UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-07-30 00:32

Érmek futószalagon

A bascovi ifjúsági és U23-as világbajnokság első döntőnapján három aranyérmet szereztek egységeink, de ugyanannyi ezüstöt és egy bronzot is hozzátettek. A zárónapot a magyar válogatott az éremtáblázat éléről várja, vasárnap újabb 19 fináléban leszünk érdekeltek.

Leiner SomaÓriási szélben kezdődtek meg a szombati finálék a romániai ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon, és ez a szélső pályákon lapátolóknak kedvezett. De bátran kijelenthetjük, hogy sem ez, sem más nem zavarta meg a magyar egységeket, hogy a belgrádi korosztályos, illetve a plovdidi felnőtt Eb-t követően folytatójon a nyári éremhalmozás. Az ifjúsági lányok kezdték 500 méteren, rögtön négyen! A K-4-es egységünk középről rajtolt, az első 350 méteren látszott, hogy előnyben vannak, akik a part közelében versenyeznek. A mieink féltávnál csak a negyedik helyen haladtak, de a végét mindenkinél jobban bírták, méterről méterre dolgozták le a hátrányukat, és lehajrázták a teljes mezőnyt. Így a magyar válogatott első érmét és egyben az első világbajnoki címét  Lucz Anna, Kovács Petra Sára, Biben Karina Klaudia és Csikós Zsóka szerezte, a spanyol és a fehérorosz egység előtt.

Az Eb után ismét a dobogó tetejére állt a Slihoczki, Szőke kenukettős Fotó: MKKSZ
Az Eb után ismét a dobogó tetejére állt a Slihoczki, Szőke kenukettős Fotó: MKKSZ
Aranyra számítottunk ifjúsági kenukettősünktől is, hiszen Slihoczki Ádám és Szőke Attila több, mint egy éve tönkreveri  a hazai és az európai mezőnyt. A duó egyértelmű célja volt, hogy az idei világbajnokságon is aranyérmet nyerjen, ezer párosban ma össze is jött nekik. Nem ők kezdtek a leggyorsabban, de nagyon jól osztották be az erejüket, és hatalmas hajrát nyitottak az utolsó kétszázon, így több mint egy hajóval győztek, és lettek világbajnokok a kubai és a fehérorosz egység előtt. Az idősebbek sem akartak elmaradni, egy U23-as aranyérem is született szombaton, szintén női kajakban, szintén a négyesek döntőjében. Racskó Fruzsina, Malcsiner Eszter, Szabó Ágnes és Szénási Zsófia jól rajtolt, féltávnál vezetett, és a legvégén is nagyot indított. Így hiába hajráztak a németek, a mieink meg tudták tartani a pozíciójukat, és közel egy másodperces előnnyel nyertek világbajnoki címet 500 méteren. Három ezüstérem is született. Az ifjúságiaknál 1000 méteren a KSI-s Varga Ádám ezúttal is legyőzte dán riválisát, de a címvédő, a német Jacob Schopf mindkettőjüket megelőzte. Szintén német-magyar befutó volt a párosok fináléjában, K-2 1000 méteren az Erős Patrik, Kós Benedek duó több mint két másodperccel elmaradva lett második. A nap utolsó 500 méteres döntőjében az U23-as kenus Balla Virágot csupán a fehérorosz Nazdrova tudta megelőzni. A szél miatt nagy hátrányból indult Kőhalmi Emese, de kiváló teljesítménnyel harmadik helyet szerzett az ifjúságiak 1000 méteres fináléjában. Éppen lecsúsztak a dobogóról U23-as kajakosaink, Mihalik Sára és Kopasz Bálint negyedikként zárt, csakúgy, mint a kenus Nagy Bianka. Ötödik lett Bodonyi András C-1 1000 méteren, illetve Noé Zsombor és Bogár Gábor K-2 500 méteren, míg az ifjúságiaknál a kenus Adolf Balázs a hatodik helyen ért be. A magyar válogatott a szombati döntők során három aranyat, három ezüstöt és egy bronzérmet szerzett, ezzel máris élre állt az összesített éremtáblázaton. Folytatás vasárnap az 500 és 200 méteres finálékban, összesen huszonegy A döntőt rendeznek a romániai világbajnokságon, abból tizenkilencben vagyunk érdekeltek. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.