UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-07-30 00:08

Alex a harmadik bajnokunk

Magyar arannyal értek véget a kötöttfogás első programcsoportjának a küzdelmei a szarajevói kadet Európa-bajnokságon. A korosztály tavalyi világbajnoka, Szőke Alex egészen fölényes győzelmet aratott a 85 kg-ban. Vasárnap kora délután Bak Gergely és Vátzi Bálint is aranyéremért lép szőnyegre a Zetra-sportcsarnokban.

Szekeres István A birkózásban szokatlan hisztit rendezett a kötöttfogás 85 kilós fináléjának vesztese, a török Muhammad Dursun a szarajevói kadet Európa-bajnokságon. A mérkőzés végén a szőnyegen maradt, térdelve, fekve, nagy vonaglás közepette. A bíró próbálta felállítani, a győztes, Szőke Alex pedig vigasztalni és talpra állítani. A meccs eredményhirdetéséhez még odavonszolta magát, végül a török vezetők támogatták le a küzdőtérről. Hogy mi volt a hiszti oka, arra tippünk sincs. Olyan helyzet nem akadt a mérkőzésen, hogy a bírói döntés akár a legcsekélyebb vitára is okot adhatott volna, és nem érte attrocitás sem. A dolog annál is furcsább, mert – képzett birkózó lévén – pontosan tudta, hogy a meccshez gyakorlatilag nem volt köze. Végig a magyar irányított, folyamatosan ment előre, vasmarokkal fogta. Dursun előbb intést kapott, a második menetben viszont már levegőt se nagyon. Alex kiléptette a szőnyegről, azzal lett 2-0, amely egyben a végeredmény is volt.

Szőke Alexről (balról, zöld mezben) a világszövetség honlapjára került fel ez a fotó, a döntő egyik pillanatáról
Szőke Alexről (balról, zöld mezben) a világszövetség honlapjára került fel ez a fotó, a döntő egyik pillanatáról
Az ESMTK kadet-világbajnoka egészen kiemelkedő birkózást produkált, a döntő is olyan benyomást keltett, mintha a tanító bácsi foglalkozna valamelyik kis tanítványával. A sorsolás a selejtezőbe rakta el, így végül öt mérkőzést vívott, és csupa sima győzelmet aratott. Huszonnyolc pontot gyűjtött, lehetett volna több is, de a görög Pagkalidisz ellen csak három percet tölthetett a szőnyegen, mert előállt a meccs végét jelentő technikai tus. Az öt ellenfél egyetlen pontocskát ért el vele szemben, pedig az ellenfelek között volt grúz, ukrán és – mint tudjuk – török is. A négy magyar amúgy is jól teljesített: tíz meccset nyert, és ötöt vesztett el. A legyőzőik márkás versenyzők voltak, akik közül ketten is döntőbe jutottak. A vigaszágról azonban csak Kecskeméti Dávid lépett tovább, aki a bronzmérkőzésen nagyon keményen ellenállt a kiváló örmény ellenfélnek; pontozással maradt alul. A kötöttfogás szombaton rajtolt, második csoportjában két magyar is eljutott az elődöntőig, és mindketten győztek. A 63 kg-ban Bak Gergely a bolgár Nikolasz Szulevet 3-1-re, a 100 kg-ban pedig Vátzi Bálint a litván Erikas Cerepokast 3-0-ra verte. A vasárnap kora délutáni fináléban Gergely ellenfele az orosz Artyom Jerohin, Bálinté pedig a török Mehmet Atci lesz. Az első eresztés öt súlycsoportjából kettőt nyertek meg az azeriek, egyet-pedig a grúzok, az oroszok és a magyarok. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

KADET EURÓPA-BAJNOKSÁG Kötöttfogás 1. programcsoport: 42, 50, 58, 69, 85 kg A magyar szereplők 50 kg: Kecskeméti Dávid. 58 kg: Farkas Rajmund. 69 kg: Putnoki Zsolt. 85 kg: Szőke Alex A magyar eredmények Selejtező. Farkas–József Parádi (szlovákiai) mérkőzés nélkül. Putnoki–Ugljesa Galics (szerb) 2-1. Szőke–Ignas Bukauskas (litván) 8-1. Nyolcaddöntő. Kecskeméti–Steven Ecker (német) 4-3. Giorgi Sotadze (grúz)–Farkas 4-1. Samet Cetin (török)–Putnoki 5-2. Szőke–Valentin Kiralhazi (ukrajnai) 6-0 Negyeddöntő. Niklas Öhlén (svéd)–Kecskeméti technikai tus, 8-0 a 0:23. percben. Szőke–Luka Hucisvili (grúz) 3-0 Elődöntő. Szőke–Iliasz Pagkalidisz (görög) technikai tus, 9-0 a 3:01. percben Vigaszág, 1. forduló. Kecskeméti–Thomas Epp (svájci) 1-1, utolsó akcióval. Farkas–Krzysztof Steffan (lengyel) technikai tus, 8-0, a jegyzőkönyv nem rögzíti az időt. Vigaszág, 2. forduló. Asot Kirakoszjan (örmény)–Farkas 8-1 Bronzmérkőzés. Hajk Aszatrjan (örmény)–Kecskeméti 6-0 Döntő. Szőke–Muhammad Dursun (török) 2-0 Európa-bajnok és a magyar helyezés 42 kg (16 induló): Haszrat Dzsafarov (Azerbajdzsán). Magyar versenyző nem indult. 50 kg (18): Guszejn Guszejnov (Oroszország),… 5. Kecskeméti Dávid 58 kg (28): Giorgij Sotadze (Grúzia),… 7. Farkas Rajmunbd 69 kg (26): Aszim Imanzade (Azerbajzsán),… 12. Putnoki Zsolt 85 kg (19): SZŐKE ALEX (MAGYARORSZÁG)