UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-07-26 23:23

Hősies győzelem

Hatalmas csatában, remek küzdőszellemmel jutott negyeddöntőbe az U21-es férfiválogatott az algériai világbajnokságon. Gyurka János csapata hosszabbításban 26-25-re győzte le Szlovénia együttesét, és készülhet a spanyolok ellen.

Bruckner Vince Ahogy hétfőn írtuk, a szerdai játéknappal új vébé kezdődött Algériában, hiszen startolt az egyenes kieséses szakasz. A férfi juniorválogatott a világbajnokság csoportkörében a kötelező meccseket nyerte, nem sikerült a bravúr a németek ellen, valamint kikapott norvégoktól. Ennek megfelelően a csoportmásodikként végzett szlovénokkal került össze a nyolc közé jutásért Gyurka János együttese. Az aktuális ellenfél semmiképp sem számított könnyű feladatnak, mivel Észak-Afrikában már legyőzte a dánokat, és döntetlen játszott a franciákkal.

Ligetvári Patrik öt gólig jutott Szlovénia ellen Forrás: International Handball Federation
Ligetvári Patrik öt gólig jutott Szlovénia ellen Forrás: International Handball Federation
Az eddig veretlen ellenféltől azonban egyáltalán nem ijedt meg U21-es csapatunk, a játékosok láthatóan a mérkőzés rangjának megfelelően pörögtek fel a mérkőzésre, és rögtön az elején elhúztak a riválistól. A kezdeti remek játék kitartott szinte az egész félidőben, a négygólos előnyét remekül őrizte a csapat, többek között Pásztor Imre remek kapusteljesítményének köszönhetően. Többször is támadott az ötgólos különbségért a magyar együttes, az adódó lehetőségeket azonban nem sikerült kihasználnia, s így végül még az első félidőben két gólra zárkóztak a szlovénok (12-10). A második játékrész elején sem sikerült megállítani a rohamokat, így egyenlített a rivális. Nagyobb baj azonban csak ezután következett: Győri ugyanis a hetes elvégzése közben teljesen ártalmatlan helyzetben fejbe dobta az egyébként pár másodperccel korábban arcon talált szlovén kapust, ami azonnali piros lapot ért az ellenfél játékosainak egyébként nem túl sportszerű felháborodása közben. Ezt követően – természetesen – megzavarodott a csapat, Gyurka János igyekezett nyugalomra inteni a játékosokat. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy egy-két góllal végig a szlovénok vezettek, a nehéz helyzetekben nagy szükség volt Ligetvári Patrik bombagóljaira. A kritikus pont az 56. percben érkezett el, amikor kettővel vezetett (19-21) a rivális. Abban a helyzetben nem lehetett tovább várni a hajrával, és a csapat remek végjátékot produkált. Olyannyira, hogy az utolsó pillanatokban még a győzelemért is támadhatott, végül sikertelenül. Következett a hosszabbítás, amely hasonlóan kiélezett küzdelmet hozott, mint maga a mérkőzés. Végig egálban voltak a felek. Az utolsó percben aztán a mieink szerezték meg a vezetést, a szlovén időntúli szabaddobás pedig nem talált kapuba. Így a magyar U21-es válogatott tagjai rohanhattak a pályára ünnepleni. És ekkora harc után meg is érdemelték. Ugyanakkor a felszabadító győzelem után sem szabad kiengedni, csütörtökön 21.45-kor jönnek a spanyolok. Biztosan nem lesz könnyebb ellenfél, viszont a szerdai siker erőt kell, hogy adjon.

FÉRFI U21-ES VILÁGBAJNOKSÁG, ALGÉRIA Nyolcaddöntő Magyarország–Szlovénia 21-21 (12-10) – hosszabbítás után 26-25 Chéraga. Jv.: Volodkov, Zotyin (orosz) Magyarország: Rózsavölgyi, Pásztor (kapusok), Fekete D. 1, Füzi 4, Gábor, Győri 2, Kovács M. 1, Ligetvári 5, Molnár B. 1, Schmid 1, Szakály, Szita, Tóth A., Török 6, Ubornyák 1, Varju 2. Szövetségi edző: Gyurka János Szlovénia: Leben, Kastelic (kapusok), Bevec 1, Cvetko 1, Kavcic, Kikanovic 3, Knavs, Kotar 1, Krecic 3, Marguc 6, Planinc, Ravlija 1, Sokolic 3, Strmljan 5, Vlah 1, Zugan.  Szövetségi edző: Pak Szang-rip Kiállítások: 10, ill. 0 perc Hétméteresek: 1/1, ill. 5/5

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.