UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-08-03 20:54

Világsztárok társaságában

Öt magyar fiatal állhat rajhoz a pénteken kezdődő, felnőtt-világbajnokságon, Londonban. Az induláshoz szükséges szigorú feltételeknek tizenhat atlétánk felelt meg, és hogy közöttük van öt utánpótláskorú is, az nagy fegyvertény. A küldöttségünk vezetője, Spiriev Attila honlapunknak elmondta, hogy az öt fiatalnak nem tűztek ki elérendő célokat. Nekik most a legfontosabb a tapasztalatgyűjtés. Például arról, hogy világsztárok gyűrűjében versenyeznek.

gy.sz.Öt utánpótláskorú atléta is helyet kapott a Londonban pénteken kezdődő atlétikai felnőtt-világbajnokságon szereplő magyar válogatottban. S bár a kvalifikációs szintek az utóbbi években emelkedtek, 2003 óta nem volt példa arra, hogy ilyen népes csapat képviselje színeinket a sportág legrangosabb viadalán: az induláshoz szükséges szigorú feltételeknek 16 atléta felelt meg. A megnövekedett létszám egyik igen örömteli oka, hogy a feltörekvő új generáció már most helyet követel magának a felnőttek között. Noha az utánpótláskorú atlétáknak nem a felnőttvébé az év legfontosabb eseménye. Azon már túl vannak. Júliusban, az U23-as Európa-bajnokságon, a lengyelországi Bydgoszczban kellett megmutatniuk, mit is tudnak. S mivel onnan fényesen csillogó érmekkel térhettek haza, a londoni vb amolyan bónuszként is felfogható. Az atlétikában ugyanis sohasem könnyű a felnőttek közé, magasabb osztályba lépni. Ráadásul az ilyen nagy eseménynek már a légköre is egészen más, semmiben sem hasonlítható a korosztályos viadalokhoz. A sportoló felnőtté válásához azonban ez ugyanúgy hozzátartozik, mint az edzések.

Halász Bence a legesélyesebb fiatal Forrás: atletika.hu
Halász Bence a legesélyesebb fiatal Forrás: atletika.hu
A magyar küldöttség vezetője, Spiriev Attila honlapunknak elmondta, hogy az öt fiatalnak nem tűztek ki elérendő célokat. Nekik most a legfontosabb a tapasztalatgyűjtés, és már most le kell szögezni: az ő esetükben az indulás kivívása is nagy dolog. Még akkor is, ha ezek a versenyzők saját korosztályukban sok nemzetközi viadalon diadalmaskodtak. Mint például a kalapácsvető Halász Bence, aki volt már junior-világbajnok, s idén az U23-as Eb-n is aranyérmet szerzett. Spiriev szerint az ifjú szombathelyi dobónak van a legnagyobb esélye arra, hogy a felnőttek között is döntőbe jusson. A szolnoki gerelyhajító, Rivasz-Tóth Norbert felnőtt országos csúccsal (83,08) nyert ugyan Lengyelországban, a korosztályos kontinensviadalon, ám a szakember szerint ebben az erős mezőnyben még az első 20-ba kerülés is nagy szó lenne tőle. Ugyanez igaz a négy éve még ifjúsági világbajnok kalapácsvető Gyurátz Rékára is, aki az U23-as Eb-n a 4. helyen végzett. Kicsit esélyesebbnek látja a Bydgoszczból bronzéremmel hazatérő gátfutót Kozák Lucát, aki nem helyezésekben gondolkodik, hanem új egyéni csúcsot szeretne futni a nagyok között, vagyis kiadni magából mindent, amit csak tud, és Récsey Rita gyaloglót. Tőlük a legjobb 16-ba jutás lenne szép teljesítmény. Kozák Lucáról azonban meg kell említeni, hogy az esetleges eredménytől függetlenül is történelmet írt a részvételével, hiszen a 100 méteres gátfutásban még sohasem indulhatott két magyar atléta a felnőtt-világbajnokságon. Kozák remek teljesítményének köszönhetően így Kerekes Gréta kapott fiatal, de annál ambiciózusabb verseny- és csapattársat. Spiriev Attila szerint persze mindez egyáltalán nem a véletlen műve. A megnövekedett állami támogatásnak köszönhetően, az utóbbi négy évben nagyobb forrásokkal gazdálkodhatnak a szövetségben, amit nagyon fontos szakmai programok elindítására fordítottak. Ilyen például a gátfutóprogram, amelyet Bagi Balázs és ifj. Tomhauser István irányít. Ennek első eredménye az, hogy Londonban két gátfutó leány állhat rajtvonalhoz. Mindez persze nem csak anyagi kérdés. A titok nyitja igazából az, hogy megfontolt koncepció szerint próbálják az új forrásokat hasznosítani. A gyaloglóknak és a szombathelyi Németh Pál Dobó Akadémiára is különös figyelmet fordítanak a sportág vezetői. Akadnak persze negatívumok is, amelyekről szintén beszélni kell. A szakemberek egyik legnagyobb szívfájdalma, hogy a magyar delegációban egyetlen ugró sincs. Ezekben a számokban ugyanis pillanatnyilag nagy az űr. A szakmai programok elindítása révén egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy a tokiói olimpiára ott is feltűnnek ifjú tehetségek. Addig is örülni kell annak az öt fiatalnak, aki péntektől a világ legjobbjaival mérheti össze a tudását az angol fővárosban.

A FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG UTÁNPÓTLÁSKORÚ MAGYAR SZEREPLŐI Gyurátz Réka (született: 1996), kalapácsvetés, Dobó SE, edző: Németh Zsolt és Németh László Halász Bence (1997), kalapácsvetés, Dobó SE edző: Németh Zsolt és Németh László Kozák Luca (1997), 100 m gátfutás, Debreceni SC-SI, edző: Suba László Récsey Rita (1996), 20 km gyaloglás,  Budapesti Honvéd SE, edző: dr. Urbán Ákos Rivasz-Tóth Norbert (1996), gerelyhajítás, Szolnoki MÁV SE, edző: Varga Lőrinc

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.