UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-07-29 08:50

Erika is Európa-bajnok

Sikertörténetet írt női birkózásunk a szarajevói kadet Európa-bajnokságon. Szél Anna előző napi győzelme után a kecskeméti Bognár Erika szerzett aranyérmet a 60 kg-ban, míg Szekér Szimonetta és Nagy Bernadett bronzot nyert. Csapatunk a pontversenyt a nagyon előkelő negyedik helyen zárta. Párhuzamosan a kötöttfogás első csoportja is munkához látott, mi több, Szőke Alex a szombati döntőbe küzdötte magát.

Szekeres István Két nagyszerű magyar leánybirkózó lett kadet Európa-bajnok Szarajevóban. Két leány, kétféle felfogás. Szél Annáról már leírtuk, amikor itt volt az ideje, hogy látványos, gyors akciókkal robog előre, bátran improvizál, mert a széles technikai skálája révén a bonyolult helyzeteket is meg tudja oldani.

Az Európa-bajnok
Az Európa-bajnok
Bognár Erika más. Ő a higgadtan szemlélődő tudós típusa. Nem irányítja a meccset, hanem fejben kontrollálja, miközben alaposan felméri az ellenfelet. Ha közben megintik, nem zaklatja fel, neki az benne van a pakliban. A döntőben az észt Viktoria Vesso ellen is őt intették az első menetben, akárcsak az olasz Morena De Vita ellen az elődöntőben. Csakhogy a második menet elején, amikor már pontosan felmérte az ellenfelet, a rövid szünetben összerendezte a gondolatait, és még tanácsot is kapott hozzá segítségül, úgy csap le az ellenfelére, mint ragadozó a zsákmányára. Szó szerint ez történt az olasz, majd a döntőben az észt ellen is. Nem parádés akcióval rukkol elő, hanem jó tempóban végrehajtott, védhetetlen levitellel, hogy csak a fenti két meccsnél maradjunk. Ha több ilyen is kínálkozik, megcsinálja, mint az azeri ellen (5-0), ha pedig a helyzet úgy hozza, be is tusolja az ellenfelet, mint tette azt a fehérorosz ellen a negyeddöntőben. Amikor a fináléban a már 2-1-re vezetett, a hajrában, 34 másodperccel a vége előtt ismét intették, és elindult az óra a harminc másodperces útjára. Annyi időt kap a figyelmeztetésben részesült fél, hogy hajtson végre akciót, különben beírnak egy pontot az ellenfélnek. Már a szabályismereté volt a főszerep, és abban is az észt lány maradt alul. Beírták neki az egy pontot, 2-2-re alakult az eredmény, ő pedig elkezdte ünnepelni magát, mondván, hogy ő érte el az utolsó pontot, tehát nyert. Erika a büntetősdinek a harminc másodpercét faarccal, kapkodás nélkül csinálta végig. Mert pontosan tudta, hogy ő nyer, a magasabb értékű akciójával.
A szarajevói sikercsapat Fotók: MBSZ
A szarajevói sikercsapat Fotók: MBSZ
Született két magyar bronzérem is. Szekér Szimonetta az 52 kg-ban az olasz Lumiát verte 3:3-mal, de minden mutató mellette szólt, míg Nagy Bernadett a 70 kg-os mezőny bronzmérkőzésén a fehérorosz Maszlakova ellen győzött, két levitellel, 4-0-ra. Mindketten kihozták magukból a maximumot a versenyen, nem szenvedtek rangon aluli vereséget, és amit lehetett, azt meg is nyerték. A szakág tíz aranyérméből hármat nyertek az oroszok, kettőt-kettőt az ukránok és mi, egyet-egyet pedig az azeriek, a bolgárok és a románok. A pontversenyben a magyar csapat a nagyon előkelő negyedik helyen végzett, mindössze két ponttal a fehéroroszok mögött. A női szakág versenyével párhuzamosan megkezdődtek a kötöttfogás küzdelmei is. Szőke Alex, a korosztály 85 kg-os világbajnoka az elődöntőben a görög Iliasz Pagkalidisz ellen a szünetben – intéssel – még 0-1-re állt, de a második menetben egy perc is elég volt neki ahhoz, hogy elérje a technikai tust. Egy levitel és a nyomában négy pörgetés. Ennél nem bonyolultabb a történet, ha kiváló birkózó áll a szőnyegre. A döntőben a török Muhammad Dursun lesz az ellenfele, aki az elődöntőben olyan szikrázó meccset vívott a cseh Piskor ellen, hogy menet közben egyszerre óvott a két kispad. 5-5 lett a vége, és utolsó akcióval nyert a török. Nagyon jó hír, hogy Kecskeméti Dávid (50 kg) és Farkas Rajmund (58 kg) is vigaszágon folytathatja szombaton reggel. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

KADET EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ Női birkózás 2. programcsoport: 40, 46, 52, 60, 70 kg A magyar szereplők 46 kg: Horváth Vanessza. 52 kg: Szekér Szimonetta. 60 kg: Bognár Erika. 70 kg: Nagy Bernadett A magyar mérkőzések Selejtező. Nagy–Kamila Kulwicka (lengyel) 3-2. Nyolcaddöntő. Horváth–Polina Sahno (észt) technikai tus, 10-0 a 3:06. percben. Zeynep Netgil (török)–Szekér 5-0. Bognár–Alina Zokojeva (azeri) 5-0. Negyeddöntő. Natja Szvanidze (orosz)–Horváth technikai tus, 11-0 az 1:27. percben. Bognár–Irina Zsuravljova (fehérorosz) tus a 3:41. percben, 6-0-nál. Mehtap Gultekin (török)–Nagy 1-0 Elődöntő. Bognár–Morena De Vita (olasz) 2-1 Vigaszág. Maria Leorda (moldovai)–Horváth technikai tus, 12-1 3:21. percben. Szekér–Mariela Zseljazkova (bolgár) 5-0. Nagy–Maria Makridi (görög) technikai tus, 10-0 a 2:16. percben Bronzmérkőzés. Szekér–Teresa Lumia (olasz) 3-3, több akcióponttal. Nagy–Hanna Maszlakova (fehérorosz) 4-0 Döntő. Bognár–Viktoria Vasso (észt) 2-2, magasabb értékű akcióval Európa-bajnokok és magyar helyezések 40 kg (9 induló): Petja Delcseva (Bulgária), magyar induló nem volt 46 kg (16): Natja Szvanidze (Oroszország),… 7. Horváth Vanessza 52 kg (18): Jekatyerina Verbina (Oroszország),.. 3. Szekér Szimonetta (Magyarország) 60 kg (19): BOGNÁR ERIKA (MAGYARORSZÁG) 70 kg (12): Romana Vovcsak (Ukrajna),… 3. Nagy Bernadett (Magyarország) Pontverseny: 1. Oroszország 80 pont, 2. Ukrajna 63, 3. Fehéroroszország 45, 4. Magyarország 43