UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-08-01 12:59

Fiatalok öt bakui érme

Remekül helyt álltak, és kiemelkedő eredményeket értek el a fiatalok a bakui sportlövő Eb-n. Major Veronika (20), Péni István (20) és Pekler Zalán (17) kiváló teljesítményekkel járult a magyar küldöttség szerepléséhez. Az utánpótláskorú versenyzők öt érmet szereztek a felnőtt versengéssel párhuzamosan zajló korosztályos kontinensviadalon, amelynek a programjában ifjúsági olimpiai, kontinentális kvalifikációs számokat is rendeztek.

Gy.Szabó Csilla A Bakuban még jelenleg is zajló sportlövő Európa-bajnokságon a fiatalok befejezték a versenyzést, így már most megvonhatjuk szereplésük mérlegét. A még juniorkorú, ám korosztályos eseményeken már nem induló Péni István nevéhez köthető a legnagyobb siker, hiszen ő a felnőttek mezőnyében, ráadásul olimpiai számban szerzett azonnal egynegyedik helyezést mégpedig az 50 méteres összetettben, amely az egyik legnehezebb mind közül. Ugyancsak a felnőttek között, de az olimpiai programban nem szereplő, nagyöbű szabadpuska 3x40-es, 300 méteres összetett számában ezüstérmet nyert 1163 körrel.

Pekler Zalán junior világcsúccsal lett aranyérmes. Forrás: sportfaktor.hu
Pekler Zalán junior világcsúccsal lett aranyérmes. Forrás: sportfaktor.hu
A mindössze 17 esztendős, Pekler Zalán, ahol elindult, mindenhol kiválóan teljesített. Egyéniben egy aranyat és egy ezüstöt nyert, míg csapatban bronzérmes lett. Ám ami még talán ennél is fontosabb, a 10 méteres légpuska számban olimpiai kvótát szerzett a jövő évi ifjúsági olimpiára. A komáromi versenyző a 60 lövéses fekvő puska számban 250,6-os, junior világcsúccsal nyerte a versenyt, míg ezüstérmét a junior férfi puskások kisöbü 3x40 lövéses összetett versenyszámában szerezte. A csapat pedig, Vas Péterrel és Kovács Csabával, 3371 kört lőtt, és a 11. helyen végzett. Major Veronika a magyar sportlövészet egyik újabb felfedezettje, hiszen alig másfél éve versenyez csupán, és máris felveszi a versenyt a világ legjobbjaival. Olyan eredménnyel (587 kör) jutott első helyen a junior Eb döntőjébe, Bakuban, amilyennel a felnőttek között is megállná a helyét. Végül a junior leány 25 méteres sportpisztoly 30+30-as számának nyolcas döntőjében harmadik lett, csapatban azonban fényesebb érmet szerzett Forrási Boglárkával (553) és Egri Viktóriával (553); 1693 körrel ezüstérmet nyertek. Major itt 587-tel járult a sikerhez. Sinka László, a szövetség főtitkára elégedetten nyilatkozott honlapunknak a fiatalok szerepléséről. Ezek a sportág jövője szempontjából igen biztató eredmények szerinte elsősorban a klubokban folyó komoly szakmai munkának és az utóbbi években megnövekedett állami támogatás célirányos felhasználásának köszönhetőek. A főtitkár szerint azonban lőterekben még mindig hiányt szenved a sportág. Ezen a téren ugyanakkor nehezebb az előbbre lépés, hiszen megfelelő pályák építéséhez szigorú biztonságtechnikai feltételeknek kell megfelelni, s a technikai felszereltség és igényesség is fontos kritérium.