinte azt sem tudtuk, mit figyeljünk, annyi látványos elem vonta el a figyelmet: a világbajnok ugróköteles Bánhegyi Adrienn ezúttal dekázással bolondította meg a produkcióját, a színpad közepén pedig hattonnás – többször kivetítőként funkcionáló – Rubik-kocka pompázott különböző színekben. Több emelet magasságban bűvészkedtek selyemkötélen a silk tissue képviselői, láthattuk a világhírű Győri Balett művészeit, továbbá a Vaskakas Bábszínház képviselőit, majd lángot okádó quadok „szántották fel” a gyepet. A zenei változatosság jegyében halhattuk a Győri Filharmonikusokat, az EYOF hivatalos himnuszával a The Biebers-t, a Virtuózok tehetségeit, a Kerekes Band-et és Steve Aoki sztár-dj-t is. Beszédet mondott Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Janez Kocjancic, az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke, továbbá Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, s mindenki egyetértett: Győr méltó házigazdája Magyarország első ötkarikás eseményének. Megérkezett az ETO Parkba az olimpiai zászló, majd az eskütétel következett: a fiatal sportolók képviseletében Fehér Nóra győri tornász, az edzők nevében Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a bírókat képviselve pedig Petrov Iván, a győri úszóműhely vezetője mondta el. Hosszú percekig vonultak a gyepre az ötven résztvevő ország képviselői, s meglepődünk-e, ha a magyarokat fogadta a legnagyobb taps és ujjongás. A zászlót az ifjúsági Európa-bajnok, győri cselgáncsozó, Sipőcz Richárd vitte. S nem maradt el persze az országot körbejáró EYOF-fáklya, amelyet olimpiai bajnokok sora vitt végig a stadionban. A lángot minden idők egyik legnagyobb magyar sportolóegyénisége, az ötszörös olimpiai bajnok úszó Egerszegi Krisztina gyújtotta meg. Vasárnap este még a mókáé és kacagásé volt a főszerep, ám hétfőn kezdődik az ötkarikás esemény: tíz sportágban több mint 2500 14-18 év közötti sportoló méri össze a tudását. A versenyek szombatig tartanak. Honlapunk az elkövetkező hat napban helyszíni tudósításokkal, élő hírfolyammal és az EYOF-fal kapcsolatos minden érdekes információval szolgálja ki olvasóit. Az EYOF összes híre ITT.