UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-07-27 20:15

Tizenhárom egység a döntőben

Kiválóan kezdték kajak-kenusaink a romániai Bascovban rendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságot, hiszen a nyitó napon rögtön tizenhárom egység vívta ki a fináléba jutást, így – egy kivétellel – minden szombati döntőben lesz magyar érdekeltség.

Leiner SomaMegkezdődött az év legjelentősebb kajak-kenu eseménye, már ami az utánpótlást illeti. A bascovi ifjúsági és U23-as világbajnokságon nem csupán a belgrádi korosztályos kontinensviadal legjobbjai, hanem a plovdivi felnőtt Eb magyar éremhalmozói is elindulnak, így ismét szép sikerekben reménykedhetünk. A nyitó nap nem okozott csalódást, hiszen tizenhárom egységünk vívta ki a döntőbe jutást. Közülük hét elkerülte a középfutamot is, amihez az kellett, hogy a selejtezőben elsőként érjen célba. Az ifjúságiak mezőnyében kiválóan kezdtek a lányok, hiszen előbb a kenus Nagy Bianka, majd a Lucz Anna, Biben Karina, Kovács Petra és  Csikós Zsóka kajaknégyes nyerte meg 500 méteres előfutamát. Előbbi ideje összességében a hatodik helyre volt elég, így a döntőben vélhetően javítania kell, ha dobogóra szeretne állni, de ez igaz a kajakos lányokra is, akik ötödik idővel végeztek. A főszerep továbbra is a hölgyeké volt, mégpedig 1000 méteren. Mind az ifjúsági, mind az U23-as magyar induló kvalifikált a döntőbe. Az U18-as mezőny legfiatalabbja, Kőhalmi Emese 4:14,116-os idejével megnyerte futamát, az összesített eredmények alapján jelenleg negyedik. Az idősebbek közül a 21 esztendős Mihalik Sára diadalmaskodott a selejtezőben, második idővel finalista.

Az Eb után ismét a dobogó tetejére állna a Slihoczki, Szőke kenukettős Fotó: MKKSZ
Az Eb után ismét a dobogó tetejére állna a Slihoczki, Szőke kenukettős Fotó: MKKSZ
A Belgrádban egyeduralkodó ifjúsági  kenupáros, Slihoczki Ádám és Szőke Attila szintén egyenes ágon került a szombati döntőbe, mégpedig 1000 méteren. A duó egyértelmű célja, hogy a szerbiai Európa-bajnokság két aranyérmét követően ezúttal a világbajnokságon álljon a dobogó legfelső fokára. Erre minden esélye megvan, noha a kubai és a fehérorosz kettős is megnehezítheti a mieink dolgát. Az U23-as mezőnyben is sikeres volt női kajaknégyesünk 1000 méteren. A Racskó Fruzsina, Szabó Ágnes, Malcsiner Eszter és Szénási Zsófia alkotta kvartett ráadásul nemcsak a futamát nyerte meg, hanem összesítésben is a legjobb időt lapátolta, így egyértelmű esélyesként várhatja a finálét. Szintén éremben bízhat az U18-as Balla Virág, aki könnyedén nyert a selejtezőben, és harmadikként jutott a döntőbe. További hét középfutamban volt magyar érdekeltség délután, közülük hat egység vívta ki a döntőbe jutást.
Varga Ádám ezúttal legyőzte a dán Knudsent, reméljük a fináléban is így lesz Fotó: MKKSZ
Varga Ádám ezúttal legyőzte a dán Knudsent, reméljük a fináléban is így lesz Fotó: MKKSZ
Elsőként az ifjúsági Varga Ádám, aki K-1 1000 méteren ezúttal négy másodperccel legyőzte a dán riválisát, akitől kikapott az Európa-bajnokságon. A magyar versenyző így legjobb idővel jutott a döntőbe, amelyet toronymagas esélyesként várhat. Az előfutamában csupán ötödikként zárt, a felkészülés során betegséggel küzdött Adolf Balázs délutánra összeszedte magát, a harmadik helyen zárt az elődöntőben C-1 1000 méteren, az összesített eredmények alapján pedig az ötödik pozícióból várhatja a finálét. Az idősebbeknél szintén lesz magyar versenyző a kenusok 1000 méteres fináléjában, mégpedig Bodonyi András. Középfutamában csak 32 ezreddel maradt a lengyel Witkowski mögött, így készülhet a szombatra. Csakúgy, mint Kopasz Bálint, aki magabiztosan nyerte középfutamát K-1 1000 méteren, és második idővel jutott a legjobbak közé. Mindkét férfi kajakpárosunk szerepel az 1000 méteres döntőben, a fiatalabbak mezőnyében Kós Benedek és Erős Patrik, míg az idősebbeknél Noé Zsombor és Bogár Gábor jutott tovább, utóbbi ráadásul legjobb idővel. A nap egyetlen szomorú magyar híre, hogy Koleszár Zoltán és Dóri Bence kettőse nem tudott javítani az előfutamban lapátolt idején C-2 500 méteren, így lemaradt a döntőről. Pénteken folytatódnak a selejtezők, illetve a középfutamok, ismét szoríthatunk a fináléért.