UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-08-02 23:10

Amerikai három

A szabadfogásúak már be is fejezték a versenyüket a tamperei junior-világbajnokságon: az Egyesült Államok nyerte a pontversenyt, az oroszok és az irániak előtt. A fogásnem megmutatta az igazi arcát. Az egyetlen magyar szereplő, Tóth Bendegúz előtt le a kalappal, de nyilván ő is látja, hogy a legnagyobbak szabadfogása – majdhogynem másik sportág.

Szekeres István A finnországi Tamperében a szabadfogásúak küzdelmével kedden megkezdődött a junior-világbajnokság és másnap este, ahogy kell, a fogásnem már be is fejezte. Az első napnak nem volt magyar szereplője, a másodiknak – szerdán – kettő is lett volna. Csakhogy az Eb-bronzérmes Vida Csaba térdsérülést szenvedett, így nem indulhatott. Tóth Bendegúz súlycsoportjában 24 indulót regisztráltak, ő a 6-os sorszámot kapta a sorstól. Selejtezőt tehát nem kellett vívnia, a nyolcaddöntőben kezdett a litván Mantas Adomaitis ellen, aki két éve bronzérmes volt a kadet Eb-n. A meccs ennek ellenére nagyon sima volt. A magyar keményen támadott, a litvánt meg is intették, 1-0. A második menetben aztán Tóth kiléptette, majd kétszer levitte az ellenfelét, 6-0. Ez is lett a vége. Következőre kifejezetten nehéz ellenfél jöhetett. Az üzbég Zsavrail Sapijev vagy az indiai Dipak Punja. Az üzbég 2014-ben kadet Eb-t nyert (még orosz színekben), az idén viszont, már az új hazája képviseletében, Ázsia juniorbajnokságán lett bronzérmes. Az indiai Punja tavaly kadetvébét nyert, és első lett a junior Ázsia-bajnokságon is.

Az amerikai Mark Hall a döntőben ötven másodperc alatt tusolta orosz orosz ellenfelét Forrás: UWW
Az amerikai Mark Hall a döntőben ötven másodperc alatt tusolta orosz orosz ellenfelét Forrás: UWW
Mi a mérkőzésükön a majdani ellenfelet figyeltük. De az olyan meccs volt, amilyet ritkán látni. Az üzbég 8-0-ra hozta az első menetet, noha a végén már erősen kapkodott levegő után. Ezzel szemben az indiai – és ez egyszerűen megdöbbentő – 16-4-re nyerte a másodikat (jó matekosok már kiszámolták: 16-12-re győzött). Tájékoztatás a sportágat csak távolról figyelő olvasóinknak: India nem afféle feltörekvő szereplő (elvégre felnőtt-világbajnoka is van), hiszen hatalmas, ősi birkózóhagyományokra épít, noha évtizedeken keresztül az ország – a birkózással együtt – elzárkózott a külvilágtól, a legjobbjait csak elvétve lehetett látni világversenyeken. Bendének következett tehát Dipak Punja. És – az előzményeket figyelembe véve – a nagyon tisztes vereség. A magyar kétszer is mintha megbotlott volna a szőnyegen, az indiai pedig rávetette magát, és a két levitellel 4-0-ra az övé lett a meccs. Dipak Punját az elődöntőben aztán négy perc alatt 11-0-ra legázolta a verseny egyik legnagyobb, amerikai figurája, Zahid Valencia… Hogy őt meg a fináléban 7-5-re verje az orosz Artur Najfonov. Most tessék megfigyelni, hogy Bendegúznak az indiai elleni meccse után hány és milyen magas szint következett még Tamperében. Ami persze ma még nem mindent jelent. Az ESMTK kiválósága nagyszerű adottságokkal rendelkezik, és ha a képességeit elszántan fejleszti, utolérheti a nagy vetélytársakat. Mondjuk a tokiói olimpiára. A szabadfogás versenyét a nagy hármas, Oroszország, az Egyesült Államok és Irán fiataljai uralták. Az oroszok négy aranyat nyertek, az amerikaiak hármat, az azeriek pedig egyet (de ők a „kiscsirke” kategóriában, a 46 kilóban). Az irániaknak ezúttal nem jött össze világbajnoki cím, de a pontversenyben a harmadik helyen végeztek a két, ősi rivális mögött. A bajnokok közül a három amerikain (plusz a Tóth Bendegúz súlyában ezüstérmes Valencián) látszott az, hogy a jövő birkózását képviselik. Olyannyira, hogy akár már Tokióban felülhetnek az olimpia trónjára. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TAMPERE Szabadfogás A fogásnem egyetlen magyar szereplője: Tóth Bendegúz (84 kg) A versenyzőnk mérkőzései. Nyolcaddöntő. Tóth–Mantas Adomaitis (litván) 6-0. Negyeddöntő. Dipak Punja (indiai)–Tóth 4-0 A világbajnokok 46 kg (15 induló): Sahin Muhtarov (Azerbajdzsán) 55 kg (23): Daton Fix (Egyesült Államok) 60 kg (23): Abdula Ahmedov (Oroszország) 66 kg (25): David Bajev (Oroszország) 74 kg (26): Mark John Hall II (Egyesült Államok) 84 kg (24): Artur Najfonov (Oroszország),… 13. Tóth Bendegúz 96 kg (20): Samil Muszajev (Oroszország) 120 kg (20): Gable Stan Stevenson (Egyesült Államok) Pontverseny: 1. Egyesült Államok 68 pont, 2. Oroszország 67, 3. Irán 49