UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2017-07-24 16:27

Elrajtolt a fesztivál

Hétfő délelőtt bekövetkezett, amire régóta izgatottan vártunk: megkezdődött a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, a nyitónapon hat sportág képviselői mutatkoztak be. Fábián László csapatvezető azt várja, hogy délután a magyar úszók megkezdik az éremszállítást.

Lakner Gábor Az Európai Olimpiai Fesztivállal együtt az eső és a lehűlés is megérkezett Győrbe. Ennek a legkevésbé a teniszezők örültek, akiknek a nyitónapon félbe is szakadt a programjuk. Rajtuk kívül még öt sportág – atlétika, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás – képviselői mutatkoztak be a nyitónapon.

Gyõr, 2017. július 24. Nagy Réka a nõi 400 méteres vegyesúszás elõfutamában az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a gyõri Aqua Sportközpontban 2017. július 24-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Gyõr, 2017. július 24. Nagy Réka a nõi 400 méteres vegyesúszás elõfutamában az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a gyõri Aqua Sportközpontban 2017. július 24-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Aki esetleg aggódott volna, hogy a budapesti vizes világbajnokság és a hét végi Forma–1-es Magyar Nagydíj miatt ne lenne kellő érdeklődés a „miniolimpia” iránt, az már az első délelőttön megnyugodhatott. Az úszók előfutamain gombostűt sem lehetett leejteni az Aqua Arénában, ahogyan a röplabdázók, a kosárlabdázók és a kézilabdázók első mérkőzésein is szép számmal akadtak érdeklődők. A röplabdának otthont adó Egyetemi Csarnokban egyébként kétfelé, a kézilabdatorna helyszíneként funkcionáló Audi Arénában pedig háromfelé osztották a játékteret – de utóbbiban csak a két szélsőt használják –, így tudnak egyszerre két mérkőzést is lebonyolítani. A kézilabdázóink mindjárt szimultánt is játszanak, hiszen amíg a lányok 15.30-tól a hollandokkal, addig a fiúk 16.10-től a németekkel csapnak össze. Zsiga Gyula, a szövetség szakmai igazgatója komoly várakozásokkal tekint a mieink szereplése elé: a fiúkat is képesnek tartja meglepetésre, a lányokat pedig egyenesen a döntőbe várja. Bohus Bea csapatát nem nyomasztja a szakember várakozása, a lányok mosolygósan, zenét hallgatva vonultak a csarnokba, a buszról leszállva. Nyitónapi pályabejárásunk során a leány kosárlabdázók otthonául szolgáló Egyetemi Kiscsarnokban futottunk össze a magyar csapatvezetővel, Fábián Lászlóval, aki elégedetten számolt be az első benyomásokról. „Magam is igyekszem az első napon bejárni az összes helyszínt, hogy mindenről pontosan tudjam, hol található a csarnokon belül. Eddig minden nagyszerűen alakul, a szállás és az étkezés is magas színvonalú, és az előfutamok alapján az úszóink már az első délután megkezdhetik az éremszállítást.” A sportvezető optimizmusa nem véletlen, példának okáért Berecz Blanka új EYOF-csúcsot úszott délelőtt 200 pillén. Edzője, Güttler Károly elmondta, hogy a bírák a tanítványának a sapkájával nem voltak kibékülve, ki kellett fordítania. A felpaprikázott Blanka így méregből döntött rekordot. Ha ez kell a sikerhez, akár a délutáni fináléban is beleköthetnek a fránya sapkába, akár kendőt is tehetnek a helyébe... A várost járva láthattuk, hogy az egyébként sem álmos település benyomását keltő Győrben még inkább pezseg az élet, mint más napokon. A sportolók egy része előszeretettel pattan kerékpárra, így közlekedik a szállás és a versenyhelyszín között. A biztonságra is ügyelnek a szervezők, a rendőri jelenlét nem tolakodó, de az összes helyszínen és azok közelében jelen vannak az egyenruhások, akik gyalogosan és autókkal is biztosítják a fesztivált. A biztonsági ellenőrzés is kellően alapos a beléptetéskor. A nap negatív hírét a hollandok szállították, akiknek a leány-röplabdacsapata visszalépett a részvételtől. A válogatott tagjai az EYOF-ot megelőző nemzetközi felkészülési tornán vírusfertőzést szenvedtek, így a csapatorvosuk nem javasolta a játékot. A sportág programja nem változik, a hollandok aktuális ellenfelei szabadnaposak lesznek. Az EYOF összes híre ITT.